Vaření Zdraví

Čtyři ozdravné polévky, po kterých se vám v době chřipky nebo nachlazení uleví

Chladné počasí jede ruka v ruce s obdobím, kdy můžeme záhy onemocnět na chřipku nebo nachlazení. Pokud vám není dobře, zahrňte mezi ozdravné kůry tyto čtyři polévky, po kterých se vám jistě brzy uleví.

Zdroj: Shutterstock

Již samotná horká polévka vám pomůže cítit se lépe. V těchto jsou navíc ještě přidané přírodní léky, jako je česnek, kurkuma nebo zázvor. Sáhněte po jedné z následujících receptů a uvidíte, že vám zase bude brzy lépe.

Česneková polévka

Česneková polévka
Zdroj: Shutterstock
  • 1 litr zeleninového nebo masového vývaru
  • 8 stroužků česneku (klidně i 12😊)
  • 3 větší brambory
  • 2 lžičky sušené majoránky
  • 2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1 větší cibule
  • 1 lžíce sádla, másla nebo oleje

Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a na rozpáleném sádle osmažte dohněda.

Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.

Majoránku přidejte do cibule a nechte krátce rozvonět. Dále přidejte brambory, sůl, pepř a vývar. Vařte, až budou brambory skoro měkké (10–15 minut).

Během vaření oloupejte a utřete česnek. Až budou brambory téměř uvařené, přidejte ho do polévky. Česnek dávejte vždy až ke konci kvůli zachování chuti i prospěšných látek.

Pokračujte ve vaření, dokud brambory nezměknou.

Tip: Na závěr můžete do polévky vmíchat i vejce.

Tuto polévku si ráda dávám se šunkou a sýrem. Naučila jsem se to v restauraci jednoho hotelu. Kostky kvalitní šunky opečte na trošce sádla dozlatova (můžete i na sucho). Sýr, používám 30% eidam, nakrájejte na kostky a spolu se šunkou nasypte na dno talíře. Zalijte horkou polévkou a podávejte. Polévka je dostatečně vydatná, aby nahradila i hlavní jídlo.

Cibulová polévka

Cibulová polévka
Zdroj: Shutterstock
  • 1 litr vývaru (já používám zeleninový)
  • 300g žluté cibule
  • 120ml smetany na vaření
  • 40g hladké mouky
  • 40g sádla
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1/8 lžičky mletého pepře

Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno (jestli chcete větší kousky cibule v polévce, tak na měsíčky). Společně s kmínem ji orestujte na sádle pěkně dozlatova. Stále míchejte.

Zaprašte ji moukou, promíchejte a zalijte vývarem.

Přiveďte k varu a 15 minut povařte. Nakonec přidejte smetanu, polévku osolte a opepřete. Pro sladší chuť polévky můžete přidat i cukr.

Pro pálivější verzi přidejte chilli nebo kajenský pepř.

Mrkvová s kurkumou

Mrkvová polévka
Zdroj: Shutterstock
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 250g mrkve
  • 1 velká nebo 2 malé cibule
  • 1 plátek zázvoru (8 gramů)
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1–2 lžičky třtinového cukru
  • 1 lžička soli
  • 2 stroužky česneku
  • přepuštěné máslo (ghí) na osmažení cibule
  • zakysaná smetana na ozdobu, kokosové mléko, čerstvé bylinky (volitelně)

Máslo zahřejte v hrnci. Cibuli nakrájejte nadrobno, nasypte do rozpáleného másla a míchejte, dokud nezezlátne. Přidejte utřený česnek a krátce promíchejte.

Mrkev i zázvor nakrájejte na kostičky, nasypte k cibuli a další 2 minuty míchejte.

Zalijte vývarem a vařte do změknutí mrkve (asi 20 minut). Vařte na střední teplotu, stačí, když se bude polévka vařit jen lehce.

Rozmixujte společně s kurkumou, cukrem, solí. Nyní je polévka hotová.

Chcete polévku hutnější? Rozmíchejte tedy 1 lžíci kukuřičného škrobu ve 2 lžících studené vody. Za stálého míchání vlijte do vroucí polévky a ještě 2 minuty povařte.

Dýňová s česnekem, kurkumou a zázvorem

Dýňová polévka
Zdroj: Shutterstock
  • 1100ml vody
  • 1 hokaidó dýně
  • 2 velká rajčata
  • 1 velká cibule
  • 1 velká mrkev nebo 2 menší
  • 5 stroužků česneku
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce ghí
  • 2 a ½ lžičky soli
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 lžička mletého sušeného zázvoru (nebo 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru)
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • ¼ lžičky mletého černého pepře
  • 1/8 lžičky mleté skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • kajenský pepř nebo chilli podle chuti

Dýni Hokaidó dobře umyjte kartáčem na zeleninu (použijeme ji i se slupkou). Rozpulte ji, vyndejte z ní semínka a nakrájejte ji na kostky.

Cibulku orestujte na ghí dosklovata. Přidejte nadrobno nakrájený česnek, koření a nechte krátce rozvonět (stačí 30–60 sekund).

Dále přidejte dýni, vodu nebo vývar a vařte doměkka. Dýně bude měkká asi tak za 20 minut.

Polévku rozmixujte a případně ještě dochuťte.

Na ozdobu jsem použila koriandr a nakrájenou chilli papričku

Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock