Vaření

Kapr na černo, pučálka či bobaľky? Vyzkoušejte 5 svátečních jídel, které připravovali ještě naše prababičky

S Vánocemi se pojí nejen všeobjímací klid, pohoda a sváteční atmosféra, ale také cukroví, jídlo a další laskominy! Málokdo si dnes asi dovede představit štědrovečerní tabuli bez kapra a bramborového salátu. Co ale zabrouzdat trochu do naší minulosti a vyzkoušet letos tradiční vánoční recepty našich babiček a prababiček? Uvidíte, že polaskáte své chuťové buňky a budete příjemně překvapeni.

Bobaľky s mákem
Zdroj: Shutterstock

Pálenec alias Pučálka

Pučálka je postní jídlo, které je jako stvořené k mlsání u televize nebo při čtení knížky. Její příprava je velmi snadná a uvidíte, že si na ní vypěstujete malou závislost.

Co budete potřebovat:

  • celý zelený nepůlený hrách
  • máslo, ghí nebo rostlinný olej
  • sůl, pepř
  • případně vaše oblíbené bylinky (dobře jde k Pučálce například majoránka)

Jak na to:

  1. Tři až čtyři dny před Štědrým dnem přeberte hrách, vyberte z něj kamínky, nečistoty a špatné kousky.
  2. Hrách propláchněte a dejte ho do zavařovací sklenice s vlažnou vodou (tak aby nad hrachem byly cca 2 cm vody) a nechejte ho 24 hodin odstát a bobtnat.
  3. Další den vodu slijte, hrách opět propláchněte vlažnou vodou a vraťte do sklenice, ve které ho necháte klíčit. Do víčka udělejte dírky nožem, pro přístup vzduchu. Případně se také doporučuje nechat hrách klíčit jen tak v sítku nad miskou. V obou případech musí být v pokojové teplotě a mimo přímé světlo.
  4. Každé ráno a večer hrách vždy propláchněte a nechejte klíčit. Celý proces by měl trvat zmíněné tři až čtyři dny, po kterých bude mít hrášek přibližně 1 cm dlouhé klíčky.
  5. Nejlépe na Štědrý den, abyste měli Pučálku hezky čerstvou, opražte hrách na tuku na pánvi, kde si ho také osolíte, opepříte a případně okořeníte podle chuti. Připravit si můžete Pučálku i v troubě, kdy hrách dáte rovnoměrně na plech, přidáte tuk, sůl pepř, koření a necháte péct při 160 stupních asi 25 minut dokud nezačne zlátnout. Jen ho sem tam nezapomeňte promíchat.
Pálenec alias Pučálka
Zdroj: Pixabay

Sladká hrušková bryja

Sladká bryja je lahodná ovocná omáčka, kterou si nejlépe vychutnáte k plackám z brambor (tzn. přesňákům nebo lokším), ale klidně ji vyzkoušejte i k palačinkám nebo lívancům.

Co budete potřebovat:

  • hladkou mouku
  • cukr krystal, třtinový nebo kokosový cukr
  • skořici, hřebíček, badyán
  • 6 hrušek (nebo hruškový kompot)
  • 2 jablka (nebo jablečný kompot)
  • 33% smetanu
  • pro ozvláštnění můžete přidat i vlašské ořechy, rozinky, mandle nebo trochu rumu.

Jak na to:

  1. Pokud budete chtít přidat rozinky, přes noc je namočte a nechejte odležet.
  2. Oloupejte jablka a hrušky, nakrájejte je na kostičky, zalijte vodou a vařte v hrnci spolu s kořením přibližně 20 až 25 minut (případně i s rozinkami a strouhanými ořechy a mandlemi). Pokud budete pracovat s kompoty, dejte je do hrnce, podle potřeby přidejte koření a další ingredience a přiveďte k varu.
  3. Rozmíchejte mouku ve smetaně tak, aby se vám nevytvořily hrudky, přidejte k ovoci, pořádně zamíchejte a vařte asi čtvrt hodiny.
  4. Na závěr přidejte dle chuti rum a máte hotovo.

Peciválky alias Bobaľky

Tyhle malé buchtičky, které bývaly a někde ještě jsou součástí štědrovečerní tabule nesou celou řadu názvů a pojmenování. Nejčastěji se sypaly mákem, ale také strouhaným perníkem, polévaly sirupem nebo máslem a připravit se dají i na slano.

