Vaření

4 tipy jak připravit cizrnu. K těmto receptům se budete vracet už pravidelně

Hledáte inspiraci na jídla z cizrny? Uvařte si výborné karbanátky, cizrnu s rajskou omáčkou, hummus nebo sytý guláš.

Cizrnová polévka
Zdroj: Shutterstock

Cizrnové karbanátky pečené v troubě

Chutné veganské jídlo, které silně připomíná křupavý falafel – jen bez smažení.

Cizrnové karbanátky pečené v troubě
Zdroj: iStock

Budete potřebovat

  • 2 konzervy sterilované cizrny
  • 2 lžíce drcených lněných semínek
  • 1 hrst petrželové nati
  • 1 mrkev
  • 1 cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 1 lžičku sladké mleté papriky
  • 1 lžičku mletého kmínu
  • 2 lžíce tahini (sezamová pasta)
  • podle chuti sůl
  • olej
  1. Cizrnu scedíme a dobře opláchneme pod tekoucí vodou a rozmixujeme ji na kaši. Můžeme použít i suchou cizrnu, jen ji je třeba na noc namočit.
  2. Do kašovitého základu přidáme nastrouhanou mrkev, nadrobno pokrájenou cibuli a česnek, nasekanou nať, mouku, drcená lněná semínka, mletou papriku, drcený kmín, pastu tahini a sůl. Všechno dohromady dobře promícháme.
  3. Ze směsi tvarujeme v navlhčených dlaních menší karbanátky, které ukládáme na plech vystlaný papírem na pečení, který jsme potřeli troškou oleje.
  4. Cizrnové karbanátky pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 25 minut, přičemž uprostřed pečení je obrátíme, aby byly krásně zlatohnědé z obou stran.

Cizrna s rajskou omáčkou

Rajská omáčka obohacená o lahodnou cizrnu se v kombinaci s opečeným chlebem nebo
česnekovou topinkou výborně hodí na rychlou večeři.

Cizrna s rajskou omáčkou
Zdroj: iStock

Budete potřebovat

  • 300 g cizrny
  • 6 až 8 rajčat
  • 6 kusů sušených rajčat v oleji
  • 1 cibuli
  • 50 ml červeného vína
  • podle chuti sůl, mletý černý pepř a mleté chilli
  • olej
  • zeleninový vývar
  1. Cizrnu den předem namočíme do vody. Následně ji scedíme, dáme do hrnce, zalejeme vodou a vaříme do měkka. Cizrnu solíme až nakonec.
  2. Rajčata umyjeme a na vrchu každého uděláme hranou nože křížek a vložíme je do vroucí vody. Když se začnou rozevírat, vybereme je a dáme do nádoby se studenou vodou. Rajčata zbavíme slupek a nakrájíme je na kostky.
  3. Na pánvi rozehřejeme olej a nadrobno nakrájenou cibuli na něm orestujeme. Přidáme nakrájená sušená rajčata a krátce opečeme.
  4. Dále přidáme nakrájená rajčata a podle chuti sůl, pepř a mleté chilli. Podlijeme vínem a zeleninovým vývarem. Necháme dusit přibližně 10 minut.
  5. Nakonec k rajské omáčce přidáme uvařenou cizrnu, promícháme, krátce prohřejeme a odstavíme. Podáváme s opečeným chlebem nebo česnekovou topinkou.

Náš tip: Podle chuti můžete rajskou omáčku ještě obohatit o čerstvé bylinky podle vlastní chuti.

Domácí pomazánka (hummus) z cizrny

Název hummus pochází z tureckého slova humus, které zase pochází z arabského slova himmas – cizrna. Pod tímto slovem se skrývá chutný dip či pomazánka, přičemž hlavní složkou je zmíněná cizrna doplněná o pastu tahini, citronovou šťávu, česnek, olivový olej a koření.

Domácí hummus z cizrny
Zdroj: iStock

Budete potřebovat

  • 1 konzervu sterilované cizrny
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce pasty tahini
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžičku mletého kmínu
  • ½ lžičky mleté červené papriky
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • 2 lžíce olivového oleje

Všechny suroviny kromě olivového oleje dáme do mixéru a rozmixujeme. Nakonec během mixování přidáme olej. Je-li hummus moc hustý, při mixování přidáme ještě trošku vody.

Sytý cizrnový guláš

Dobrý guláš nemusí vždy obsahovat maso. Zkuste tuto vynikající gulášovou variaci s cizrnou.

Sytý cizrnový guláš
Zdroj: iStock

Budete potřebovat

  • 3 lžíce oleje
  • 1 velkou cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 6 menších brambor
  • 10 kusů žampionů
  • 1 červenou papriku
  • 1 konzervu loupaných rajčat
  • 1 konzervu cizrny
  • podle chuti: sůl, mletý černý pepř, kmín, mletá paprika, majoránka
  1. Ve větším hrnci zpěníme cibuli na rozpáleném oleji. Když cibule změkne, přidáme nadrobno nasekaný česnek. Spolu s cibulí restujeme asi minutu.
  2. Přidáme pokrájenou mrkev a jemně posolíme, aby zelenina pustila trochu šťávy a změkla. Potom do hrnce nasypeme na kostky pokrájené brambory a po minutě přidáme i plátky žampionů. Následuje paprika a mletý kmín, mletý černý pepř.
  3. Přidáme konzervované suroviny: rajčata a cizrnu a všechno zalejeme zeleninovým vývarem nebo vodou.
  4. Podusíme na mírném ohni zhruba 30 minut, a nakonec ještě dochutíme solí a majoránkou.

Text: Monika Šestinová
Foto: iStock, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů