Vaření

Staročeský či mazanec bez droždí? Spoznejte 5 receptů na toto tradiční jídlo Velikonoc

Tento bochánek s mandlemi a rozinky u nás nesmí v den Velikonoc chybět na stole. Stejně jako beránek se s těmito svátky neodmyslitelně pojí. Obchody sice každý rok lákají na balené mazance, ale není nad ten, který si upečeme doma.

mazanec v proutěném košíku
Zdroj: Shutterstock

Mazanec se dříve pekl tradičně na Bílou sobotu. Zajímavé je, že se lišilo jeho složení podle toho, pro koho byl určený. Například čeledíni dostali mazanec pouze z kynutého těsta a návštěvy zase mazanec i s rozinkami a mandlemi.

Mazanec bez droždí

Suroviny

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 5 lžic mléka
  • 4 lžíce rumu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kypřicí prášek
  • rozinky, mandle
  • žloutek na potření

Vanilkový cukr smíchejte s moučkovým, přidejte tvaroh, máslo a rum, kypřicí prášek smíchaný s moukou, rozinky, mléko a nasekané mandle.

Vytvarujte bochánek a dejte ho na pečicí papír. Potřete ho rozšlehaným žloutkem. Nezapomeňte vyříznout kříž a nakonec mazanec posypte mandlemi.

Pečte na 200 stupňů, po 10 minutách stáhněte na 160 stupňů a pečte dalších 30 minut dozlatova.

Staročeský mazanec

Staročeský mazanec
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 500 g hladké mouky
  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 180 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 50 g rozinek
  • 10 g soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky
  • 1 vejce
  • 1 kostka droždí
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka mletého anýzu
  • 1 vejce na pomazání
  • 100 g nasekaných mandlí na posypání

Z droždí, mléka a špetky cukru připravte kvásek. Máslo rozpusťte a nechte vychladnout. Poté vše i se zbylými ingrediencemi smíchejte dohromady a nechte 2 hodiny kynout. Těsto si rozdělte na 4 bochánky. Každý potřete vejcem a posypte mandlemi.

Bochánky přikryjte pečicím papírem a na něj dejte ještě alobal. Takto přikryté pečte 35 minut. Sundejte alobal i pečicí papír a ještě 10 minut dopečte.

Tvarohový mazanec

Mazanec z tvarohu je vláčnější a velice snadný na přípravu.

Suroviny

  • 500 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 2 tvarohy
  • 3 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce rozinek
  • 2 kypřicí prášky do pečiva
  • nasekané mandle
  • citronová kůra

Vše kromě mandlí smíchejte a vypracujte těsto. Rozdělte na 2 poloviny a z nich vyválejte mazance. Položte je na plech vyložený alobalem, který jste potřeli máslem.

Na mazance udělejte kříž a potřete je vajíčkem smíchaným s troškou mléka. Následně posypte mandlemi.

Pečte pomalu na 160 stupňů asi 60 minut.

Mazanec s tvarohem a smetanou

mazanec posypaný práškovým cukrem
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 500 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 100 g měkkého tvarohu (ne z vaničky)
  • 80–120 ml smetany na vaření (záleží na vodnatosti tvarohu)
  • 80 g másla
  • 80 g krupicového cukru
  • 50 ml vlažného mléka
  • 50 g rozinek
  • 50 g loupaných mandlí
  • 35 g droždí
  • 3 žloutky
  • 1 bílek
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 lžičky sušené citronové kůry
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • špetka soli
  • 1 vrchovatá lžíce moučkového cukru na posypání

V misce rozmíchejte droždí se lžičkou cukru. Přidejte lžíci mouky, vlažné mléko a nechte 10 minut po utěrkou vzejít kvásek.

Do velké mísy prosijte mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru a muškátový oříšek. Přidejte na kousky nakrájené máslo a tvaroh. Prsty nebo v robotu vypracujte drobenku.

Přilijte vzešlý kvásek, žloutky a postupně přidávejte smetanu. Té dejte jen tolik, aby mělo těsto konzistenci plastelíny a dalo se hníst.

Těsto vyklopte na vál a ještě 10 minut hněťte. Poté zformujte do koule a za všech stran poprašte moukou. Vložte ho do mísy a nechte na teplém místě kynout hodinu až hodinu a půl.

Poté těsto vyklopte na plech vyložený pečicím papírem. Lehce prohněťte. Zapracujte rozinky a 3/4 mandlí.

Vytvořte kulatý bochánek a potřete ho bílkem rozšlehaným ve 2 lžících vody. Nechte další hodinu až hodinu a půl kynout.

Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů. Po 5 minutách snižte teplotu na 150 stupňů a pečte dalších 40 minut.

Mazanec nakonec posypte moučkovým cukrem a po vychladnutí můžete podávat.

Celozrnný mazanec

Suroviny

  • 300 g celozrnné špaldové mouky (nebo 200 g špaldové a 100 g mletých ovesných vloček)
  • 100 g třtinového nebo kokosového cukru
  • 60 g oleje
  • 40 g droždí
  • 2 žloutky
  • 1 lžička citronové kůry
  • špetka soli
  • hrst rozinek namočených v horké vodě
  • hrst mandlových plátků na ozdobu
  • rozšlehané vejce na potření

Začněte přípravou kvásku. Rozmíchejte dvě lžičky cukru ve vlažném mléce a k tomu přidejte rozdrobené droždí. Promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek.

Do velké mísy dejte mouku, sůl a citronovou kůru, přidejte kvásek, zbytek cukru, žloutky a vypracujte nelepivé těsto. Postupně zapracujte rozinky a olej. Nechte kynout zhruba hodinu.

Těsto potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte plátky mandlí. Pečte na 175 stupňů asi 45 minut.

Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: ceskevelikonoce.cz, kucharkaprodceru.cz