Co budete potřebovat:

  • ½ kg hladké mouky
  • 20 g droždí nebo odpovídající množství toho sušeného
  • 2 lžíce cukru
  • 3 dcl mléka
  • špetku soli
  • na závěrečné ochucení – máslo, mák, cukr, med, perník na strouhání nebo kysané zelí.
Peciválky alias Bobaľky s mákem
Zdroj: Shutterstock

Jak na to:

  1. Vypracujte si těsto, které necháte alespoň jednu hodinu kynout.
  2. Poté z těsta vyválejte válečky na sílu prstu, které nakrájíte na kousky dlouhé 1 až 2 cm.
  3. Kousky poté rozložte nakrájenou stranou dolů, na vymazaný plech, nechejte je ještě 10 až 15 minut kynout a potom je pečte 10 až 15 minut v troubě při teplotě 180 stupňů přibližně 20 minut.
  4. Pro sladké peciválky je po upečení dejte do mísy, zalijte horkým mlékem (pozor, aby se peciválky nerozmočily!), přiklopte, protřepejte a nechejte 2 minuty pracovat. Mléko poté slijte a peciválky posypejte některým ze sladkých dochucovadel.
  5. Pro slané peciválky je po upečení spařte v horké vodě, zalijte rozpuštěným máslem a přidejte k nim kysané zelí.

Kapr na černo

Jedná se asi o jeden z nejstarších, tradičních českých receptů, který je známý už od středověku, který byl typický míchání sladkých a slaných chutí. Abyste si ho vychutnali o to více, připravte si ho raději den předem.

Co budete potřebovat:

  • porce osoleného kapra
  • 700 ml rybího vývaru nebo vody
  • nastrouhanou mrkev a petržel
  • kousek nastrouhaného celeru
  • nadrobno nakrájenou cibuli
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 4 lžíce povidel
  • 25 ml octa
  • 100 g sušených švestek
  • sekané mandle a vlašské ořechy
  • rozinky
  • perník na strouhání
  • kolečka citronu i s kůrou
  • hřebíček, tymián, celý pepř, nové koření, bobkový list

Jak na to:

  1. Vezměte hrnec, nechejte v něm rozpustit asi 2 lžíce másla a osmahněte na něm nastrouhanou zeleninu a nakrájenou cibuli.
  2. Přisypejte cukr, který za stálého míchání necháte zkaramelizovat.
  3. Přidejte kolečka citronu koření a chvíli vše opékejte.
  4. Přilijte ocet a nechejte ho odpařit.
  5. Základ omáčky zalijte vodou nebo rybím vývarem a 5 až 10 minut pozvolna vařte.
  6. Poté přidejte porce kapra a čtvrt hodiny duste (sem tam ho v omáčce otočte).
  7. Vyndejte porce kapra a přidejte do omáčky povidla. Vše promíchejte a hezky propojte.
  8. Sušené švestky, ořechy, mandle a rozinky mezitím nechejte 5 až 10 minut společně povařit ve vodě.
  9. Sundejte omáčku z plamene, propasírujte ji a přidejte povařené švestky, rozinky a oříšky i s vodou. Vše zahustěte perníkem.
  10. Než budete podávat, zahřejte porce kapra na páře a přelijte ho teplou omáčkou.
  11. Podávejte s šiškami, noky nebo s houskovým knedlíkem.

Staročeský houbový kuba

O tomhle receptu jste už nejspíš někdy slyšeli a protože se jedná o opravdu skvělou staročeskou pochoutku, dovolíme si ho zařadit na závěr našeho výběru. Proč? Je totiž krásnou ukázkou naší tradiční kuchyně, kdy stačí pouze pár základních kvalitních ingrediencí a gurmánský zážitek je na světě.

Staročeský houbový kuba
Zdroj: Shutterstock

Co budete potřebovat:

  • 350 g krup (použít můžete také kuskus, ječné lámanky, rýži arborio)
  • 60 g sušených hub
  • 2 větší cibule
  • 3 lžíce sádla, nejlépe husího
  • 4 stroužky česneku
  • kuřecí vývar
  • máslo
  • sůl, pepř
  • majoránka
  • kmín

Jak na to:

  1. Dvě hodiny před vařením namočte kroupy do vody. Sušené houby namočte do vody nebo mléka.
  2. V hlubší pánvi dejte rozehřát polovinu sádla a osmahněte na něm dozlatova cibuli, poté přidejte ⅓ hub. Propojte.
  3. Přidejte polovinu kmínu, majoránku, utřený česnek, sůl a zasypejte kroupami. Nechejte je ve směsi asi 5 až 7 minut opražit.
  4. Postupně do pánve přilévejte vývar, ve kterém se kroupy postupně uvaří. Pozor, aby se vám nepřipálily!
  5. Na druhé pánvi rozpusťte zbytek sádla, na kterém osmahnete zbytek hub, které osolíte, přidáte zbytek kmínu a trochu pepře.
  6. Vezměte pekáček, který vymastíte sádlem a budete do něj klást vrstvu hub a vrstvu kroupové směsi – ta musí být také úplně nahoře.
  7. Na poslední vrstvu dejte tenké plátky másla a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů 25 až 30 minut.

Text: Bára Kocmánková
Foto: isifa/Shutterstock, Pixabay
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů