Vaření

Na oběd, jako chuťovky i pro návštěvu. 3 recepty pro každou příležitost

Recepty na brownie z tmavé čokolády, batáto-kukuřičné placky a kyš bez těsta.

Brownies, batáto-kukuřičné placky a kyš
Zdroj: iStock

Brownie z tmavé čokolády

Budete potřebovat

  • 300 g kvalitní tmavé čokolády + 250 g čokolády nalámané na malé kousky
  • 225 g másla, plus na vymazání
  • 25 g holandského kakaa
  • 1 polévkovou lžíci pomerančové marmelády
  • 4 vajíčka
  • 300 g hnědého cukru
  • kůru z jednoho pomeranče
  • 150 g polohrubé mouky
  • ½ čajové lžičky jedlé sody
  • špetku soli
Brownie z tmavé čokolády
Zdroj: iStock

Troubu rozehřejeme na 170 °C. Hlubší menší pekáč (například 30 × 20 × 4 cm) vymažeme máslem a vyložíme papírem na pečení. Čokoládu, máslo a kakao roztopíme ve vodní lázni. Do roztopené čokolády zamícháme pomerančovou marmeládu a odstavíme. Necháme mírně vychladnout.

Mezitím vyšleháme vajíčka s cukrem do pěny. Přidáme roztopenou čokoládu, prosetou mouku, kůru z pomeranče, jedlou sodu a sůl. Opatrně zamícháme tak, aby se neztratil vyšlehaný objem. Nakonec přidáme čokoládu nasekanou na malé kousky. Pečeme 30 až 35 minut. Před podáváním necháme vychladnout.

Batáto-kukuřičné placky

Budete potřebovat

  • 500 g očištěných a nakrájených batátů
  • 50 g strouhanky
  • 160 g odkapané kukuřice z konzervy
  • 40 g najemno nakrájeného choriza
  • 5 najemno nakrájených jarních cibulek
  • 2 kávové lžičky garam masaly
  • 1 limetku
  • 8 lžic kukuřičného škrobu
  • 8 lžic oleje
Batáto-kukuřičné placky
Zdroj: iStock

Batáty uvaříme doměkka v osolené vodě. Potom je slejeme a rozmělníme na kaši. Vmícháme strouhanku a necháme pět minut odstát. Přidáme kukuřici, chorizo, cibulku, koření garam masala a kukuřičný škrob. Ochutíme solí, černým pepřem a kůrou z limetky.

Rozdělíme asi na dvacet kuliček, každou zmáčkneme na silnější placičku (jako karbanátek) a opečeme dozlatova na oleji. Podáváme s jogurtovým nebo bylinkovým dipem, nebo jako přílohu místo pečiva.

Kyš bez těsta

Budete potřebovat

  • 8 plátků méně tučné slaniny nakrájené na jemné proužky
  • 1 najemno nakrájenou cibuli
  • 6 větších vajíček
  • 100 g nastrouhaného čedaru
  • 2 lžíce nasekaného estragonu
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • 100 g nakrájených cherry rajčátek
  • směs salátů na podávání
Kyš bez těsta
Zdroj: iStock

Troubu rozehřejeme na 180 °C. Kulatou formu na kyš s průměrem asi 20 cm vymažeme. Slaninu a cibuli osmažíme dozlatova na troše oleje. Ve větší míse rozšleháme vajíčka. Zamícháme polovinu slaniny s cibulí, polovinu sýru a polovinu bylinek. Ochutíme solí a pepřem.

Směs nalejeme do připravené formy a rovnoměrně posypeme druhou polovinou ingrediencí. Pečeme 30 až 35 minut dozlatova, dokud neztuhnou vajíčka. Podáváme teplé nebo studené, nejlépe s čerstvým salátem.

Text: redakce
Foto: iStock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů