Vaření

Milujete klasické čokoládové brownies? Pak budete i tyto variace ze zeleniny

Pokud patříte ke milovníkům čokoládou nabitých brownies, měli byste rozhodně vyzkoušet i tyto recepty. Hlavní ingredience jsou možná trochu nečekané, ale ve výsledku budete mile překvapeni.

Brownies
Zdroj: Shutterstock

Brownies pochází ze Spojených států a je to láska na celý život pro každého čokoholika. V základním receptu tohoto koláče má totiž hlavní slovo čokoláda, mnoho čokolády, a vláčné těsto, které je jakoby nedopečené, což je poznávacím znakem této dobroty.

I u nás doma se stal jednou ze stálic, které pravidelně peču. Nejznámější jsou tedy čokoládové brownies, a jak to tak často bývá, lidé začali experimentovat s různými surovinami a postupně vznikly další druhy.

Bezlepkové batátové brownies

Tyto brownies neobsahují moukou a jsou tedy vhodné i pro celiaky.

Bezlepkové batátové brownies
Zdroj: Shutterstock

Suroviny:

  • 130g arašídového másla (používám domácí z pražených arašídů)
  • 140g pyré ze sladkých brambor – batát
  • 100g třtinového cukru
  • 40g medu
  • 25g hořkého kakaa
  • 1 vejce vel. M
  • 1 lžička instantní kávy
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/8 lžičky soli

Jako první si udělejte batátové pyré. Batáty oloupejte, nakrájejte na větší kostky a uvařte doměkka (15–20 minut). Vodu nesolte.

Po uvaření brambory přeceďte a nechte okapat. Rozmačkejte je na pyré šťouchadlem na brambory anebo rozmixujte tyčovým mixerem. Nechte vychladnout.

Než pyré vychladne, smíchejte zbytek surovin. Přidejte k nim pyré a ještě dobře promíchejte.

Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy (použila jsem kulatou formu na dort).

Pečte na 175 stupňů 15 minut. Doba pečení se může lišit podle druhu trouby. Brownies mají být na povrchu pevné, ale uvnitř zůstat vláčné.

Před vyndáním z formy nechte brownies 30 minut vychladnout.

Tip: Do těsta přidejte pecičky z arašídového másla nebo čokolády.

Dýňové brownies

Dýňové brownies
Zdroj: Shutterstock

Suroviny:

  • 190g hladké mouky
  • 165g rozpuštěného másla
  • 150g třtinového cukru
  • 4 vejce vel. M
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli

Do oranžového těsta:

  • 240g dýňového pyré z hokaidó dýně
  • 50g hořké čokolády
  • 25g třtinového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku

Do čokoládového těsta:

  • 30g hořkého kakaa
  • 10g mléka (1 lžíce)

Dýňové pyré:

Dýni omyjte, rozpulte a vydlabejte z ní semínka. Půlky položte rovnou stranou na plech vyložený pečicím papírem. Pečte doměkka na 175 stupňů asi 50 minut (záleží na velikosti). Upečenou dýni poznáte podle toho, že jde snadno propíchnout vidličkou nebo špejlí.

Celou dýni i se slupkou rozmixujte tyčovým mixerem anebo rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Pyré by mělo být krásně hladké.

Do tohoto receptu nespotřebujete všechno pyré. Zbytek dejte do mrazáku, bude se vám ještě hodit do jiných receptů (sušenky, brownies nebo jako příloha…).

Brownies:

Do mísy dejte mouku, máslo, cukr, vejce, kypřicí prášek a sůl. Ručně nebo v robotu důkladně promíchejte. Lepší je, když je máslo ohřáté na pokojovou teplotu, ušetří vám to dost práce s mícháním.

Těsto rozdělte stejným dílem mezi dvě misky (u mě to bylo 345 gramů/miska).

Do jedné misky přidejte hořké kakao a mléko. Promíchejte.

Do další dejte dýňové pyré, skořici, muškátový oříšek a čokoládu nakrájenou na kostičky a také promíchejte. Pokud vám těsto přijde málo sladké, přidejte ještě trochu cukru.

Získáte čokoládové a oranžové těsto. Plech vyložte pečicím papírem a pomocí lžíce dávejte obě těsta na střídačku do formy. Vznikne tím pěkná dvoubarevná mozaika. Nakonec ho ve formě projeďte pár tahy párátkem. Barvy se tím lehce propojí a vytvoří zajímavý vzor.

Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 25 minut (respektujte zkušenosti s vaší troubou). Až bude párátko po vytažení čisté, koláč vyndejte.

Avokádové brownies

Brownies z avokáda nejen dobře chutnají, ale také jsou velice zdravé. Avokádo je totiž bohatým zdrojem draslíku a obsahuje i omega 3 mastné kyseliny a vlákninu.

Avokádové brownies
Zdroj: Shutterstock

Do receptu použijte zralé avokádo. V obchodě se dají sehnat avokáda určená k dozrání anebo již zralá, která rovnou můžete použít. Slupka avokáda má být tmavá, nikoliv světle zelená. Nezralé avokádo je třeba zabalit do papíru a nechat při pokojové teplotě dozrát. Na to si ale pár dní počkáte.

Suroviny:

  • 150g třtinového cukru
  • 120g zralého avokáda
  • 75g hladké špaldové mouky
  • 40g hořkého kakaa
  • 40g másla
  • 1 větší banán (čím zralejší banán použijete, tím bude sladší)
  • 2 vejce vel. M

Banán i avokádo rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte na kaši. Společně s ostatními surovinami dejte do mísy a dobře promíchejte.

Nalijte na menší plech s vyšším okrajem. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů asi 20 minut. Těsto má být vláčné – na povrchu upečené, uvnitř pevné ale ne zcela dopečené.

Vyndejte z trouby, nechte vychladnout a teprve poté nakrájejte.

Veganské varianta

Místo vajíčka použijte 2 lžíce rozmixovaných chia semínek. Promíchejte je s 85ml vody nebo rostlinného mléka. Nechte 5 minut odstát a přidejte ke zbytku surovin. Máslo nahraďte kokosovým olejem, ovšem je ho třeba zahřát, aby byl tekutý.

Řepové brownies

Řepové brownies budou (i když se to podle názvu nezdá) milovat i děti. To, že je v nich řepa, totiž nejde poznat. Je to skvělý způsob, jak dětem dát tuto velice zdravou zeleninu, kterou by normálně nesnědly.

Řepové brownies
Zdroj: Shutterstock

Suroviny:

  • 230g másla
  • 220g hořké čokolády (já jsem použila 30%)
  • 220g červené řepy
  • 200g třtinového cukru
  • 150g hladké špaldové nebo pšeničné mouky
  • 4 vrchovaté lžíce hořkého kakaa
  • 4 vejce vel. M
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli

Začněte přípravou řepového pyré. Řepu dobře umyjte a ve slupce uvařte doměkka. Větší řepu je třeba vařit hodinu, menší stačí i 30 minut. Uvařenou řepu snadno propíchnete vidličkou. Když je měkká, vyndejte ji z vody a nechte chvilku vychladnout. Až to půjde, řepu oloupejte a rozmixujte.

Kdyby mixování šlo hodně ztuha, pomozte si přidáním lžíce vody.

Čokoládu dejte rozpustit do vodní lázně. Přidejte do ní máslo a míchejte, dokud se také nerozpustí. Nechte trochu vychladnout (směs by měla být vlažná).

Do velké mísy dejte všechny suché suroviny – mouku, kakao, jedlou sodu, cukr a sůl. Poté přidejte řepové pyré, vajíčka a směs čokolády a másla. Promíchejte.

Těsto nalijte do velkého plechu. Pečte na 175 stupňů asi 15 minut.

Brownies bez čokolády

Většina receptů na brownies obsahuje čokoládu. Tu ale ne vždy doma máme, a proto jsem vytvořila recept, kde ji nebudete potřebovat. Čokoládové brownies si totiž snadno můžete udělat jen s použitím hořkého kakaa.

Browniesbez čokolády
Zdroj: Shutterstock

Suroviny:

  • 150–200g třtinového cukru
  • 120g změklého másla
  • 80g hladké mouky
  • 50g hořkého kakaa
  • 3 vejce vel. L nebo 4 vel. S
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžička instantní kávy
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nemusí být)
  • ¼ lžičky mořské soli

Všechny suroviny dejte do mísy a dobře promíchejte.

Nalijte na plech a pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 20–25 minut. Po 15 minutách zkontrolujte.

Vyndejte z trouby a nechte 10 minut vychladnout, než je nakrájíte.

Tip: Upečené brownies potřete arašídovým máslem z pražených arašídů, je to vynikající!

Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock