Vaření

Dejte si něco dobrého! Je libo pivní guláš, koblížky, fánky s rumem nebo škvarkové pagáče?

Čtyři skvělé recepty pro labužníky. Vyzkoušejte tradiční pivní guláš, smažené koblížky, tvarohové fánky s rumem nebo škvarkové pagáče.

Recept na pivní guláš, smažené koblížky, tvarohové fánky s rumem a škvarkové pagáče
Recept na pivní guláš, smažené koblížky, tvarohové fánky s rumem a škvarkové pagáče
Foto: iStock

Tradiční pivní guláš

Budete potřebovat

  • 500 g předního hovězího masa (nejlépe kližky)
  • 2 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • kousek slaniny
  • sůl
  • mletý pepř
  • mletá sladká paprika
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • česnek
  • drcený kmín
  • 1 dl světlého piva (nikoliv plzeňské)
  • 1 krajíček chleba
  • majoránka
Recept na tradiční pivní guláš
Foto: iStock

Hovězí maso naklepeme a nakrájíme na stejně velké kostky. Cibule nakrájíme na plátky, osmahneme do zlatova na sádle a na kostičkách slaniny, přidáme maso a za stálého míchání je opékáme, až se štáva vydusí. Posypeme mletou paprikou, necháme ji zpěnit, zalijeme je částí piva a trochou vody, osolíme, opepříme, přidáme rajčatový protlak, rozetřený česnek, kmín a dusíme na malém plameni, až maso téměř změkne. Chléb namočíme v troše vody, přidáme k masu a dusíme dále, až maso změkne. Guláš zalijeme zbylým pivem, okořeníme majoránkou a krátce převaříme.

Smažené koblížky s ocásky

Budete potřebovat

  • 1 velký bílý jogurt (380–400 g) vybírejte spíš tučný
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 2 sáčky vanilkového (vanilinového) cukru
  • špetka soli
  • olej na smažení (bude jej potřeba docela dost)
Recept na smažené koblížky s ocásky
Foto: iStock

Do menšího kastrůlku nalijte olej a začněte jej zahřívat. Počítejte s tím, že koblížky musí v oleji plavat, když se smaží. Olej musí být před smažením horký, aby se koblížky po vložení do oleje začali hned smažit. V míse smíchejte všechny suroviny: jogurt, mouku, prášek do pečiva, vejce, vanilkový cukr, sůl. Těsto by mělo být mírně lepivé. Pomocí dvou lžiček tvarujte z těsta malé koblížky a vkládejte do horkého oleje. Smažte, dokud nebudou mít koblížky krásnou hnědou barvu. Během smažení se pěkně nafouknou a většinou se samy obracejí. Abyste se zbavili přebytečného oleje, po usmažení koblížky osušte na papírovém ubrousku.

Ocásky se dělají samy od lžíce, když z ní jde poslední kapka těsta.

Tvarohové fánky s rumem

Budete potřebovat

  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžíci krystalového cukru
  • 1 lžíci sody bikarbony
  • 3 lžíce rumu
  • 125 g jemného tvarohu
  • 1 ks vejce
  • 1 špetka soli
  • 4 lžíce mléka
  • sádlo nebo olej
Recept na tvarohové fánky s rumem
Foto: iStock

Všechny ingredience kromě oleje dobře vymíchejte na těsto. Z těsta vykrajujte ostrým nožem nebo rádýlkem malé obdélníky. V jejich středu nařízněte podélnou štěrbinu a provlečte skrz ní jeden kraj. V hrnci se silným dnem rozpusťte sádlo nebo ohřejte olej. Fánky smažte dorůžova a ještě teplé je pocukrujte.

Škvarkové pagáče

Budete potřebovat

  • 400 g vepřových škvarků
  • 500 g hladké mouky
  • 2 ks zakysané smetany
  • 4 lžíce oleje
  • 1 ks vejce
  • 25 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 4 lžíce soli
  • trochu mléka a cukru na kvásek
  • vepřové sádlo
  • hladkou mouku
  • vejce
  • celý kmín
Foto: iStock

Do vlažného mléka dejte rozmělněné droždí, trochu cukru, sůl a nechte vzejít kvásek. Vepřové škvarky pokrájejte na menší kousky (nemelte je). Do mísy k mouce přidejte smetanu, vejce, olej, sůl, kmín, kvásek a škvarky. Vypracujte nelepivé těsto, přikryjte ho a nechte 30 minut odležet na teplém místě. Těsto přeložte na pomoučenou desku a rozválejte na plát silný asi 1 cm. Potřete ho vepřovým sádlem a popřekládejte ho: třetinu zleva, třetinu zprava, třetinu shora, třetinu zdola a nechte 20 minut odležet. Opakujte ještě 2x.

Poskládané těsto rozválejte na tloušťku 1 cm a okrouhlou formičkou vykrajujte pagáče. Uložte na plech vyložený papírem na pečení a nechte 10 minut odstát. Potřete rozšlehaným vejcem, posypte kmínem a v troubě vyhřáté na 180 °C upečte.


Text: redakce
Foto: iStock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů

Nepřehlédněte