Vaření

Pečte s vlastními ingrediencemi: Návod na domácí perníkové koření či kypřící prášek

Došli vám nějací pomocníci na pečení? To je ideální čas na to si je vyrobit. Doma si snadno vyrobíte různé extrakty, vanilkový nebo skořicový cukr, a dokonce i kypřicí prášek. Možná si říkáte, proč si to raději nekoupit. Nejzásadnějším důvodem může být kvalita.

Suroviny k pečení
Zdroj: Shutterstock

Například vanilkový cukr obsahuje pravý vanilkový lusk, nepřidáte si tam ani nic navíc a máte díky tomu naprostý přehled o složení. Mnohdy je to také levnější. Výroba domácích pomocníků na pečení je také skvělým relaxem. Do výroby se mohou zapojit i děti.

Vanilkový cukr

Cukr vyrobený z pravé vanilky má zcela odlišnou chuť a vůni. Vyzkoušejte ho a už se k tomu vanilinovému nebudete chtít vrátit.

Vanilkový cukr
Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 1 vanilkový lusk
  • 100 g bílého nebo třtinového cukru krupice

Postup

  1. Lusk nakrájejte na 6 kousků.
  2. Společně s cukrem rozmixujte na prášek. Bude to trvat asi 2 minuty.
  3. Cukr ještě pro jistotu můžete prosít.

Vanilkový cukr můžete použít hned. Když ho ale necháte ještě uležet, bude aroma výraznější.

Extrakty

Extrakty mají široké využití, a proto se vám v kuchyni budou jistě hodit. Většinou jsou vyráběné z různých aromat, ale tyhle ne. Najdete v nich samotné suroviny, které mají daný extrakt ochutit jako je pravá vanilka, kokos, máta nebo citronová kůra.

Na vanilkový extrakt bude potřeba:

Vanilkový extrakt
Zdroj: Shutterstock
  • 3 vanilkové lusky
  • Vodka

Vanilkové lusky podélně rozkrojte a vložte do lahvičky o obsahu 100 ml. Zalijte vodkou.

Na kokosový extrakt bude potřeba:

  • 2 vrchovaté lžíce strouhaného kokosu
  • Vodka

Kokos dejte do lahvičky (obsah 100 ml) a zalijte vodkou.

Na mátový extrakt bude potřeba:

  • 6 snítek máty
  • Vodka

Mátu dejte do lahvičky, také dolijte do 100 ml.

Na citrónový extrakt bude potřeba:

Citrónový extrakt
Zdroj: Shutterstock
  • Kůra z 1 citronu, chemicky neošetřeného
  • Vodka

Stejně jako u ostatních receptů dejte kůru do lahvičky a dolijte do 100 ml.

Extrakty nechte 4-6 týdnů ve spíži. Občas protřepejte.

Použití: na pečení do různých moučníků, zákusků. K ochucení polev, krémů i nápojů.

Moučkový cukr

Došel vám moučkový cukr a nutně ho potřebujete? Stačí mít doma cukr krupicový či krystal a chvilku času. Použít můžete i cukr třtinový anebo hnědý.

Potřeby na pečení
Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 1 hrnek/ 200 gramů cukru krupice nebo krystal
  • 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu

Postup

  1. Obě suroviny dejte do mixéru a rozmixujte na jemný prášek. Trvá to asi 1-2 minuty.
  2. Aby byl cukr opravdu jemný, je ještě lepší ho prosít. Zbavíte se tak hrudek, které by v moučkovém cukru neměly být.
  3. Uložte do uzavřené nádoby a skladujte mimo dosah vlhkosti.

Perníkové koření

Při míchání tohoto koření si užijte tu vůni. Všechno koření dohromady vytváří nádherné aroma.

Perníkové koření
Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 1 lžička kardamomu
  • mletý badyán
  • 1 a ½ lžičky mleté skořice
  • 1 lžička mletého nového koření
  • lžička mletého hřebíčku
  • 1 lžíce mletého zázvoru
  • lžička muškátového oříšku

Vše dobře promíchejte a koření je hotové.

Skořicový cukr

Cukr na pečení, zdobení anebo na posypání mléčné pěny na kávě.

Ingredience

  • 90 g krupicového cukru
  • 10 g mleté skořice

Promíchejte a uložte do dózy. 20 gramů skořicového cukru odpovídá jednomu sáčku z obchodu.

Kypřicí prášek

Kypřicího prášku existují dva druhy. Pro naše tělo je zdravější ten s vinným kamenem a právě ten si můžete doma vyrobit.

Kypřící prášek
Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 30 g vinného kamene
  • 20 g jedlé sody
  • 9 g kukuřičného škrobu

Anebo bez váhy: 8 lžiček vinného kamene, 4 lžičky kukuřičného škrobu a 4 lžičky jedlé sody.

Všechny suroviny promíchejte v misce metličkou. Skladujte mimo dosah vlhkosti v uzavřené nádobě

Dávkování: 3 lžičky kypřicího prášku/ 17 gramů vychází 500 gramů sypkých surovin. Klasický kypřicí prášek v sáčku má 12 gramů, toho s vinným kamenem se ale musí dávat více a to 17 gramů.

Fotogalerie

Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.kitchenette.cz, www.vseokoreni.cz, www.jimezdrave.cz, www.zijemehomemade.cz