3 recepty s lososem, které se hodí jako hlavní jídlo nebo lehká večeře Zdroj: iStock

3 recepty s lososem, které se hodí jako hlavní jídlo nebo lehká večeře

10. 03. 2022

Pochutnejte si na lososové polévce, koláčcích nebo těstovinách se smetanovou omáčkou.

Hustá lososová polévka

Tato polévka může směle zastoupit i roli hlavního jídla. Pochází z Finska, kde ji podávají ve velkých miskách spolu s žitným chlebem.

Hustá lososová polévka

Zdroj: iStock

Budete potřebovat

  • 400 g lososa
  • 400 g brambor
  • 100 g póru (jen bílá a světle zelená část)
  • 200 g mrkve
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 180 ml 10% smetany na vaření
  • 1,5 litru rybího vývaru*
  • šťávu z půlky citrónu
  • 4 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • 1–2 hrsti čerstvého kopru
  • sůl a černý pepř podle chuti

Kopr dodá této polévce opravdu nenahraditelnou chuť, takže jím nešetřete.

*Rybí vývar si připravíme jednoduše i sami. Lososa nožem stáhneme z kůže a dáme ji vařit do osolené vody. Vývar vaříme na slabém ohni alespoň půl hodiny. Lososa nakrájíme na kostky a na 3–4 minuty ho dáme vařit do vývaru. Následně kůži vyndáme a vyhodíme. Lososa z vývaru vyndáme sítkem a odložíme do misky na později.

V jiném hrnci zlehka opražíme nadrobno nakrájený pór, přidáme bobkové listy, nové koření, na kostky nakrájené brambory a na kolečka nakrájenou mrkev. Krátce osmažíme a zeleninu zalejeme připraveným vývarem. Polévku zakryjeme a pomalu vaříme až do změknutí zeleniny.

Do polévky potom vlijeme smetanu, přidáme nasekaný kopr a uvařeného lososa. Polévku dochutíme solí, mletým černým pepřem, necháme ji provřít a odstavíme z plotny. Na závěr ji ochutíme citrónovou šťávou. Podáváme ji s čerstvým koprem a žitným nebo celozrnným chlebem.

Koláčky z lososa

Lososové koláčky

Zdroj: iStock

Budete potřebovat

  • 200–250 g lososa
  • 1 velkou nebo 2 střední brambory
  • 1 lžíci másla
  • 1 lžíci tatarské omáčky
  • kůru z 1/2 citrónu
  • 60 g mraženého hrášku
  • 2 jarní, nadrobno nakrájené cibulky
  • 1 rozšlehané vajíčko
  • 55 g mouky
  • 40 g strouhanky

Nejlépe budou chutnat s domácí tatarskou omáčkou a nakládanou kyselou zeleninou.

Troubu předehřejeme na 200 °C. Rozmrazeného nebo čerstvého lososa osolíme, okořeníme a umístíme do co nejmenší zapékací nádoby nebo ho zabalíme do alobalu. Před tím, než balíček zavřeme, přidáme lžíci vody nebo bílého vína. Upečeme, potrvá to asi 12 minut, otevřeme a necháme vychladnout.

Mezitím uvaříme brambory doměkka. Slijeme, přidáme máslo, tatarskou omáčku a citrónovou kůru, a rozmačkáme na kaši. Do kaše přidáme zahřátý hrášek, nakrájenou cibulku a lososa natrhaného na kousky. Smícháme a dáme na 15 minut do ledničky.

Plech vyložíme papírem na pečení. Z vychladlé směsi zformujeme čtyři koláčky. Obalíme v trojobalu, jemně pokapeme rostlinným olejem a pečeme dozlatova asi 15 minut při teplotě 200 °C.

Těstoviny s lososem ve smetanové omáčce

*na 1 porci počítáme cca 100 g těstovin

Těstoviny s lososem

Zdroj: iStock

Budete potřebovat

  • 200 g těstovin (pappardelle, tagliatelle, fusilli, penne, mohou být i celozrnné, špaldové, bezlepkové)
  • 2 menší kousky čerstvého lososa
  • 250 ml smetany na šlehání
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 menší cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • strouhaný parmezán
  • na dochucení: sůl, pepř, červenou papriku, bylinky, citrónovou šťávu

Nejdříve dáme vařit vodu na těstoviny. Na pánvi na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, až zesklovatí, přidáme rozetřený česnek, promícháme. Potom přidáme smetanu na šlehání a povaříme, aby se omáčka zredukovala. Dochutíme solí. Nakrájené kousky lososa opečeme na másle a olivovém oleji dozlatova. Přidáme koření podle chuti. Dáváme pozor, abychom lososa nevysušili.

Když voda na těstoviny přijde k varu, přidáme sůl a podle návodu na obalu je uvaříme. Uvařené těstoviny scedíme. Těstoviny neproplachujeme. Po scezení je přidáme ke smetanové omáčce s opečeným lososem.

Těstoviny se smetanovou omáčkou a lososem jemně promícháme, přidáme bylinky a nastrouhaný parmezán. Pokud je potřeba, těstoviny dochutíme, přidáme citrónovou šťávu. Můžeme zředit vodou z vaření těstovin.

Text: redakce
Foto: iStock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů

Atlas

Nejrozšířenější choroby rostlin, škůdci a fyziologické poruchy. Podle čeho je poznáte? Jaká ochrana je účinná?