Interiér

Nejprve soud, pak bourání! Jak se po náročném úvodu zrodila romantická chaloupka s moderní přístavbou

Cesta k vysněnému domku je občas křivolaká. Na konci té dnešní ovšem stojí nádherná romantická chaloupka manželů Navrátilových, které neodradila ani náročná dražba či pozdější problémy při vystěhování původního majitele.

Tradiční chalupa s moderní přístavbou a terasou
Zdroj: Amazing Places

Vinařské lokality jim učarovaly, a tak hledali přesně něco takového i pro sebe. Chaloupku v Bukovanech u Kyjova koupili v dražbě – na základě inzerátu. Psal se rok 2018. Nebylo to jednoduché, protože domeček byl v dražbě rozdělen na dvě poloviny.

Zatímco jednu získali poměrně jednoduše, ta druhá už měla těžší průběh, a tak přišel na řadu i soud. Problémy neměli manželé Navrátilovi jen s původním majitelem a množstvím pejsků na dvoře, kterým bylo třeba hledat místo. Postupně však všem našli místo v útulcích.

A konečně si mohli vyhrnout rukávy, aby se pustili do náročné rekonstrukce. To byly první plány, mysleli si, že stavbu zachrání. Skutečnost však byla poněkud jiná.

moderní obývací pokoj v přístavbe s jídelnou, krbem a pecí
V moderní přístavbě je k dispozici velký obývací pokoj s krbem, pecí, kuchyní a jídelnou. | Zdroj: Amazing Places

Manželé si na začátku mysleli, že se pouští do rekonstrukce. Po vyklizení objektu však zjistili, že se bude muset bourat. A vzhledem k tomu, že se dům nacházel v nenápadné úzké vinařské uličce, věděli, že to bude o to náročnější.

Rok od koupě domu byli stále na začátku. Podařilo se jim oslovit souseda, který měl stavební firmu, aby se do náročné demolice v terénu nakonec pustil. V roce 2019 přišel moment, kdy se konečně začalo s výstavbou.

Muselo se bourat

Václav Navrátil pracuje jako architekt v architektonickém studiu v Brně. Díky svým zkušenostem a citlivému oku viděl spolu se svou ženou Janou v objektu velký poten­ciál, i když první fotografie a samotná skutečnost na místě nebyly zrovna ideální.

Ale prvotní nadšení je neopouštělo. A i když původní plány na záchranu chaloupky selhaly, přesto se mu podařilo zrealizovat rekonstrukci ve vlastní režii od A po Z.

Původní, zrekonstruovaná část chaloupky
Zdroj: Amazing Places

Na pomoc při stavbě si zavolali i rodinu. Krásný tesaný povalový strop mohl vzniknout za pomoci Václavova otce a tchýně. Vždyť detaily tvoří výjimečný celek. Kutilové se na vlastní pěst právě do podobných komplikovanějších úprav neradi pouštějí. A takto nějak vysvětluje i „nedokonalá“ místa, která při stavbě vznikla, ale která zároveň vytvářejí tu jedinečnou atmosféru.

„Když se člověk podívá pořádně, najde místa, která nejsou dokonalá. Hodně věcí je ruční práce člověka, který to běžně nedělá,“ vysvětluje Václav Navrátil, který přiznává, že například u schodů do sauny měli problémy. „Nepovedl se nám tam beton, museli jsme to vyspravit. Síla našeho konceptu ale podobné nedostatky přece přebije,“ pokračuje.

Tmavé barvy dodávají i exteriéru příjemný pocit, takže i majitelé jsou rádi, že se s výběrem černé nedaly odradit. Černé omítky v obýváku nejsou zcela běžné, a přece se sem dokonale hodí. „Všichni byli nakonec překvapeni, jak to pěkně zapadá a ladí k šedému krbu a komínu,“ opisuje dále Jana.

Terasa přístavby s bazénem
Zdroj: Amazing Places

Od samého začátku počítali manželé s terasou. Přibyla k ní sauna a venkovní bazén. Ten poskytuje malý prostor pro plavání, což mu ovšem neubírá na kráse. Naproti tomu nabízí více možností k relaxaci, voda sahá po pás, a tak se zde dá vychutnávat sklenička vínka, sladké nicnedělání a výhled do zahrady.

Ta zase v kontrastu s barvami chaloupky a dřevěnými prvky působí příjemně a přímo volá po tom, aby si tam člověk vychutnal nějakou tu chvilku. A proto spodní část zahrady majitelé využili tak, aby sloužila k odpočinku – nakonec i hosté si zde mohou vychutnat snídani nebo večerní grilování.

Na začátku uvažovali o tom, aby vznikl příjemný obytný prostor, přičemž v přístavbě měla být ložnice jen pro dva. O větší kapacitě prostě nepřemýšleli, vše se začalo měnit po rozhovoru s jeho kolegy ze studia.

romantická ložnice na chalupě s vysokými stropy a dřevěnou podlahou
Na detailech si majitelé dali záležet. Důkazem toho je například na míru udělané krásné světlo v ložnici. | Zdroj: Amazing Places

A tak nakonec Václav nezůstal u původních záměrů a vznikly dvě ložnice. Touto změnou konceptu stavby dnes poskytuje prostor čtyřčlenné rodině, případně dvěma párům.

„Ať už se sem vydáte na romantický víkend ve dvou, s dětmi na letní dovolenou nebo s přáteli na pár dní, budete si pokaždé připadat jak v jiném světě,“ říká také známý český projekt Amazing Places, který zařadil toto místo mezi svá kouzelná místa.

Galerie

Připravila: Martina Baumann, Amazing Places
Foto: amazingplaces.sk
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů

Nepřehlédněte