Vaření

Zkuste si vyrobit domácí sýr, kterým ohromíte své okolí

Výroba domácího sýru je zábavná aktivita, která vám umožní vychutnat si čerstvý a kvalitní sýr bez chemických přísad. Sýr můžete vyrobit z různých druhů mlék, včetně kravského, kozího nebo ovčího.

výroba domácího sýru
Zdroj: Shutterstock

Jak si vyrobit sýr z kravského mléka

Pro jednoduchý recept jsme zvolili klasické kravské mléko, které má k dispozici téměř každý. Postup je velmi jednoduchý a suroviny jsou dostupné v každém obchodě. .

Suroviny:

  • 4 litry kravského (nebo jiného) mléka (z něj získáte až půl kila sýru)
  • 1 čajová lžička soli
  • chlorid vápenatý (35 % roztok, který lze koupit v e-shopu použijte hlavně do trvanlivého mléka)
  • 1 bílý jogurt nebo zakysaná smetana
  • 1/4 čajové lžičky syřidla (k dostání v obchodě s potravinami)

Postup:

  1. Ohřejte mléko v hrnci na střední teplotu, nechte ho vařit po dobu 5 minut, přitom nezapomeňte občas míchat.
  2. Přidejte kelímek zakysané smetany, nebo jogurtu.
  3. Mléko zchlaďte lehce nad 35 °C. K tomu použijte teploměr.
  4. Přidejte chlorid vápenatý (2 – 4 ml na 10 litrů trvanlivého mléka).
  5. Jakmile tekutina vystydne, přidejte syřidlo, lehce zředěné vodou a opatrně promíchejte. Syřidlo pomáhá mléku zhušťovat a přeměnit ho na sýr.
  6. Opět směs zahřejte na maximálně 50 °C, aby se vytvořila sraženina (pokud se tak nestalo, zvolili jste špatný postup a sýr se vám nepovede).
  7. Nechte směs odpočívat po dobu asi 2 hodin, dokud se nevytvoří sýrová sraženina.
  8. Odlijte syrovátku přes sýrařské plátno.
  9. Můžete přidat bylinky a koření.
  10. Sýr zamotejte do plátna a nechte odležet, nebo po 2 hodinách od odlytí syrovátky sýr umístěte na prkénko, posolte a nechte v lednici 2 až 3 dny, dokud se nevytvoří kůrka (před tímto krokem můžete hmotu nakrájet na menší části).
  11. Sýr můžete namočit na 3 hodiny i do slané lázně.
  12. Vychutnejte si svůj domácí sýr s chlebem, uzeným masem, ořechy nebo ovocem!
domácí sýr
Zdroj: Pixabay

Při výrobě domácího sýra je důležité dodržovat hygienická pravidla a pracovat s čistými nástroji a pomůckami. Mléko by mělo být čerstvé a nepasterizované, aby byla zachována přirozená chuť a aroma. Při použití pasterizovaného mléka je třeba přidat do směsi kultury bakterií, aby se vytvořila žádoucí chuť a aroma.

TIP: Pro dochucení lze použít velké množství bylinek, včetně pepře, provensálského koření, česnek nebo klidně luxusnější lanýže.

Jaké druhy sýrů vyrobit doma

Existuje mnoho různých druhů sýrů, které si můžete vyrobit sami, v závislosti na použitém mléce a postupu výroby. Pro výrobu sýrů s plísněmi se například používá speciální plíseň. Pro pevnější sýry, jako je cheddar nebo gouda, se používá delší postup, který zahrnuje jak stlačení sýrové hmoty, tak zejména zrání po dobu několika měsíců.

Dalšími druhy sýrů, které lze vyrobit v domácích podmínkách, jsou například ricotta, mascarpone, feta, paneer a mnoho dalších. Každý druh sýra má své specifické suroviny a lehce odlišný postup výroby.

Autor textu: Martin Sítek
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů
Zdroj foto: Pixabay, Shutterstock