Zdraví

Zapomeňte na pomeranče! Tahle česká zelenina má dvojnásobek vitamínu C

Když se řekne vitamín C, většině z nás se okamžitě vybaví pomeranče, citrony nebo mandarinky. V zimě po nich saháme téměř automaticky – vždyť „citrusy jsou přece nejlepší na imunitu“. Jenže málokdo ví, že některé naše obyčejné podzimní druhy zeleniny mají vitamínu C mnohem víc než slavné tropické ovoce. A co víc, často si je můžete vypěstovat sami na zahrádce.Takže jestli vás zajímá, jak posílit tělo před chřipkovou sezónou a přitom využít lokální potraviny, čtěte dál.

Claudie Kornelová | 22.09.2025

Podzim bez rýmy: česnek na 3 způsoby, které si zamilují i děti

Podzim je tady – dny se krátí, rána jsou studená, večery sychravé. A s tím přichází i první vlna nachlazení, která umí potrápit a pokazit plány raz dva. Pokud se vám zdá, že na vás “něco leze” nebo jen chcete být o krok napřed, nemusíte hned běžet do lékárny a nosit domů krabičky prášků. Někdy úplně stačí otevřít kuchyňskou skříňku a sáhnout po obyčejném česneku.

Kateřina Saidl | 17.09.2025

Konopná semínka sou superpotravina plná bílkovin. Jak je použít v kuchyni?

Přemýšlíte o tom, nám zařadit do jídelníčku konopná semínka? Mají mnoho zdravotních benefitů, ale co s nimi? Mám pro vás několik jednoduchých receptů, do kterých je můžete použít a dostat je tak do svého jídelníčku. Sama je už nějaký ten rok používám a už si bez nich nedokážu život představit. Třeba takové konopné mléko, je tak dobré.

Veronika Poláčková | 14.09.2025

Probuďte se správně. Malé ranní rituály, které vám pomůžou zvládnout i náročný den

Ráno má zvláštní sílu. To, jak začneme den, často určí, jak se budeme cítit po jeho zbytek. Někdy si stačí přispat a už se všechno hroutí – snídaně v rychlosti, telefon v ruce ještě v pyžamu a myšlenky rozjeté na sto kilometrů v hodině. A pak se divíme, že už dopoledne máme pocit, že jsme v maratonu. Přitom stačí pár jednoduchých kroků hned po probuzení a svět nás hned tak nerozhodí.

Claudie Kornelová | 07.09.2025

Sušení bylinek některým sebere chuť i vůni. Které je lepší zamrazit a jak?

Bylinky jsou malý zázrak kuchyně. Čerstvá petržel v polévce, voňavá bazalka na těstovinách nebo máta v osvěžujícím drinku – to všechno dokáže jídlo proměnit v malý zážitek. Jenže léto uteče a s ním i zahrádka plná svěžích lístků. Co s tím? Máme dvě hlavní možnosti – mražení a sušení. Každá má své plusy i mínusy.

Kateřina Saidl | 14.08.2025

Deodorant nebo antiperspirant? A proč si ten první vyrobit doma

Věděli jste, že si můžete vyrobit vlastní deodorant? Na výběr je tuhý, krémový i ve spreji, takže si můžete vybrat ten, kterému dáváte přednost. Na výrobu budete potřebovat jen přírodní ingredience, které vám pomohou v boji proti pocení a zápachu. Ideální pro všechny, kteří hledají přírodní řešení.

Veronika Poláčková | 03.08.2025

Štěnice: nevítaný suvenýr z dovolené. Jak se proti nim bránit?

Pokud jste si letos naplánovali dovolenou na Šumavu, v Tatrách, nebo poslední dobou tak módním Polsku, můžete být v klidu. Z těchto míst si jako památku domů přivezete nejvýše pohlednici nebo magnetku na ledničku. Pokud ale míříte za větší exotikou, může se stát, že domů nepřijedete sami.

Marek Konvalinka | 28.07.2025

Atlas

Nejrozšířenější choroby rostlin, škůdci a fyziologické poruchy. Podle čeho je poznáte? Jaká ochrana je účinná?