Vaření

3 chuťovky pro svátečné mlsání: Medová šunka, slaný stromeček a makové kuličky

Chtělo by to něco dalšího k svátečnému mlsání? Pak vyzkoušejte tyto tři ověřené recepty, které ocení jak příznivci slaného, tak i sladkého.

Svátečné recepty: medová šunka, makové kuličky a slaný stromeček z listového těsta
Zdroj: Miro Pochyba, iStock, Shutterstock

Medová šunka

Výborně chutná i na studeno.

medová šunka
Zdroj: iStock
  • 2 kg vepřového kolena
  • čerstvý pomerančový džus (dost na zalití kolena)
  • 8 hřebíčků + extra na zapíchnutí do kolena
  • 2 cibule (překrojit napůl)
  • 4 bobkové listy

Na marinádu

  • 120 g hnědého cukru
  • 3 pomeranče (nastrouhaná kůra ze tří, šťáva ze dvou)
  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce pomerančové marmelády
  • 3 lžíce hrubozrnné hořčice

Postup přípravy

Koleno v dostatečně hlubokém pekáči zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Slijeme. Znovu zalijeme studenou vodou, ale tentokrát už jen do poloviny, druhou polovinu doplníme čerstvou pomerančovou šťávou tak, aby bylo koleno celé ponořené. Přidáme cibuli, do níž jsme napíchali hřebíčky, a bobkový list. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme 3 hodiny. Podle potřeby dolijeme vodu.

Smícháme všechny suroviny na marinádu. Uvařené koleno vyjmeme. Odstraníme kůži a necháme na něm pouze tenkou vrstvu tuku. Diagonálně, na široko, nařežeme a do každého překřížení zapíchneme hřebíček. Natřeme připravenou marinádou a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C.

Během pečení, které bude trvat asi 45 minut, pravidelně kontrolujeme a poléváme marinádou a vypečenou šťávou.

Slaný stromeček

Jednoduchý a rychlý.

slaný stromeček z listového těsta
Zdroj: Miro Pochyba
  • 1 až 2 balení listového těsta (cca 275 g jedno balení)
  • 100 g mraženého špenátu nebo podle chuti
  • 1 cibule
  • 1 až 2 stroužky česneku, podle velikosti, aromatu a chuti
  • 125 g čerstvý sýr typu Lučina (může být i brynza)
  • 100 g čedaru
  • pepř
  • smetana, kysaná nebo na šlehání (nemusí být)
  • vajíčko na potření těsta

Na pánvi si osmahneme nadrobno nasekanou menší cibulku se špenátem, po chvíli přidáme propasírovaný česnek. Ve vedlejší misce smícháme sýr s nastrouhaným čedarem a pepřem a osolíme. Vychladlou špenátovou směs smícháme se sýrovou směsí.

Z listového těsta si vyřežeme tvar stromečku a umístíme ho na papír na pečení rovnou na plech. Nám se to podařilo z jednoho balení (275 g), a to tak, že trojúhelníky, které vznikly ořezáním těsta, jsme použili na spodek slaného koláče, tak nebylo vidět žádný spoj. Snazší je však vyřezat stromeček z druhého balení listového těsta.


Sýrovo-špenátovou náplň rovnoměrně naneseme po celé ploše stromečku. Zakryjeme druhým stromečkem z listového těsta a okraje stromečku shora až dolů nařežeme nožem. Každou „větvičku“ potom opatrně zakroutíme kolem vlastní osy do tvaru spirály. Nakonec potřeme vrchol stromečku rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamem.

Pečeme na 190 °C přibližně 15 až 20 minut.

Makové kuličky

Hodí se, když hledáte něco zdravého pod zub.

makové kuličky plněné brusinkami
Zdroj: Shutterstock
  • 200 g mletého máku
  • 250 g brusinek / rozinek (namočených alespoň 30 minut v teplé vodě)
  • 1 až 2 lžíce vody
  • 50 g strouhaného kokosu (na obalení)
  • mleté ořechy (podle chuti)

V mixéru dohromady rozmixujeme mletý mák, odmočené brusinky (nebo rozinky) a 1 až 2 lžíce vody. Případně můžeme do mixéru přidat i namleté ořechy – zjemní tak chuť máku. Když vznikne jemné, homogenní těsto, vyformujeme z něj kuličky, které obalíme ve strouhaném kokosu. Kuličky skladujeme v chladničce.

Text: redakce
Foto: Miro Pochyba, isifa/Shutterstock, iStock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů