Vaření

Zdravé a chutné hokkaido hodování

Zdravá a chutná jídla z dýně okouzlí nejen vzhledem, ale i nekonečnými možnostmi. Podzimní experimentování může začít.

stůl s nádobama s hokkaido dýni, kořením, hokkaido krémém a bylinkama

Dýňovo-hovězí tajine

doba přípravy: 60 minut

dýňovo-hovězí tajine

  • hovězí maso, 500 g
  • středně velká dýně, 1 ks
  • velká rajčata, 4 ks
  • cibule, 1 ks
  • česnek, 4 stroužky
  • hovězí vývar, 1 hrnek
  • mletá skořice, 1/2 lžičky
  • mletá paprika, 2 lžičky
  • zázvor, 1/2 lžičky
  • svazek čerstvých bylinek (koriandr, tymián)
  • olej
  • sůl, pepř
  1. V misce smícháme všechno koření s několika lžícemi oleje. Přidáme na kostky nakrájené maso a dobře promícháme.
  2. V hrnci tajine nahřejeme olej. Cibuli nadrobno nakrájíme a na oleji orestujeme do sklovita. Potom přidáme maso a restujeme ho, dokud se „nezatáhne“.
  3. Přidáme česnek, tajine přikryjeme a dusíme asi 10 minut. Předehřejeme troubu na 200 °C.
  4. Mezitím dýni očistíme od semen a nakrájíme na větší kostky, které přidáme k masu. Zalejeme vývarem, přikryjeme a vložíme do trouby, kde směs necháme péci asi 25 minut.
  5. Po upečení by směs stále měla obsahovat dostatek omáčky. Podáváme s kuskusem nebo rýží.

Placky s medem a sýrem

doba přípravy: 20 minut

placky s medem a sýrem

  • středně velká dýně, 1 ks
  • mrkev, 2 ks
  • brambory, 2 ks
  • vejce, 2 ks
  • celozrnná hladká mouka, 3 lžíce
  • sýr s modrou plísní, 150–200 g
  • tymián
  • sůl, pepř
  • med, 4 lžíce
  • citrónová šťáva, 2 lžíce
  • hrst vlašských ořechů
  • olej
  1. Dýni, mrkev a brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Semínka z dýně opražíme na oleji.
  2. Do zeleninové směsi přimícháme vejce, mouku, polovinu sýra, bylinky a podle chuti přidáváme sůl a pepř. Měli bychom získat středně hustou kaši.
  3. Na pánvi rozehřejeme olej, na kterém potom pražíme kruhové placky, které necháme okapat na papírovém ubrousku. Mezitím smícháme med s citrónovou šťávou.
  4. Placky podáváme posypané nastrouhaným sýrem, semínky a ořechy, pokapané medovou zálivkou.

Pečená dýně

pečená dýňe

  • dýně Hokkaido, 1 ks
  • olivový olej, 4 lžíce
  • mořská sůl a pepř, dle chuti

Plody rozkrájíme na kousky asi 2 cm široké a rozložíme je na pekáč. Osolíme, opepříme, pokapeme olejem a pečeme do měkka při 190 °C. Pár minut před koncem pečení posypeme čerstvými bylinkami – vhodný je například tymián, oregano nebo rozmarýn. Pečenou tykev můžeme jíst samotnou, s máslem, majonézou, tatarkou, guacamole salsou a se smetanou. Je to výborná příloha k oblíbenému jídlu.

Dýni Hokkaido stačí dobře umýt a netřeba ji ani loupat. Slupka při vaření či pečení brzy změkne.

Mramorové „brownies“

doba přípravy: 45 minut

brownies s hokkaido

  • čerstvý sýra Lučina 
    máslo, 1 lžice
  • cukr, 1/2 hrnku
  • vejce, 1 ks
  • dýňové pyré, 1 hrnek
  • vanilkový cukr, 1 balení
  • mletá skořice, 1/2 lžičky
  • mletý zázvor, 1/4 lžičky
  • hladká mouka, 1,5 hrnku
  • kypřící prášek, 1 lžičky
  • sol, 1/2 lžíčky
  • nasekaná hořká čokoláda, 170 g
  • změklé máslo, 3/4 hrnku
  • vajíčka, 4 ks
  • mléko, 1/4 hrnku
  • vanilka, 2 lžičky
  1. Troubu předehřejeme na 180 až 200 °C. Menší pekáč vysteleme alobalem tak, aby na dvou stranách zůstalo několik cm na vytažení koláče.
  2. V misce smícháme čerstvý sýr s máslem a šleháme ručním šlehačem na střední až vysoký stupeň. Přidáme 1/2 hrnku cukru, dýni, vanilkový cukr a zázvor a dobře promícháme.
  3. V menší misce smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl. Odložíme bokem, zatímco v hrnci roztopíme čokoládu s máslem. Když se čokoláda s máslem spojí, odstavíme z plamene. Pomocí mixéru nebo mícháním přidáváme postupně zbylý cukr, 4 vajíčka, mléko a vanilku.
  4. Čokoládovou směs vylejeme do pekáče a uhladíme. Dýňovou směs přidáváme kopečkovitě lžící. Špachtlí jemně kroužíme po povrchu a směsi promícháme, ne však tak, aby se spojily.
  5. Pečeme asi půl hodiny nebo díle, podle toho, jestli chceme klasické vlhké „brownies“, nebo dopečený koláč. Po vychladnutí vytáhneme z pekáče a podáváme.

Náš tip: Polévkové zahřátí na zimu

Tykvová semínka

Z výživového hlediska jsou tykvová jadérka – se slupkou i bez ní – nejhodnotnější částí tykve. Mají podobné složení jako ořechy. Obsahují 20 % bílkovin, 15 % sacharidů, 40 % tuků a 4 % vlákniny. Tuková složka obsahuje 40 % kyseliny olejové a linolové a též 1 až 5 % omega-3 mastných linolenových kyselin.

Úprava tykvových semínek

Usušená semínka tykví můžeme konzumovat bez jakékoliv úpravy, přičemž semínka tykve olejnaté nemusíme pracně zbavovat slupky, ale můžeme je jíst přímo.

Použití tykvových semínek

  • Můžeme je přidat do polévek, ovocných a zeleninových salátů, do doma upečeného chleba či do moučníků.
  • V těstech mohou nahradit ořechy.
  • Rybí filety nebo kuřecí řízky před smažením můžeme obalit ve směsi mletých tykvových a slunečnicových semen.
  • Nasekaná semínka můžeme přidat do drobenky na slané i sladké koláče.
  • Pražená tykvová semínka rozmixujeme s limetkovou šťávou, česnekem, koriandrem a trochou oleje z tykvových semen, vzniklé pyré použijeme jako omáčku na těstoviny, ryby nebo kuře.

Ochucená semínka

Semínka tykve olejnaté namočíme na 24 hodin do slaného nálevu (uvaříme vodu se solí v poměru jeden díl soli a tři díly vody). Semínka potom vy­jmeme, osušíme a konzumujeme.
Tykvová semínka ostatních odrůd tykve namočíme týmž způsobem a po osušení je pražíme. Dáme je na plech do vyhřáté trouby, občas promícháme a necháme jen lehce zrůžovět.


Text: redakce
Foto: iStock.com, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů