Vaření

6 receptů na velikonočního beránka. Veganský, fit i klasika, kterého si upečete vy?

Beránek k Velikonocům neodmyslitelně patří. Podle tradice by se měl péct na Bílou sobotu, stejně jako mazanec. A tak se už pravidelně každý rok těším, až si sedneme ke stolu a zakrojíme tuhle pečenou dobrotu. Kromě klasiky můžete letos vyzkoušet třeba i fit mrkvového nebo veganského beránka. Nabízíme vám šest receptů, výběr je na vás.

velikonoční beránek
Zdroj: Shutterstock

Tvarohový beránek

Suroviny (do formy s objemem 800 ml)

  • 250 g tvarohu
  • 225 g hladké dortové mouky
  • 200 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 1 kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžička citronové kůry
  • špetka soli
  • máslo a hrubá mouka na vymazání

V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. V druhé míse smíchejte vejce, oba cukry a vyšlehejte světlou pěnu. Přidejte tvaroh, rum, rozpuštěné máslo a citronovou kůru. Opět vyšlehejte. Přidejte suchou směs z první mísy a zapracujte.

Formu na beránka vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Vlijte těsto a pečte na 180 stupňů asi 45 minut.

Po upečení nechte beránka pár minut vychladnout, poté ho vyklopte na servírovací tác.

Beránek z třeného těsta s mandlemi

Velikonoční beránek z třeného těsta
Zdroj: Shutterstock

 Suroviny (do formy s objemem 1,5 l)

  • 210 g cukru krupice (1 lžíci cukru můžete nahradit pravým vanilkovým cukrem)
  • 180 g polohrubé mouky
  • 120 g másla
  • 90 ml mléka
  • 75 g mletých mandlí
  • 3 vejce
  • 1/2 čajové lžičky citronové kůry
  • špetka soli
  • máslo a hrubá mouka na vymazání

Formu důkladně vytřete máslem a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 150 stupňů. Polovinu cukru, sůl a máslo šlehejte 5–10 minut, ideálně v robotu, do světlé nadýchané pěny. Postupně vmíchejte žloutky a nechte ještě další 3 minuty šlehat.

Mleté mandle promíchejte s moukou a citronovou kůrou.

Bílky se špetkou cukru vyšlehejte do řídké bílé pěny. Postupně po troškách přimíchávejte zbytek cukru a šlehejte dalších 5 minut do husté a pevné hmoty.

K utřenému máslu vmíchejte po částech mouku s mandlemi a mléko. Na konec přidejte sníh. Promíchejte.

Nalijte do formy. Povrch zarovnejte. Pečte 60 minut (po 50 minutách začněte beránka kontrolovat).

Po upečení ho nechte pár minut vychladnout, poté beránka vyklopte na servírovací tác.

Čokoládový beránek

Suroviny

  • 140 g polohrubé mouky
  • 130 g krupicového cukru
  • 80 g mletých ořechů
  • 60 g másla
  • 50 g kvalitního kakaa
  • 2 žloutky
  • 1,5 dl mléka
  • 1/2 prášku do pečiva
  • vyšlehaný sníh ze dvou bílků
  • 30 g rozinek namočených v rumu
  • máslo a hrubá mouka na vymazání

Žloutky utřete s cukrem do světlé pěny. Přidejte změklé máslo a vymíchejte dohladka. Do základu přidejte kakao, mleté ořechy, mléko a rozinky. Dále také mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva. Na závěr opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků.

Formu vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Těsto nalijte do formy a pečte pozvolna na 170 stupňů 45–60 minut.

Po upečení nechte beránka pár minut vychladnout, poté ho vyklopte na servírovací tác.

Čokoládový velikonoční beránek
Zdroj: Shutterstock

Kynutý beránek

Suroviny

  • 500 g hladké mouky
  • 220 ml vlažného mléka
  • 120 g másla
  • 100 g cukru
  • 30 g čerstvého droždí nebo 10 g sušeného
  • 3 žloutky
  • 1 lžíce vanilkového extraktu nebo vanilkový cukr
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1/2 lžičky soli
  • bílek na potření, rozinky a mandle na zdobení

Do mísy nasypte mouku, sůl a cukr. Promíchejte a do středu udělejte důlek. Přidejte část vlažného mléka, rozdrobené droždí a promíchejte na kašičku. Zakryjte a nechte 20 minut vzejít kvásek.

Pak přidejte do těsta zbytek surovin – mléko, rozpuštěné vlažné máslo, vanilkový extrakt, žloutky, citronovou kůru. Hněťte v robotu asi 10 minut. Zakryjte a nechte 60 minut kynout.

Těsto rozdělte na 16 kulatých bochánků, 1 velký bochánek a 2 menší válečky. Připravte si plech vyložený pečicím papírem. Z bochánků vytvořte na plechu tvar beránka – velký bochánek je hlava, k tomu přidejte 2 válečky jako uši a ze zbytku vytvořte tělo. Nechte mezi nimi trochu místa, ještě nabydou.

Kynutý velikonoční beránek
Zdroj: Shutterstock

Beránka potřete bílkem, ozdobte rozinkami a mandlemi, zakryjte a nechte ještě 30 minut kynout.

Pečte na 170 stupňů, 35–45 minut.

Po upečení ozdobte mašličkou a posypte moučkovým cukrem.

Mrkvový fit beránek

Suroviny

  • 500 g nastrouhané mrkve
  • 300 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 ml kefíru
  • 1 sklenička domácí meruňkové marmelády
  • 150 g hrubě mletých vlašských ořechů
  • 30 g vanilkového proteinu (lze vynechat)
  • 4 vejce (oddělit bílky od žloutků a zvlášť vyšlehat)
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů
  • 2 čajové lžičky skořice
  • špetka soli

Suroviny vyjdou na jedného beránka a zbytek dejte péct třeba do formy na bábovku.

Žloutky a bílky oddělte. Bílky vyšlehejte do sněhu se špetkou soli. V další míse smíchejte žloutky s marmeládou a vyšlehejte. Ke žloutkům pak přidejte kefír, mouku smíchanou s kypřicím práškem, skořicí, najemno nastrouhanou mrkev a nasekané ořechy. Promíchejte, přidejte tuhý sníh a ještě lehce promíchejte.

Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. Pokud použijete silikonovou, není nutné ji vymazávat.

Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 40 minut. Beránka nechte vychladnout a vyklopte z formy.

Velikonoční beránek
Zdroj: Shutterstock

Veganský beránek

Suroviny

  • 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 400 ml kokosového mléka (ideálně kolem 60%)
  • 1 a 3/4 hrnku cukru krupice
  • 3/4 hrnku rostlinného oleje
  • 1/2 hrnku (125 ml) bílého rostlinného či ořechového jogurtu (nebo jablečného pyré)
  • 1/2 hrnku jemně mletých blanšírovaných mandlí
  • 5 lžic kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce rumu
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • vrchovatá lžička vanilkového prášku nebo dvě lžičky vanilkového extraktu
  • šťáva z půlky středního citronu

Mleté mandle, kukuřičný škrob, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl prosijte do misky a promíchejte. Do jiné mísy dejte jogurt a olej, vanilku, rum, citron, cukr a prošlehejte. Za stálého míchání přidávejte do tekuté změsi kokosové mléko. Nakonec smíchejte sypké a tekuté suroviny.

Formu vymažte tukem a vysypejte moukou. Těsto nalijte do formy a pečte na 180 stupňů asi 60 minut. Beránka nechte vychladnout a vyklopte z formy.

Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: homeware.cz, kucharkaprodceru.cz, martina-jandova.cz, veganotic.cz, recepty.cuketka.cz