Vaření

Udělejte si k obědu pořádný salát! Připravili jsme pro vás několik lahodných receptů

Připravte si doma mísu zeleninového salátu jako hlavní chod. Důležité je přidat nějaké bílkoviny, aby vás jídlo opravdu zasytilo, a také upravit velikost porce odpovídající obědu nebo večeři.

Zeleninový salát v míse s bulgurem
Zdroj: Shutterstock

Tipy, jak připravit salát jako hlavní chod

  • K samotné zelenině přidejte i bílkovinu: maso, rybu, luštěninu, tofu, vejce…
  • Dále přidejte i trochu kvalitního oleje.
  • Pro vydatnější jídlo doplňte vhodné sacharidy, například žitný chléb a obiloviny (celozrnný kuskus, těstoviny, jáhly apod).

Špenátový salát s kuskusem

Zeleninový salát v míse s kuřecím masem
Zdroj: Shutterstock

Suroviny na 2 porce

  • 200 g krůtích prsou
  • 80 g baby špenátu
  • 60 g kuskusu v suchém stavu
  • 2 lžíce olivového oleje na opečení masa
  • 6 sušených rajčat naložených v oleji
  • 2 lžíce mandlových lupínků
  • ½ jarní cibulky
  • snítka čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce oleje
  • šťáva z ½ citronu
  • pepř
  • sůl

V pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje.
Krůtí prsa osolte, opepřete a zprudka opečte na oleji (jen tolik, aby se maso zatáhlo). Pak je přendejte do trouby a dopečte na 170 stupňů.
Kuskus nasypte do mísy, přidejte špetku soli a zalijte vroucí vodou (řiďte se návodem na obalu). Zakryjte a nechte změknout.
Mandlové lupínky krátce opečte nasucho na pánvi.
Do velké mísy dejte sušená rajčata nakrájená na proužky, najemno pokrájenou cibulku, otrhané lístky tymiánu a také baby špenát.
V jiné mističce prošlehejte olivový olej, citronovou šťávu, špetku soli a pepře. Nalijte na špenát. Přidejte také vychladlý kuskus a promíchejte.
Salát nandejte na talíř, k tomu dejte krůtí prso nakrájené na tenké plátky a posypte mandlovými lupínky.

Teplý batátový salát

Suroviny

  • 750 g batátů
  • 1 sáček mražené kukuřice
  • 1 plechovka červených fazolí
  • 1 cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky mletého černého pepře
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mletého kmínu
  • mleté chilli nebo kajenský pepř podle chuti

Batáty oloupejte a nakrájejte na kostky. Dejte do mísy s kukuřicí a cibulí nakrájenou na měsíčky.
V malé mističce smíchejte olivový olej, sůl, pepř, kmín i papriku. Nalijte k zelenině a promíchejte.
Směs nasypte do nízkého plechu a dejte péct na 200 stupňů asi 30 minut.
Když jsou batáty měkké, nasypte na plech i propláchnuté červené fazole a ještě 5 minut dopečte.
Pro každou porci připravte 1 volské oko jako zdroj bílkovin.

Dresink

  • 200 gramů zakysané smetany
  • sůl
  • pepř
  • volitelné: prášek z jalapeno papriček, chipotle nebo jiný druh chilli

Podávejte s volským okem a polité dresinkem se zakysané smetany. Nejlépe chutná teplý.

Bulgur salát s adžika kořením

Zeleninový salát v míse s cizrnou
Zdroj: Shutterstock
  • 200 g bulguru v suchém stavu
  • 250 g cherry rajčat
  • 250 g mražené kukuřice
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky adžika koření
  • sůl, pepř
  • 500 g kuřecích prsou
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • 1 lžičku adžika koření

Kuřecí maso nakrájejte na menší kostky a promíchejte s olejem, solí a adžikou. Nechte pár hodin marinovat (pokud nemáte čas, opečte rovnou).
Maso opečte na pánvi. Olej již není nutné přidávat.
Bulgur připravte podle návodu. Kukuřici stačí 5 minut povařit, aby změkla.
Ve velké míse smíchejte vychladlý bulgur s kukuřicí, masem a rajčaty nakrájenými na půlky.
V misce smíchejte adžika koření, sůl, pepř a olej. Nalijte na salát a dobře promíchejte.

Podávejte sypané jarní cibulkou, petrželkou, koriandrem anebo nastrouhaným parmezánem.

Salát z okurky, rajčat a rukoly s humusem

Zeleninový salát v míse s feta sýrem
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 2 hrnky rukoly
  • 1/3 hrnku cherry rajčat rozkrojených napůl
  • 1/3 hrnku nakrájené okurky
  • 1 lžíce nakrájené červené cibule
  • 1 a ½ lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky červeného vinného octa
  • 1/8 lžičky mletého pepře
  • trošku feta sýru
  • pita chleba
  • ¼ hrnku hummusu (pomazánka z cizrny)

Rukolu, rajčata, okurku a cibuli promíchejte s olivovým olejem, vinným octem a pepřem. Posypte rozdrobenou fetou.
Podávejte s pita chlebem a hummusem.

Kuřecí těstovinový salát Caesar

Zeleninový salát v míse
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 200 g celozrnných těstovin – penne
  • 2–3 kuřecí prsa
  • 5 hrnků pokrájeného římského salátu
  • 4 hrnky cherry rajčat nakrájených na půlky
  • ¼ hrnku nastrouhaného parmezánu

Dresink

  • ½ hrnku nízkotučného podmáslí
  • ¼ hrnku nízkotučného bílého jogurtu
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 a 1/2 lžičky sardelové pasty
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 hrnku najemno nastrouhaného parmezánu
  • 1/4 lžičky soli
  • ½ lžičky mleté sladké papriky

Kuře nakrájejte na proužky a orestujte na pánvi. Nebo ho uvařte vcelku a pak nakrájejte na menší kousky.
Do mixeru dejte všechny ingredience určené na dresink a rozmixujte.
Těstoviny uvařte podle návodu. Část vody z těstovin si odlijte stranou, ještě ji budete potřebovat.
Ve velké míse smíchejte těstoviny, nakrájené kuře, ¼ hrnku vařící vody z těstovin, trošku soli a pepře. Vlijte rozmixovanou zálivku s podmáslím a promíchejte. Podle potřeby přidejte další vodu, aby vznikla krémová omáčka.
Nyní dejte na minimálně 30 minut vychladit do chladničky.
Těstoviny s kuřetem promíchejte s nakrájeným nebo natrhaným římským salátem a cherry rajčaty. Posypte zbytkem nastrouhaného parmazánu a podávejte.

Salát s cizrnou a avokádem

Avokádový dresink
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 3 hrnky nasekaného římského salátu
  • 1 hrnek okurky nakrájené na kolečka
  • 1 plechovka cizrny
  • ¼ hrnku nízkotučného sýra nakrájeného na kostky
  • hrst cherry rajčátek

Dresink

  • 1 zralé avokádo
  • 1 a ½ hrnku podmáslí
  • ¼ hrnku nasekaných čerstvých bylinek jako je koriandr, petrželka…
  • 2 lžíce rýžového octa
  • ½ lžičky soli

Smíchejte okurku, římský salát, cizrnu, sýr a rajčata. Polijte ¼ hrnkem dresinku.
Vše na dresink dejte do mixeru a rozmixujte do hladka.
Zbytek dresinku uložte do chladničky.

Zdroj: www.vitalia.cz www.zijemehomemade.cz
Autor: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock