Jak si dnes doma snadno připravit vaječný likér: Původně to byl luxusní nápoj jen pro vyšší společenskou vrstvu Zdroj: Shutterstock

Jak si dnes doma snadno připravit vaječný likér: Původně to byl luxusní nápoj jen pro vyšší společenskou vrstvu

18. 12. 2024

Dokážete si představit Vánoce bez vánočního stromečku? Asi jen velmi těžko. Je to symbol Vánoc, jak je všichni známe. A co Vánoce bez tradic našich rodičů a prarodičů? Každý z nás má nějaké zvyky a představy, co na štědrovečerním stole nesmí chybět. Třeba takový vaječný likér. Odkud se vzal a jak si ho jednoduše připravit doma?

Historie vaječného likéru

Jak to často bývá, o prvenství se hádají dva rivalové – Francouzi a Angličané. Podle francouzské legendy si král Ludvík IX. nechával připravovat nápoj lait de poule. Byl podobný vaječnému koňaku. Jeho základ tvořilo mléko, rum a žloutek.

Jiní tvrdí, že vaječný likér pochází z possetu. Tento nápoj si ve středověku připravovali Angličané a vyráběl se z mléka, vína sherry nebo piva a vajec. Pochutnávala si na něm spíše vyšší vrstva. Proč? Mléko a vejce byly původně luxusní suroviny, které si nemohl dovolit každý.

Jak se dostal k nám

Pokud je něco dobré a chutné, je zřejmé, že se to dostane i do zbytku světa. A tak se vaječný likér začal šířit i do dalších zemí. Stal se hitem i v Americe. Zde si ho mírně upravili a sherry vyměnili za rum. K nám se dostal pravděpodobně z Německa. A protože my Češi máme rádi dobrý alkohol, vaječný likér si našel cestu i na naše sváteční stoly.

Proč se spojuje s Vánocemi?

Může se pít i horký, je sladký, a proto se hodí k zimní sezóně. Navíc Vánoce jsou časem, kdy se scházejí rodiny a nabízejí si něco speciálního. Co vaječný likér určitě je. A tak se stal součástí tradice, podobně jako kapr nebo vanilkové rohlíčky. A jak si ho připravit doma?

Vaječný likér na vánoce

Vánoce jsou časem, kdy se scházejí rodiny a nabízejí si něco speciálního. | Zdroj: Shutterstock

Recept na jednoduchý vaječný likér

Budete potřebovat:

  • 2 kondenzované mléka slazené
  • 5 žloutků
  • 150 g práškového cukru
  • 200 ml rumu (nebo podle chuti)
  • 1 balíček vanilkového cukru

Jak na to

Žloutky vyšlehejte s práškovým a vanilkovým cukrem do hladké, světlé pěny. V hrnci zahřejte kondenzované mléko. Ale pozor! Nevařit, jen zahřát! Do teplého mléka pomalu přilijte směs žloutků a cukru, přitom opatrně míchejte. Poté vše opět zahřejte a nechte vychladnout. Přidejte rum a dobře promíchejte. Likér nalijte do lahví a uložte do chladničky.

Text: Jiří Lopatka
Foto: Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů

Atlas

Nejrozšířenější choroby rostlin, škůdci a fyziologické poruchy. Podle čeho je poznáte? Jaká ochrana je účinná?