Vaření

6 lahodných dezertů, ve kterých místo vejce využijete nálev z cizrny

Vyléváte lák z cizrny? To je ale velká škoda. Ve skutečnosti z ní ještě můžete připravit mnoho zajímavých receptů. Tekutina z plechovky cizrny (případně fazolí) anebo jejího vaření se nazývá AQUAFABA. Tato ingredience je téměř zdarma, přitom je zdravá a má mnoho využití. Pojďme se na některé z nich podívat.

Cizrna
Zdroj: Shutterstock

Náhrada bílku

Samotná voda z cizrny, aquafaba, funguje prakticky stejně jako vaječný bílek. Hojně jí využívají vegané. Můžete jí použít do různých dezertů, moučníků, sněhových pusinek nebo kokosek.

Bílek z cizrny
Zdroj: Shutterstock

Jak na to

Tekutinu z vařené nebo konzervované cizrny pár minut povařte, aby ještě trochu zhoustla vyvařením části vody. Nechte jí několik hodin odpočinout a poté našlehejte elektrickým šlehačem. Výsledkem bude bílý našlehaný sníh. Dále ho používejte jako sníh z vajec.

Lískooříškové sušenky

Lehce sladké, plné oříškové chut, a proto ideální ke kávě a čaji.

Ingredience

  • 150 g aquafaby
  • 70 g pohankové mouky
  • 50 g jemně mletých lískových oříšků
  • 30 g kokosového cukru
  • 20 g strouhaného kokosu
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka mletého badyánu
  • špetka mleté skořice

Postup

  1. Jako první si lehce našlehejte aquafabu s kokosovým cukrem (3 až 4 minuty). Přidejte prosátou pohankovou mouku, 1/2 lžičky sody, špetku skořice a badyánu. Lehce vmíchejte a poté přidejte mleté lískové oříšky a strouhaný kokos.
  2. Promíchejte a nechte 5 minut odležet.
  3. Pomocí cukrářského sáčku nebo lžiček tvořte na plech vyložený pečícím papírem malé kopečky.
  4. Pečte na 160 stupňů asi 20 minut.

Karobová pěna

Lehký pěnový dezert s karobem.

Čokoládová pěna
Zdroj: Shutterstock

Ingredience na 4 porce

  • 200 ml aquafaby (voda z cizrny)
  • Špetku soli
  • 1 lžičku jablečného octa
  • 3 lžíce karobu
  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 4 lžíce rýžového sirupu
  • plátkový kokos, jedlé květy nebo máta

Postup

  1. V kastrůlku rozehřejte kokosový olej a smíchejte ho s karobem a sirupem. Nechte vychladnout.
  2. Do šlehače dejte vychlazenou vodu z cizrny (přecezenou bez slupiček) a špetku soli. Šlehejte na plný výkon několik minut.  Až začne vznikat pěna, přidejte jablečný ocet a šlehejte dál, dokud nevznikne hustá pěna jako z klasického bílku.
  3. Hotovou pěnu velice opatrně smíchejte s vychladlým čokoládovým základem a dejte na několik hodin ztuhnout do lednice.
  4. Ozdobte plátky kokosu, jedlými květy a mátou.

Brownies

Plné čokolády, neuvěřitelně vláčné, a navíc bez použití vajec. Voda z cizrny opět jako základ oblíbeného sladkého receptu.

Brownies
Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 180 g hořké čokoláda (70 % kakaa)
  • 2/3 hrnku arašídového másla
  • 2/3 hrnku kokosového cukru nebo cukru hnědého
  • 1/2 hrnku aquafaby
  • 1/3 hrnku hořkého kakaa
  • zhruba 1/3 hrnku špaldové mouky
  • 1/3 hrnku vody
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce nasekaných arašídů

Postup

  1. Ve vodní lázni rozpusťte ve větší míse 150 gramů čokolády. Po rozpuštění stáhněte plamen a přidejte vanilku, vodu a arašídové máslo.
  2. Mezitím si vyšlehejte aquafabu do pěny. Vmíchejte 1/3 hrnku cukru a pokračujte ve šlehání, dokud se nezačnou tvořit měkké vrcholy.
  3. Do čokoládové směsi vmíchejte mouku, kakao, skořici a zbytek cukru. Nyní do těsta začněte vmíchávat 1/3 vyšlehané aquafaby, po stupně přidejte i zbytek.
  4. Nalijte do pekáčku 10×20 cm, posypte arašídy a dejte péct do předehřáté trouby na 190 stupňů. Pečte 20 minut, nebo dokud neztuhne vršek. Uvnitř by těsto mělo zůstat vlhké, nikoliv tekuté.
  5. Nechte pár minut vychladnout a vyndejte z formy a nakrájejte.

Kokosky

Díky použití cizrnové vody jsou kokosky bez vajec, takže si na nich mohou pochutnat i vegané.

Kokosky
Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 150 g strouhaného kokosu
  • 75 ml nálevu ze sterilované cizrny
  • 40 ml tmavého agáve sirupu
  • 1 lžičky mleté vanilky
  • špetka soli

Postup

  1. Nálev z cizrny vyšlehejte do sněhu. Přidejte agáve sirup, mletou vanilku, špetku soli a postupně zapracujte i kokos. Nechte 5 minut odležet.
  2. Naberte si lžíci směsi a pevně v dlaních stiskněte do tvaru hrudky. Pokud kokosky dobře neupěchujete, mohou se při pečení rozsypat.
  3. Opatrně je přeneste na plech vyložený pečícím papírem.
  4. Pečte pomalu při teplotě 120 stupňů asi 40 minut. Až budou mít okraje barvu lehce dozlatova, můžete je vyndat.

Čokoládová pěna

Ingredience

  • 240 ml aquafaby
  • 140 g hořké čokolády
  • 20 g moučkového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • špetka chilli
  • špetka soli

Postup

  1. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a nechte jí vychladnout.
  2. Aquafabu vyšlehejte s citrónovou šťávou do pevné konzistence. Použijte elektrický šlehač, metličkou by to trvalo velice dlouho. Postupně zašlehejte cukr.
  3. Nakonec do pěny pomocí špachtle velice jemně vmíchejte vychladlou čokoládu. Přidejte také chilli a sůl (oboje je samozřejmě volitelné).
  4. Směs rozdělte do sklenic a dejte na minimálně 3 hodiny ztuhnout do lednice. Podávejte ozdobené malinami.

Fotogalerie

Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.atranet.cz, www.jimejinak.cz, www.livewithanny.cz, www.recepty.cuketka.cz, www.proveg.cz