Vaření

Poke bowl do našich končin přišlo z dalekého Havaje. Naučte se jak tento pokrm připravit

Poke bowl je havajská specialita. Jde o misku s rýží a dalším surovinami, mezi kterými je syrová ryba – nejčastěji losos nebo tuňák, zelenina, mořské řasy apod. Je to lehký oběd nebo večeře, vždy nenáročné na přípravu. Toto pestrobarevné zdravé jídlo připravené z čerstvých surovin nejen krásně vypadá, ale také skvěle chutná!

Poke bowl
Zdroj: Shutterstock

Pár tipů k přípravě

  • Místo ryb je možné použít krevety, kuřecí nebo hovězí maso.
  • Pro vegetariánskou verzi zvolte smažené tofu či tempeh.
  • U ryb si dejte pozor, aby byly co nejčerstvější.
  • Rýži použijte ideálně jasmínovou nebo rýži na sushi (mají lepivou konzistenci).
  • Rýže se servíruje teplá (nikoliv vařící), ryba je studená, a právě z tohoto kontrastu vyplývá požitek z pokrmu.
  • K dochucení se hodí chilli, koriandr, sójová omáčka, marinovaný zázvor, wasabi, wakame.
  • Na dozdobení se používají sezamová semínka nebo jarní cibulka.

Poke bowl s lososem

Poke bowl s lososem
Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat

  • rýži
  • 3 lžíce rýžového octa
  • 1 lžičku cukru
  • ½ lžičky soli
  • lososa
  • rýžový ocet, teriyaki omáčku a citronovou šťávu (na marinádu)

K servírování

  • avokádo
  • mrkev
  • mango
  • sójové boby

Příprava rýže

  1. Rýži propláchněte, dejte do hrnce a zalijte vodou. Na 1 hrnek rýže použijte 1 hrnek vody.
  2. Nejdříve nechte rýži namočit po dobu 30 minut a poté vařte 10 minut v zakrytém hrnci, dokud se nevstřebá veškerá voda.
  3. Sundejte ze sporáku a nechte 15 minut odpočinout.
  4. Uvařenou rýži smíchejte s rýžovým octem, cukrem a solí.

Losos

  1. Lososa zbavte kůže. Nakrájejte ho na podélné proužky a z nich udělejte kostičky 1 × 1 cm.
  2. Z rýžového octa, sezamového oleje, teriyaki omáčky a citronové šťávy udělejte marinádu a lososa v ní nechte 3 hodiny odležet v lednici.
  3. Uvařte si sójové boby. Mrkev jen nakrájejte na tenké plátky. Dále si nakrájejte mango a avokádo, které ještě můžete pokapat citrónem a posypat sezamem.
  4. Do hluboké misky dejte jako první rýži a na ni naaranžujte zeleninu a lososa.

Tip: Jako dip se skvěle hodí mix majonézy, sriracha omáčky a mletého černého pepře.

Poke bowl s tuňákem

Poke bowl s tuňákem
Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat

  • 2 hrnky rýže
  • 380 g čerstvého tuňáka
  • ochucený rýžový ocet
  • 1 salátovou okurku
  • 1 avokádo
  • 1 mango
  • 6 ředkviček
  • 100 g salátu z wakame řas
  • sezam na posypání
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžičku sezamového oleje
  1. Tuňáka nakrájejte na 1 cm velké kostičky. Zalijte ho sójovkou a sezamovým olejem. Zabalte a dejte minimálně na 3 hodiny do chladničky, ideálně však před noc.
  2. Rýži uvařte podle návodu výše. Než se uvaří, nakrájejte si okurku, avokádo, mango a ředkvičky přibližně na 1cm kostičky.
  3. Uvařenou rýži rozdělte do misek, pokapejte rýžovým octem a na ni naaranžujte tuňáka, zeleninu a salát z wakame řas.
  4. Podávejte posypané sezamem se sójovou omáčkou nebo ochucenou majonézou (například majonéza s česnekem nebo chilli).

Veganské poke bowl s tofu a mangovou omáčkou

Veganské poke bowl s tofu a mangovou omáčkou
Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat

  • 250 g sushi rýže
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíci sezamového oleje
  • 200 g uzeného tofu
  • ¼ hlávky červeného zelí
  • 1 avokádo
  • 1 svazek ředkviček
  • ½ salátové okurky
  • 1 zralé mango
  • hrst koriandru
  • 1 lžíci sezamových semínek
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíci medu
  • sůl

Omáčka

  • 1 zralé mango
  • 3 lžíce olivového oleje
  • šťáva z ½ limety
  • 1 lžičku medu
  • chilli
  • sůl
  1. Rýži dobře propláchněte. Uvařte podle návodu výše. Jakmile změkne, přidejte rýžový ocet a promíchejte.
  2. Tofu nakrájejte na kostičky a orestujte ze všech stran na pánvi se lžící sezamového oleje.
  3. Zelí nakrájejte na drobné nudličky a ochuťte olivovým olejem, citronovou šťávou, medem a solí.
  4. Dále si nakrájejte avokádo, ředkvičky a okurku na plátky. Mango nakrájejte na kostičky a koriandr nasekejte nahrubo.
  5. Na omáčku rozmixujte druhé mango, olivový olej, limetovou šťávu, med, chilli a sůl.
  6. Rýži dejte do misek, přidejte tofu, nakrájenou zeleninu, mango a koriandr. Posypte sezamem a k tomu ještě dejte do misky mangovou omáčku.

Věděli jste, že slovo „poke“ znamená v havajštině „krájet na kousky“?

Poke bowl s tuňákem, mangem a avokádem

Poke bowl s tuňákem, mangem a avokádem
Zdroj: Shutterstock

Na 2 porce potřebujete

  • 300 g kvalitního čerstvého tuňáka žlutoploutvého
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžičku sezamového oleje
  • ½ lžičky drceného česneku
  • 2 jarní cibulky
  • sezam
  • quinou/rýži
  • fazole edamame
  • avokádo
  • mango
  • výhonky/okurku/ředkvičky/mrkev
  • koriandr
  1. Tuňáka nakrájejte na 1,5 cm velké kostky. Zalijte ho sójovou omáčkou, olejem a přidejte i česnek. Nechte ho minimálně 3 hodiny marinovat v lednici.
  2. Rýži (nebo můžete pro změnu udělat i quinou) uvařte podle návodu. Mango a zeleninu nakrájejte.
  3. Mrkev nakrájejte na nudličky. Ředkvičky, okurku a avokádo na plátky a mango na kostičky.
  4. Do misky nandejte rýži/quinou, marinovaného tuňáka a zeleninu. Podávejte se sójovou omáčkou.

Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: grizly.cz, kitchenstory.cz, kvalitnitunak.eu, catandcook.cz