Vaření

Vánoce bez lepku: Cukroví, které si zamiluje celá rodina

Cukroví bez lepku? Žádný problém. Ať už máte diagnostikovanou intoleranci lepku anebo se lepku vyhýbáte z jiného důvodu, určitě si vyberete. Naštěstí je dnes už na výběr více surovin a stejně tak existuje nepočet bezlepkových receptů.

Vánoční cukroví
Zdroj: Shutterstock

Tyto recepty jsou vyzkoušené a zaručeně se povedou. Pochutnat si na cukroví bez lepku může celá rodina, rozdíl mezi originálem a bezlepkovou verzí nepoznáte.

Vosí hnízda

Klasika, která nesmí o Vánocích chybět. Cukroví je nepečené, a tak ho klidně můžete udělat i na poslední chvíli.

Vosí hnízda
Zdroj: Shutterstock

Ingredience

Na těsto:

  • 200 g bezlepkových piškotů
  • 100 g másla
  • 90 g moučkového cukru
  • 2 lžíce hořkého kakaa
  • 2 lžíce mléka
  • 4 lžíce rumu

Na náplň:

  • 1 žloutek
  • 80 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 2 lžíce rumu

Navíc také bezlepkové piškoty jako základny pro vosí hnízda.

Postup

  1. Těsto vypracujte z namletých piškotů, cukru, másla, kakaa, rumu a mléka. Nechte asi 2 hodiny odležet v lednici.
  2. Na krém smíchejte žloutky, cukr, rum a máslo.
  3. Vosí hnízda vytvořte pomocí formiček: vmáčkněte do nich těsto (aby se nelepilo, můžete ho obalit v krupicovém cukru). Doprostřed udělejte důlek (např. vařečkou) a do něj dejte náplň. Zaklopte piškotem.
  4. Vosí hnízda skladujte v lednici nebo chladu.

Bezlepkové banánky z kukuřičné mouky

Výborně toto cukroví chutná samotné a ještě lépe slepené džemem.

Ingredience

  • 200 g hladké kukuřičné mouky
  • 125 g moučkového cukru
  • 125 g ztuženého tuku
  • 60 g másla
  • 50 g solamylu
  • 1 větší vejce
  • 2 pudinkové prášky s vanilkovou příchutí

Na slepení: džem

Na polití: čokoláda nebo čokoládová poleva

Postup

  1. Smíchejte všechny suché suroviny. Přidejte máslo pokojové teploty, ztužený tuk a vajíčko. Dobře propracujte a dejte na minimálně 3 hodiny odpočinou do lednice.
  2. Z vychlazeného těsta tvarujte banánky – nejlépe pomocí strojku na těsto.
  3. Pečte na 180 stupňů 5 až 10 minut.
  4. Po upečení nechte vychladnout, slepte džemem a polijte rozpuštěnou čokoládou nebo čokoládovou polevou.

Perníčky

Při pečení perníčků si krásně provoníte celý byt a navodíte tím tu správnou vánoční atmosféru.

Perníčky ozdobené
Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 180 g vajec
  • zhruba 180 g krystalového cukru
  • 180 g rýžové mouky
  • 180 g samokypřicí směsi bílé bez lepku (koupíte v supermarketu)
  • 50 g másla
  • 25 g medu
  • 20 g kypřicího prášku do perníku
  • 10 g holandské kakao
  • 10 g mleté skořice

Postup

  1. Všechny suroviny smíchejte. Pokud se vám těsto lepí, přidejte ještě trochu mouky.
  2. Těsto uložte nejméně na celý den do lednice. Druhý den z něj vyválejte placku a vykrajujte různé tvary.
  3. Tvary rozložte na plech a pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů 8 až 10 minut.
  4. Ještě horké perníčky potírejte vajíčkem. Po vychladnutí ozdobte bílkovou polevou (vytvoříte smícháním bílku a moučkového cukru).

Náš tip: Pro snadnější válení dejte přes těsto mikrotenový sáček.

Hříbečky

Zajímavé cukroví, které zaujme svým vzhledem a ještě více svou skvělou chutí.

Ingredience

  • 14 dkg mletých ořechů (vlašských nebo mandlí)
  • 14 dkg moučkového cukru
  • 1 bílek
  • 1 lžička hořkého kakaa

Postup

  1. Z mletých ořechů, cukru a bílku vypracujte hmotu. Rozdělte ji na 2 části. Jednu nechte neobarvenou a do druhé přidejte kakao.
  2. Ze světlé hmoty tvořte nožičky a z tmavé kloboučky, tím vytvoříte malé hříbky.

Kokosové kuličky jako vánoční cukroví

Kokosové kuličky
Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 1 slazené kondenzované mléko
  • 250 g strouhaného kokosu
  • Lískové oříšky/ mandle

Postup

  1. Kondenzované mléko smíchejte s kokosem. Možná budete kokosu potřebovat méně, možná více. Zkuste udělat kuličku a jestli drží, je to správně.
  2. Vezměte si kousek těsta, vložte dovnitř mandli nebo lískový oříšek a udělejte z toho kuličku.
  3. Obalte v kokosu a vložte do papírového košíčku.

Vanilkové rohlíčky

Rohlíčky od maminky jsou samozřejmě nejlepší, ale tyhle jsou také vynikající jako vánoční cukroví.

Ingredience

  • 240 g hladké rýžové mouky
  • 180 g másla
  • 120 g mletých vlašských ořechů
  • 60 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • Moučkový cukr na obalení smíchaný s vanilkovým cukrem

Postup

  1. Všechny suroviny dejte do mísy a vypracujte z nich těsto. Zabalte ho a dejte minimálně na 3 hodiny odležet do lednice. Ideálně však přes noc.
  2. Druhý den těsto rozdělte na 4 části, z každé vyválejte asi centimetr silného hada. Nakrájejte na kousky a zahněte do tvaru písmene C. Případně z těsta odeberte jen malý kousek, vyválejte kuličku a z ní pak hada. Tak to dělala moje maminka.
  3. Rohlíčky skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte na 175 stupňů 10 až 15 minut. Jak začnou zlátnout okraje, můžete vyndávat.
  4. Upečené rohlíčky nechte krátce vychladnout a poté obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Přeji Vám příjemné prožití svátků a Veselé Vánoce.

Fotogalerie

Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.potravinova-alergie.info, www.labeta.cz, www.celiatica.cz, www.potravinybezlepku.cz