Interiér

Mladí manželé si rekonstrukci svého domu užívají. Výsledkem je podmanivé a hravé bydlení

Už to budou dva roky, co mladí manželé Františka a Marián bydlí v domě z 60. let minulého století. Společně ho rekonstruují a přetvářejí k obrazu svému. Hodně toho už stihli, ale mnohé je ještě čeká. Nevadí jim to, naopak tvrdí: „Nás to baví!“

obývací pokoj s barevným nábytkem

Vsoučasnosti majitelé obývají přízemní podlaží, které si přizpůsobili tak, aby jim postačovalo ke komfortnímu životu i pro první roky po narození miminka. Protože rozloha přízemí je 81 m2, jde v podstatě o nadstandardní prostor pro kuchyň, obývací pokoj, ložnici a koupelnu s toaletou. Čas rekonstruovat poschodí prý teprve přijde. Přednost tuto sezónu dostane zahrada a vnější vzhled domu. „Když jsme dům kupovali, líbila se nám hlavně jeho poloha a rozložení místností. Společně jsme si dokázali představit, co a jak proměnit, aby to bylo podle našich představ. Těšila nás myšlenka, že toto místo bude naším rodinným zázemím a právě zde budou jednou vyrůstat naše děti,“ říká Františka. „Postupně budeme měnit téměř vše. Vidíme to tak, že tento dům je odsouzen k tomu, aby byl naším celoživotním dílem,“ vtipně, ale zároveň přesvědčivě dodává Marián.

bílá kuchyň ve venkovském stylu s tyrkysovými doplňkami

Pěkný, funkční a za přijatelný rozpočet

Krátce po svatbě, když se majitelé pustili do předělávání domu, měli přísně vyhrazený rozpočet, který nemohli překročit. Jinými slovy – museli udělat hodně muziky za málo peněz. Zároveň však nechtěli upouštět ze svých nároků. Trvali na tom, že interiér musí být zařízen tak, aby odrážel jejich vkus i osobnosti. „Líbily se nám nesériové kousky, které se u nás buď nedaly sehnat, nebo byly pochopitelně drahé, takže jsme si je nemohli dovolit. Tento problém nám pomohl vyřešit sám dům, lépe řečeno, jeho obsah – to, co v něm zbylo po předešlých majitelích. Měli jsme možnost ten starý nábytek buď vyhodit, nebo ho vylepšit. My jsme v něm viděli obrovský potenciál a toto je výsledek,“ vysvětluje Františka.

koupelna se vzorovanou podlahou a sprchovacím koutem

V tomto domě snad není místnost, v níž by nebyly recyklované kousky. „Velmi jsme toužili mít v domě trámy, a tak jsme si je v kuchyni vyrobili ze staré původní palubové podlahy a následně jsme je patinovali,“ vzpomíná Marián. A protože podlahy bylo dost, vystačila i na jídelní stůl. Ten barevně sladili s trámy. „Jeho kovová podnož je však z jiného stolu, který jsme též objevili na půdě,“ doplňuje manželka. V kuchyni si podle vlastních představ vytvořili i tyrkysové poličky jako součást už koupené kuchyňské linky.

skřín s barevnýma šuplíkama
Skříň zřejmě pochází od úplně prvních majitelů, kteří si ji pravděpodobně i sami vyrobili.

Tip na článek: Čím si starý a vlhký byt v přízemí získal nové majitele?

Kreativní žena, zručný muž

Znáte výraz „barn doors“? Tak se říká dveřím, jež mají Františka a Marián na koupelně. Jde o jakousi imitaci vrat ve stodole. „Majko je vytvořil ze dřeva z palubovky a kovového systému, který též vyrobil sám,“ nešetří uznáním Františka a dodává, že svůj příběh má za sebou i umyvadlová skříňka v koupelně. „Tu jsme také, jak jinak, vytvořili ze starého nástavce na skříň, který byl kdysi v chodbě a sloužil k odkládání věcí. Vyhovoval nám velikostí a líbil se nám i tvarem, jen jsme mu dali novou povrchovou úpravu, dokoupili zlaté úchytky a použité nožičky jsme našli kdesi v domě,“ vysvětluje s úsměvem. Pod touto střechou se skutečně neřídí předpisově, ale instinktivně podle osobního vkusu a každým zvoleným detailem dotvářejí svůj typický a jedinečný styl bydlení. Františka a Marián jsou však dost odlišné osobnosti a ne všechno se jim líbilo stejně, a tak mícháním jejich představ dohromady vzniklo toto jedinečné, eklektikou dýchající místo.

interiér se vzorovanou podlahou a posuvnými dveřmi "barn doors"

Více z návštěvy v galerii

Kdo tu bydlí?

Dva roky jsou manželé a brzy už budou i rodiči. Marián rád relaxuje při západu slunce a „bafá“ přitom fajfku s tabákem, Františka má ráda kávu a příjemné rozhovory.
„Je nádherné budovat svůj domov a rozhodovat o tom, co bude jak vypadat, jakou barvu to bude mít a kde to bude postaveno. Neskutečně nás to bavilo a hodně jsme si to celé užili.“
– Františka, majitelka

Přečtěte si také

Text: Kristína Falťanová
Foto: Miro Pochyba
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů

Komentovat

Nepřehlédněte