Vaření

Váhu můžete nechat uklizenou. Upečte si bábovku, bublaninu, knedlík a další dobroty jenom pomocí hrnku

U následujících receptů můžete váhu nechat uklizenou. K odměřování surovin totiž budete potřebovat jen hrnek a lžíci. Kromě klasiky, jako je hrnková buchta, tu najdete i recept na bábovku, chleba, a dokonce i knedlík. Recepty jsou jednoduché, zvládnou je tedy i úplní začátečníci.

Třešňová bublanina
Zdroj: Shutterstock

Jako odměrku použijte hrnek o objemu 250 ml.

Hrnková buchta s borůvkami

Rychlá buchta s borůvkami, po které se jen zapráší.

Hrnková buchta s borůvkami
Zdroj: Shutterstock

Na těsto:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek oleje (slunečnicový/řepkový)
  • ¾ hrnku cukru krystal
  • 3 vejce
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • vanilkový cukr (lze vynechat)
  • borůvky nebo jiné ovoce

Na drobenku:

  • 1 díl cukru
  • 1 díl másla
  • 1,5–2 díly polohrubé mouky

Pomocí prstů propracujte suroviny na drobenku.

Cukr a vejce vyšlehejte do pěny metličkou. Poté přidejte mléko, mouku, olej a kypřicí prášek. Míchejte, dokud nebude těsto zcela bez hrudek. Nalijte ho do velkého hlubokého plechu vyloženého pečicím papírem. Posypte borůvkami a nakonec drobenkou.

Pečte v předehřáté troubě na 150 stupňů do zezlátnutí okrajů.

Desetiminutový knedlík z mikrovlnky

Vynikající knedlík hotový během pár minut.

Hrnkový knedlík z mikrovlnky
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 2 rohlíky nebo 4 plátky toustového chleba (odpovídá to 90 gramům pečiva)
  • 2 vejce
  • 4 snítky hladkolisté petrželky
  • ½ kypřicího prášku do pečiva
  • větší špetka soli
  • 4 lžičky oleje na vymazání hrnků

Rohlíky nakrájejte na kostičky asi 1 cm velké. Lístky petrželky otrhejte a nakrájejte nahrubo. Do mísy dejte nakrájené rohlíky, petrželku a mouku prosátou s kypřicím práškem do pečiva. Dále přidejte mléko, vajíčka, sůl a promíchejte.

Připravte si 4 hrnky o objemu 250 ml, které vytřete lžičkou oleje (rozetřete ho po celém hrnku).

Těsto rozlijte do hrnků, mělo by sahat maximálně do 2/3 výšky, protože ještě zvětší svůj objem. Všechny hrnky dejte najednou do mikrovlnné trouby, a to do stejné vzdálenosti od středu otočného talíře.

Výkon nastavte na 650–700 W a čas na 6 minut. Po uplynutí času zapíchněte do jednoho hrnku nůž a koukněte se, jestli na něm ulpělo nějaké těsto. Pokud ano, pokračujte ještě 1–2 minuty.

Hotové knedlíky ihned vyklopte z hrnků, nakrájejte našikmo na kolečka a podávejte. Čím déle je budete podávat, tím méně budou nadýchané, proto s tím moc neotálejte.

Hrníčková bábovka

Hrníčková bábovka
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 hrnek mléka
  • ½ hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 3 lžíce hořkého kakaa (a k tomu 2 lžíce mléka)
  • ¾ kypřicího prášku do pečiva s vinným kamenem
  • citronová kůra
  • vanilka

Mléko a vejce vyndejte z lednice dříve, ať mají pokojovou teplotu.

Prášek do pečiva smíchejte s moukou a nasypte do mísy. Přidejte vše ze seznamu surovin, kromě kakaa a 2 lžic mléka. Dobře promíchejte, ideálně elektrickým mixérem.

Odeberte necelou třetinu těsta, do ní přidejte kakao a 2 lžíce mléka. Kakao těsto trochu zahustí, proto je třeba přidat to mléko.

Formu na bábovku vymažte olejem a vysypte jemně mletou strouhankou nebo hrubou moukou.

Do bábovkové formy střídavě nalévejte světlé a tmavé těsto, tak bude mít bábovka pěkné mramorování.

Pečte zhruba hodinu v troubě předehřáté na 180 stupňů. Po upečení nechte pár minut vychladnout, pak ji můžete vyklopit.

Vychladlou bábovku poprašte moučkovým cukrem.

Třešňová bublanina

Třešňová bublanina
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 1 hrnek mléka
  • ½ hrnku oleje
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 3 vejce
  • třešně nebo jiné oblíbené ovoce

V jedné míse smíchejte suché ingredience: mouku, oba cukry a kypřicí prášek. V druhé pak vyšlehejte vejce s mlékem a olejem.

Mokrou směs vlijte do mouky a vypracujte vláčné těsto.

Těsto vylijte na plech vyložený pečicím papírem nebo dobře potřeným olejem. Posypte vypeckovanými třešněmi či jiným ovocem. Použít lze i kompotované ovoce.

Pečte na 170–180 stupňů asi 30 minut. Po upečení můžete pocukrovat anebo podávat s kopečkem zmrzliny.

Pokud máte hodně ovoce, použijte větší plech, 30 x 40 cm. Bublanina bude nižší, a tak se bude péct kratší čas. Anebo pro vyšší bublaninu pečte v menším plechu, pak se ale bude péci o něco déle.

Hrnkové palačinky

Hrnkové palačinky
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 1 hrnek mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek smetany ke šlehání
  • 3 vejce
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce oleje
  • ½ čajové lžičky soli
  • vanilkový cukr podle chuti

Vejce smíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem a solí. Přilijte smetanu ke šlehání, mléko a olej a znovu promíchejte.

Mouku prosejte a postupně přidávejte ke zbytku. Dobře prošlehejte. Nyní těsto nechte 20 minut odstát anebo ho dejte na hodinu do lednice.

Těsto nalijte na rozpálenou pánev potřenou troškou tuku a rozlitím do stran tvořte palačinky.

Hrnkový chléb (recept do pekárny na chleba)

V tomto receptu použijte hrnek o objemu 200 ml.

Suroviny

  • 3 hrnky pšeničné mouky hladké nebo 2 hrnky hladké a k tomu 1 hrnek celozrnné
  • 2 hrnky chlebové žitné mouky
  • 2 hrnky vody
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce octa
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky kmínu
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička sušeného droždí

Všechno ze seznamu dejte do pekárny na chleba a zapněte na program klasik, velký chléb, střední kůrka. Postupujte podle návodu na pečení chleba u vaší pekárny.

Hrnkový chléb
Zdroj: Shutterstock

Chléb s křupavou kůrkou

Nemáte pekárnu na chleba? Nevadí, i v troubě si můžete upéct vynikající chleba s křupavou kůrkou.

Suroviny

  • 3 hrnky mouky (chlebové mouky anebo hladké pšeničné)
  • 1 hrnek vlažné vody
  • ¼ hrnku vlažného mléka
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 a ½ lžičky sušeného droždí
  • ½ lžičky soli
  • ½ čajové lžičky cukru

Vlažné mléko smíchejte s cukrem a sušeným droždím. Přidejte vlažnou vodu a promíchejte. Dále přidejte olej, mouku a sůl a vypracujte mírně lepivé těsto.

Mísu vylijte olejem a dejte do ní připravené těsto. Zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout na  teplém místě. Poté trochu prohněťte, vložte do formy na pečení a nechte 30 minut odpočinout.

Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 40 minut.

Poznámka: Do trouby vložte malou misku s troškou vody hned vedle chleba.

Po upečení chléb vyklopte a nechte vychladnout.

Makovník s citronovou polevou

Makovník s citronovou polevou
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 2 hrnky mléka
  • 1 a ¼ hrnku mletého máku
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek oleje
  • 1 vejce
  • 2 lžíce džemu
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr

Poleva

  • necelý hrnek moučkového cukru (200 gramů)
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce horké vody

Všechny suroviny smíchejte a nalijte na vymazaný hluboký pekáč. Pečte na 170 stupňů asi 30 minut.

Na polevu smíchejte moučkový cukr, citronovou šťávu a horkou vodu.

Po upečení polijte makovník citronovou polevou a nechte ztuhnout.

Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: kucharkaprodceru.cz, fitweb.cz, gofood.cz, mlsnavarecka.cz, receptydobrekuchyne.cz, varimedobroty.cz, mamincinyrecepty.cz, vychytavkov.cz