Vaření

DELIKÁTNÍ POMAZÁNKY NEJEN NA VELIKONOCE

Velikonoce jsou podobně jako Vánoce SVÁTKEM, kdy se lidé navštěvují, RODINY SCHÁZEJÍ a dopřávají si velikonočních dobrot. Tradiční velikonoční sladkou kuchyni asi není moc představovat a další, co vás napadne, jsou asi různé pokrmy z vajec. K Velikonocům ale také patří ROZLIČNÉ POMAZÁNKY, kterými můžeme ozdobit jednohubky, chlebíčky nebo třeba toustíky a pohostit tak nejen členy rodiny, ale i příchozí koledníky. Ochutnejte s námi zajímavé recepty, které připravil šéfkuchař Michal Nikodem právě pro tuto slavnostní příležitost.

CIZRNOVÁ POMAZÁNKA S CHILLI
4 porce

400 g uvařené cizrny bez nálevu (může být i z plechovky)
1 lžíce zeleného hrášku
1 stroužek česneku
1 chilli paprička
1 lžíce hořčice
3 lžíce majonézy
Sůl, pepř

Cizrnu rozmixujeme najemno. Smícháme s majonézou. Česnek utřeme se solí.
Dále smícháme s hráškem, nasekanou chilli papričkou a ochutíme pepřem.

POMAZÁNKA Z KOŘENOVÉ ZELENINY
4 porce

70 g mrkve
50 g kořene celeru
50 g petrželového kořene
70 g cibule
1 lžíce oleje
1 lžíce hořčice
2 lžíce majonézy
Sůl, pepř
Nasekaná pažitka

Kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo, cibuli nakrájíme najemno. Všechnu zeleninu pozvolna podusíme na oleji doměkka. Necháme vystydnout. Smícháme s hořčicí, majonézou a ochutíme solí pepřem a přidáme nasekanou pažitku.

ŠUNKOVO-KVĚTÁKOVÁ POMAZÁNKA
4 porce

200 g šunky
200 g uvařeného květáku
1 malá červená cibule
3 lžíce majonézy
2 lžíce nakládaného zeleného pepře
Sůl

Šunku a květák rozmixujeme najemno. Smícháme s pepřem, nasekanou cibulkou, majonézou a dochutíme solí.

TUŇÁKOVÁ POMAZÁNKA S OLIVAMI
4 porce

240 g tuňáka z plechovky, bez nálevu
70 g černých oliv bez pecek a bez nálevu
3 lžíce majonézy
Sůl, pepř
Kůra z 1 citronu

Tuňáka rozšťoucháme vidličkou a smícháme s nasekanými olivami. Přidáme majonézu, nastrouhanou citronovou kůru a dochutíme solí.

Nepřehlédněte