Vaření

3 recepty s lososem, které se hodí jako hlavní jídlo nebo lehká večeře

Pochutnejte si na lososové polévce, koláčcích nebo těstovinách se smetanovou omáčkou.

Lososová polévka, koláčky z lososa a těstoviny s lososem
Zdroj: iStock

Hustá lososová polévka

Tato polévka může směle zastoupit i roli hlavního jídla. Pochází z Finska, kde ji podávají ve velkých miskách spolu s žitným chlebem.

Hustá lososová polévka
Zdroj: iStock

Budete potřebovat

  • 400 g lososa
  • 400 g brambor
  • 100 g póru (jen bílá a světle zelená část)
  • 200 g mrkve
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 180 ml 10% smetany na vaření
  • 1,5 litru rybího vývaru*
  • šťávu z půlky citrónu
  • 4 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • 1–2 hrsti čerstvého kopru
  • sůl a černý pepř podle chuti

Kopr dodá této polévce opravdu nenahraditelnou chuť, takže jím nešetřete.

*Rybí vývar si připravíme jednoduše i sami. Lososa nožem stáhneme z kůže a dáme ji vařit do osolené vody. Vývar vaříme na slabém ohni alespoň půl hodiny. Lososa nakrájíme na kostky a na 3–4 minuty ho dáme vařit do vývaru. Následně kůži vyndáme a vyhodíme. Lososa z vývaru vyndáme sítkem a odložíme do misky na později.

V jiném hrnci zlehka opražíme nadrobno nakrájený pór, přidáme bobkové listy, nové koření, na kostky nakrájené brambory a na kolečka nakrájenou mrkev. Krátce osmažíme a zeleninu zalejeme připraveným vývarem. Polévku zakryjeme a pomalu vaříme až do změknutí zeleniny.

Do polévky potom vlijeme smetanu, přidáme nasekaný kopr a uvařeného lososa. Polévku dochutíme solí, mletým černým pepřem, necháme ji provřít a odstavíme z plotny. Na závěr ji ochutíme citrónovou šťávou. Podáváme ji s čerstvým koprem a žitným nebo celozrnným chlebem.

Koláčky z lososa

Lososové koláčky
Zdroj: iStock

Budete potřebovat

  • 200–250 g lososa
  • 1 velkou nebo 2 střední brambory
  • 1 lžíci másla
  • 1 lžíci tatarské omáčky
  • kůru z 1/2 citrónu
  • 60 g mraženého hrášku
  • 2 jarní, nadrobno nakrájené cibulky
  • 1 rozšlehané vajíčko
  • 55 g mouky
  • 40 g strouhanky

Nejlépe budou chutnat s domácí tatarskou omáčkou a nakládanou kyselou zeleninou.

Troubu předehřejeme na 200 °C. Rozmrazeného nebo čerstvého lososa osolíme, okořeníme a umístíme do co nejmenší zapékací nádoby nebo ho zabalíme do alobalu. Před tím, než balíček zavřeme, přidáme lžíci vody nebo bílého vína. Upečeme, potrvá to asi 12 minut, otevřeme a necháme vychladnout.

Mezitím uvaříme brambory doměkka. Slijeme, přidáme máslo, tatarskou omáčku a citrónovou kůru, a rozmačkáme na kaši. Do kaše přidáme zahřátý hrášek, nakrájenou cibulku a lososa natrhaného na kousky. Smícháme a dáme na 15 minut do ledničky.

Plech vyložíme papírem na pečení. Z vychladlé směsi zformujeme čtyři koláčky. Obalíme v trojobalu, jemně pokapeme rostlinným olejem a pečeme dozlatova asi 15 minut při teplotě 200 °C.

Těstoviny s lososem ve smetanové omáčce

*na 1 porci počítáme cca 100 g těstovin

Těstoviny s lososem
Zdroj: iStock

Budete potřebovat

  • 200 g těstovin (pappardelle, tagliatelle, fusilli, penne, mohou být i celozrnné, špaldové, bezlepkové)
  • 2 menší kousky čerstvého lososa
  • 250 ml smetany na šlehání
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 menší cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • strouhaný parmezán
  • na dochucení: sůl, pepř, červenou papriku, bylinky, citrónovou šťávu

Nejdříve dáme vařit vodu na těstoviny. Na pánvi na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, až zesklovatí, přidáme rozetřený česnek, promícháme. Potom přidáme smetanu na šlehání a povaříme, aby se omáčka zredukovala. Dochutíme solí. Nakrájené kousky lososa opečeme na másle a olivovém oleji dozlatova. Přidáme koření podle chuti. Dáváme pozor, abychom lososa nevysušili.

Když voda na těstoviny přijde k varu, přidáme sůl a podle návodu na obalu je uvaříme. Uvařené těstoviny scedíme. Těstoviny neproplachujeme. Po scezení je přidáme ke smetanové omáčce s opečeným lososem.

Těstoviny se smetanovou omáčkou a lososem jemně promícháme, přidáme bylinky a nastrouhaný parmezán. Pokud je potřeba, těstoviny dochutíme, přidáme citrónovou šťávu. Můžeme zředit vodou z vaření těstovin.

Text: redakce
Foto: iStock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů