Vaření

Od bramborových spirálek po síťované palačinky: Pochutnejte si na netradičních přílohách

Už vás nudí klasické přílohy jako jsou knedlíky, vařené brambory nebo rýže? Tak to je čas na změnu. Příloh existuje nepřeberné množství. Vybrala jsem pro vás ty nejzajímavější.

Síťované palačinky
Zdroj: Shutterstock

Bramborové spirálky jako příloha

Podávejte k pečenému masu nebo grilované zelenině. Společně s nějakým dobrým dipem či omáčkou je to skvělá příloha.

Bramborové spirálky
Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • Brambory
  • Olej
  • Sůl
  • Koření

Postup

  1. Podlouhlé brambory napíchněte na špejli. Potom ostrým nožem za stálého otáčení brambory spirálovitě prokrojíte (přiložíte nůž a otáčíte bramborou, dokud nedojedete až na její konec).
  2. Vzniklou spirálu roztáhněte, pokapejte olejem a osolte. Podle chuti přidejte i libovolné koření.
  3. Pečte na 160 stupňů asi 25 minut.

Chléb naan

Indický chléb naan se hodí jako příloha nejen k indické kuchyni. Jsou to vlastně takové placky, takže s ním můžete nahradit třeba pečivo. Hodí se ke grilovanému masu, omáčkám i polévce. Když placky uděláte tenčí, můžete je i naplnit podle chuti jako tortillu.

Chléb naan
Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 360 ml vlažné vody
  • 1 sáček sušeného droždí
  • lžička cukru
  • 1 lžička soli

Postup

  1. Vlažnou vodu smíchejte s cukrem a sušeným droždím. Promíchejte a nechte 10 minut stát, aby vzešel kvásek. Přidejte mouku, sůl a dobře propracujte.
  2. Těsto zakryjte utěrkou a nechte 30-60 minut kynout. Poté ho rozdělte na 8 až 16 dílů a vyválejte na vále posypaném moukou. Vždy vyválejte jen jednu placku, opečte a pak teprve dělejte druhou, je to tak lepší.
  3. Rozpalte si pánev a bez použití tuku opečte z obou stran. Na obou stranách by měly být hnědé flíčky, pak je naan hotový.
  4. Podávejte nejlépe teplý, potřený rozpuštěným máslem nebo ghí a se špetkou soli.

Celerové hranolky

Zeleninová příloha, která rozhodně stojí za ochutnání.

Celerové hranolky
Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • ½ celeru
  • 1 lžíci olivového oleje
  • Sůl
  • Špetku tymiánu, oregana, červené mleté papriky a česnekového prášku

Postup

  1. Celer oloupejte a nakrájejte na tenké hranolky.
  2. V misce smíchejte olivový olej, sůl a všechno koření. Přidejte hranolky a promíchejte.
  3. Hranolky rozložte na plech tak, aby se nepřekrývaly.
  4. Pečte na 230 stupňů dozlatova (u mě to bylo 30 minut, ale každá trouba peče trochu jinak).

Síťované palačinky

Ingredience

  • 170 ml vody
  • 130 g hladké mouky
  • 120 ml kokosového mléka
  • 1 vejce
  • ½ lžičky mleté kurkumy
  • ½ lžičky soli
  • Kokosový olej na smažení

Postup

  1. Všechny ingredience smíchejte a metličkou dobře prošlehejte. Nechte 10 minut odstát. Kokosové mléko by mělo být pokojové teploty, aby se do těsta dobře zapracovalo.
  2. Nyní těsto přelijte do sáčku s ustřiženým rohem. Je potřeba asi 2-3 mm silný pramínek, stačí tedy malá dírka).
  3. Rozpalte si pánev s nepřilnavým povrchem a nyní stříkáním těsta vytvořte kruh a ten poté vyplňte čárami připomínajícími pavučinu. Po zhruba 2 minutách otočte a opečte i z druhé strany.
  4. Hned po upečení palačinky stočte do ruličky. Měly by být pěkně měkké.
Těsto na pánvi
Zdroj: Shutterstock

Fazolky se sýrem

Tahle příloha si nejvíce rozumí se steakem. Kdo má rád, může ještě přidat nakrájenou slaninu.

Ingredience

  • 500 g fazolových lusků
  • 1 a ¼ hrnku nastrouhaného sýru mozarella
  • ¼ hrnku olivového oleje
  • 2 lžíce strouhaného parmezánu
  • 4 stroužky utřeného česneku
  • Sůl, pepř

Postup

  1. Fazolky rozložte na plech v jedné vrstvě.
  2. V misce smíchejte olej, parmezán, česnek, sůl a pepř. Touto směsi fazolky pokapejte. Promíchejte a dejte péct na 220 stupňů na 20 minut.
  3. Posypte mozzarellou a ještě na 4 až 5 minut vraťte do trouby.

Květáková rýže

Jestli květákovou rýži neznáte, určitě doporučuji vyzkoušet. Mile vás překvapí.

Květáková rýže
Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 600 g květáku
  • Sůl

Postup

  1. Květákové růžičky rozdrťte v sekáčku na zrníčka o velikosti rýže. Je třeba použít elektrický sekáček, nikoliv mixér. Případně lze květák nastrouhat na hrubém struhadle.
  2. Takto připravený květák tepelně upravte, aby ztratil svou typickou vůni: rozdrcený květák poduste na pánvi s poklicí. Nepodlévejte ho, pouze osolte a duste pod pokličkou asi 10 až 15 minut na nízkou teplotu. Poté odkryjte a nechte ještě asi 5 minut vyvařit přebytečnou tekutinu.
  3. V mikrovlnce: Stačí zrníčka osolit a samotné dát do nádoby vařit na 8 až 12 minut na plný výkon. Během toho 2 až 3 x promíchejte.
  4. K čemu podávat? Hodí se k masovým směsím i omáčkám. Lze také dochutit různým kořením nebo bylinkami.
  5. Uvařenou květákovou rýži skladujte v lednici 2-3 dny anebo v mrazáku po dobu několika měsíců.

Batátové hranolky

Oproti klasickým hranolkám mají sladší chuť. Skvěle se hodí například k mexické nebo asijské kuchyni.

Batátové hranolky
Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 500 g sladkých brambor-batát
  • 2 lžíce oleje
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky černého pepře
  • ¼ lžičky mleté sladké papriky

Postup

Batáty oloupejte a nakrájejte na hranolky. Promíchejte s olejem, solí a kořením. Rozložte na plech a dejte péct na 200 stupňů 25-30 minut.

Kukuřičné placky

Ingredience

  • 150 g mražené kukuřice
  • 60 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 lžíce petrželky
  • ½ lžičky soli
  • Špetka mletého pepře

Postup

  1. Mraženou kukuřici nechte rozmrazit na pokojovou teplotu.
  2. Do mísy dejte hladkou mouku, vajíčka, pokrájenou petrželku a sůl. Vmíchejte kukuřici. Kdyby těsto bylo moc husté, přidejte trochu vody.
  3. Placky peču na pánvi s nepřilnavým povrchem, tedy bez oleje. Kdo chce, může ale trochu oleje dát. Tvořte placky a opečte je z obou stran pěkně dozlatova.

Fotogalerie

Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.rostovska.cz,  www.zijemehomemade.cz, www.paleosnadno.cz