Vaření Zdraví

4 způsoby, jak si nasladko i naslano pochutnáte na mrkvě

Recepty na hrnkový mrkvový koláč s jogurtovou polevou, mrkvovo-batátovou polévku s kurkumou, placky s medem a modrým sýrem a mrkvovou limonádu s ananasovým džusem.

Hrnkový mrkvový koláč s jogurtovou polevou, mrkvovo-batátová polévka, mrkvové placky a mrkvová limonáda s ananasovým džusem
Zdroj: iStock, Shutterstock

Hrnkový mrkvový koláč s jogurtovou polevou

Hrnkový mrkvový koláč s jogurtovou polevou
Zdroj: iStock

Budete potřebovat

Na těsto:

  • 2 hrnky špaldové mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1/2 hrnku mletých ořechů
  • 1/2 hrnku oleje
  • 3 vejce
  • 3 větší mrkve
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 lžíci medu
  • 1 lžičku mleté skořice
  • špetku muškátového ořechu
  • špetku mletého pepře

Na polevu:

  • 2 kelímky bílého jogurtu
  • 100 g bílé čokolády
  • 50 g másla

Mrkev nastrouháme najemno. V misce vyšleháme vajíčka s cukrem do pěny. Přidáme med a všechno koření. Postupně přimícháme olej, mleté ořechy a na závěr mouku a kypřicí prášek. Nakonec do těsta jemně vmícháme nastrouhanou mrkev a vše navrstvíme na plech vystlaný pečicím papírem.

Pečeme při 180 °C přibližně 25–30 minut. Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu a máslo. Do vychladlé čokoládové směsi vmícháme bílý jogurt. Upečený a vychladlý koláč polijeme připravenou polevou, posypeme kokosem a necháme ztuhnout v chladničce alespoň hodinu.

Mrkvovo-batátová polévka s kurkumou

Příprava polévky je zcela jednoduchá, a proto ji zvládne úplně každý.

Mrkvovo-batátová polévka s kurkumou
Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat

  • 1 lžíci přepuštěného ghee másla
  • 1 větší cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • 1 velký batát
  • 2 velké mrkve
  • 1 lžičku kurkumy
  • 1 l vody nebo zeleninového vývaru (ne bujon)
  • mořskou sůl
  • mletý pepř
  • 400 ml zavařované cizrny
  • 200 ml kokosového mléka
  • kajenský pepř

Na ghee másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a po chvíli přidáme i česnek. Batát a mrkev omyjeme, oloupeme, nakrájíme na menší kostičky a přidáme k cibuli. Chvíli spolu vše osmahneme, přidáme kurkumu, zamícháme a zalijeme vývarem, případně vroucí vodou.

Polévku ochutíme solí a pepřem. Po 10 minutách přidáme cizrnu i s nálevem. Když jsou kousky batátu a mrkve měkké, přidáme kokosové mléko a kajenský pepř. Polévku můžeme rozmixovat na krém nebo v něm nechat kousky.

Placky s medem a modrým sýrem

Placky s medem a modrým sýrem
Zdroj: iStock

Budete potřebovat

  • 1 středně velkou dýni
  • 2 mrkve
  • 2 brambory
  • 2 vejce
  • 3 lžíce celozrnné hladké mouky
  • 150–200 g sýra s modrou plísní
  • tymián
  • sůl
  • pepř
  • 4 lžíce medu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • hrst vlašských ořechů
  • olej

Dýni, mrkev a brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Semínka z dýně osmahneme na oleji. Do zeleninové směsi přimícháme vejce, mouku, polovinu sýra, bylinky a podle chuti přidáváme sůl a pepř. Měli bychom získat středně hustou kaši.

Na pánvi rozehřejeme olej, na kterém pak smažíme kulaté placky, které necháme okapat na papírovém ubrousku. Mezitím smícháme med s citronovou šťávou. Placky podáváme posypané rozdrobeným sýrem, semínky a ořechy, pokapané medovou zálivkou.

Mrkvová limonáda s ananasovým džusem

Mrkvová limonáda vás nejen příjemně osvěží, ale je plná vitaminů a ještě si pochutnáte!

Mrkvová limonáda s ananasovým džusem
Zdroj: iStock

Budete potřebovat

  • 450 g mrkve
  • 750 ml ananasového džusu
  • 190 ml vymačkané citronové šťávy
  • kostky ledu a čtvrtky citronu k podávání

Mrkev oškrábejte, umyjte a nakrájejte na kostky. Dejte je do hrnce, zalijte půl litrem vody a přiveďte k varu. Pak plamen snižte a vařte dalších 30 minut. Mrkev sceďte a nechte úplně vychladnout. Pak ji rozmixujte na jemnou kaši.

Ke kaši přilijte 250 ml ananasového džusu a ještě chvíli mixujte dohladka. Poté vše přelijte do velkého džbánu, přilijte zbývající ananasový džus, citronovou šťávu a přiklopené dejte alespoň na 2 hodiny do lednice.

Před podáváním ještě nařeďte 250–500 ml vody. Servírujte ve sklenicích s kostkami ledu a kousky citronu.

Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock, iStock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů