Vaření

Chutná sezóna oranžových dýní: Recepty z dýně nabité živinami

Když je překrojíte, uvnitř vás čeká sytě oranžová dužina, s příjemnou sladkou vůní. Ne vždy však musí končit v krémové polévce.

dýně

Gnocchi s omáčkou z dýně hokkaido

  • slunečnicový olej, 4 lžíce
  • dýně hokkaido, 1/2 menší
  • chilli papričky, malý kousek
  • česnek, 3 stroužky
  • sůl a mletý černý pepř
  • zeleninový vývar, hrnek
  • rozmarýn, 3 větvičky
  • petrželová nať, hrst
  • sušená šunka, 50 g + extra na dekoraci
  • bramborové gnocchi, 1 balíček – cca 500 g
  • nastrouhaný parmezán na posypání

Dýni rozkrojíme a lžící vydlabeme vnitřek. Položíme rovnou stranou na desku a nožem okrajujeme slupku. Očištěnou dýni nakrájíme na kostky.

Nadrobno nakrájíme chilli a česnek. V hluboké pánvi si rozpálíme olej, přidáme chilli, česnek a nakrájenou dýni. Osolíme, opepříme, zalejeme vývarem a přidáme větvičky rozmarýnu. Omáčku necháme vařit 25 – 30 minut s pokličkou, dokud nebude dýně úplně měkká. Na závěr vybereme rozmarýn a uvařenou dýni rozmělníme. Omáčku dále redukujeme bez pokličky, dokud nezhoustne. Hotovou omáčku odstavíme a přidáme do ní na kousky nakrájenou sušenou šunku.

Do vroucí osolené vody dáme vařit gnocchi, podle pokynů na obalu. Uvařené gnocchi scedíme a dáme do pánve s omáčkou, promícháme a podáváme.

Navrch nastrouháme trochu parmezánu nebo ovčího sýru pecorino a ozdobíme kouskem čerstvého rozmarýnu nebo posekanou petrželovou natí.

dýně

Dýňové placky

Děláme je z brambor, patizonů, cuket, či dokonce i z kysaného zelí. Jak by však chutnaly placky, u kterých se všechno točí okolo dýně? Prozradíme vám, že chutnají úplně jinak, než jste zvyklí.
Těsto: strouhaná dýně, vajíčka, hladká mouka, sůl, pepř, majoránka. Můžete přidat i ovesné vločky – díky nim placky budou křupavější. Výborné jsou ještě horké, když je však necháte trochu vychladnout, jakoby úplně změnily svou chuť.

Víte, že…

…kromě toho, že dýně dobře chutná, je nabitá živinami a to i při nízké kalorické hodnotě. Dužinu dýně tvoří téměř samá voda, 90 procent, abychom byli přesní. Obsahuje též velké množství cenné vlákniny. Pro svou schopnost absorpce jedovatých látek ve střevě je vynikající při detoxikaci organismu. Pomáhá snižovat množství tuků v krvi, působí močopudně a mírně projímavě. Dýňová kúra se doporučuje při onemocněních ledvin. Konzumací dýně dostanete do těla některé nepostradatelné látky: železo, měď, hořčík, zinek či karoten.

dýně

Těstoviny s dýní

Potřebujete připravit rychlou večeři? Skvělá příležitost na rychlé těstovinové jídlo. Zatímco v jednom hrnci vaříte ve vroucí vodě těstoviny, na pánvi vedle opékáte na másle tenké proužky dýně. Nezáleží na tom, jakou odrůdu máte. Koření podle chuti a potom šup s dýňovým hnízdem přímo do středu těstovin. A celé to můžete ještě zjemnit strouhaným sýrem…

Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock