Vaření

Pravé italské tiramisu do skleničky nebo s jahodami? Připravte si tento lahodný dezert 6krát jinak

Také se vám jako první při slově Itálie vybaví tiramisu? Tento dezert si můžete vychutnat snad v každém ročním období. V zimě jako tradiční klasiku nebo v létě v kombinaci se šťavnatými jahodami. Doporučujeme ochutnat i další verze této dobroty. Například kuličky nebo tiramisu do skleničky.

dezert tiramisu
Zdroj: Shutterstock

Italské tiramisu

Ačkoli tiramisu není úplně nejlevnější záležitost, doporučujeme v tomto případě nešetřit a nehledat lacinější náhrady za suroviny.

Ingredience

  • 500 g mascarpone
  • 5 lžic krupicového cukru
  • 5 ks čerstvých vajec
  • 2 malé panáky Amaretto/Barbero
  • 1 šálek silné kávy
  • 2 ks balení Savoiardi nebo cukrářských piškotů (24 kusů)
  • kakao na posypání

Postup

  1. Připravte silnou kávu a nalijte jí do hlubší misky. Po vychladnutí do ní přidejte likér.
  2. Žloutky oddělte od bílků. Bílky vyšlehejte do tuha, žloutky vyšlehejte s cukrem a mascarpone do krému. Pak velice jemně vmíchejte do krému sníh z bílků.
  3. Piškoty postupně namáčejte v kávě a vyložte s nimi dno skleněné nebo keramické nádoby.Na ně rozetřete polovinu krému, dále opět piškoty a nakonec krém.
  4. Tiramisu bohatě posypte kakaem a dejte minimálně na 2 hodiny ztuhnout do lednice.

Na co si dát pozor: Piškoty namáčejte krátce, aby se nerozmočily. Také je třeba dobře vyšlehat krém, aby byl lehký.

Tip: K vytvoření rovnoměrné vrstvy kakaa se skvěle hodí malé sítko. Kakao přes něj v podstatě prosejete, díky čemuž nebudou na tiramisu zbytečně velké hrudky.

Tiramisu ve skleničce 

Tenhle dezert krásně vypadá, a navíc je ideální na různé oslavy a jiné události. Tiramisu se podává ve skleničkách, takže si nemusíte lámat hlavu s jeho krájením.

Ingredience – 4 sklenice

  • 250 g mascarpone
  • 120 ml vychlazené smetany ke šlehání
  • 30 g moučkového cukru
  • 3–5 lžic vaječného likéru
  • 15 ks dlouhých cukrářských piškotů
  • 90 ml vroucí vody
  • 1 a ½ lžíce instantní kávy
  • 1 lžíce cukru (volitelné)
  • hořké kakao na posypání

Postup

  1. Mascarpone promíchejte s cukrem a vaječným likérem (množství si upravte podle chuti).
  2. Vychlazenou smetanu vyšlehejte skoro do tuha. Přidejte mascarpone směs a ještě 30–60 sekund šlehejte.
  3. Instantní kávu zalijte vroucí vodou. Kdo chce sladší chuť, přidá ještě cukr.
  4. Piškoty namočte z obou stran v připravené kávě. Nenechávejte je ale v kávě dlouho, jen je ponořte a hned vyndejte.
  5. Do každé sklenice dejte dva piškoty, na to nastříkejte krém, opět dva piškoty a nakonec zbytek krému. Vrch posypte hořkým kakaem a dejte na pár hodin vychladit do chladničky.

Tip: Na poslední vrstvu krému můžete ještě nastříkat šlehačku vyšlehanou do tuha a pak teprve posypat kakaem.

Tiramisu ve skleničce
Zdroj: Shutterstock

Tiramisu kuličky

Ingredience

  • 180 g dlouhých cukrářských piškotů
  • 150 g mascarpone
  • 50 g moučkového cukru
  • 2 lžíce vody
  • lžička instantní kávy
  • hořkou nebo mléčnou čokoládu na polití (cca 100 gramů)

Postup

  1. Cukrářské piškoty rozmixujte na prášek. Můžete je také rozválet válečkem.
  2. Namleté piškoty, mascarpone a prosátý moučkový cukr spolu promíchejte.
  3. Instantní kávu smíchejte s vroucí vodou. Kávu postupně přimíchejte ke zbytku surovin. Nemusíte jí spotřebovat všechnu, záleží na vás, jak moc kávovou chuť chcete. Standardně se přidává 1,5 lžíce.
  4. Ze vzniklé hmoty vytvořte kuličky. Ty dejte na 15 minut do chladničky a poté namočte do rozpuštěné čokolády.
  5. Kuličky dejte po namočení do čokolády na tác s pečicím papírem a nechte ztuhnout v chladničce.

Trvanlivost: 3–4 dny v chladničce

Falešné tiramisu

Ingredience

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 500 g zakysané smetany
  • 80 g moučkového cukru
  • vanilkový cukr nebo extrakt
  • 24 ks dlouhých cukrářských piškotů
  • 100 ml vroucí vody
  • 2 lžíce cukru
  • 3–4 lžičky instantní kávy
  • hořké kakao na posypání

Postup

  1. Vychlazenou smetanu ke šlehání vyšlehejte do tuha. Pomalu vmíchejte zakysanou smetanu a také prosátý moučkový cukr. Lehce promíchejte pomocí lžíce. Kdo chce, může ještě přidat vanilkový cukr nebo extrakt.
  2. Dále si připravte kávu na namáčení piškotů: Instantní kávu zalijte vroucí vodou, oslaďte a promíchejte. Nalijte jí do hlubokého talíře a postupně v ní namočte piškoty. Jen je v kávě nenechávejte ležet, stačí namočit, otočit a ihned vyndat.
  3. Vezměte si dortovou formu se sundavacím dnem. Celé dno vyplňte piškoty. Možná budete muset některé rozpůlit, abyste se zaplnily vzniklé mezery.
  4. Na piškotovou vrstvu rozetřete polovinu šlehačkového krému, na něj pokládejte opět piškoty a zase krém.
  5. Dort vydatně posypte hořkým kakaem a dejte na noc ztuhnout do chladničky.
  6. Druhý den oddělte nožem okraj tiramisu od formy, obruč z formy sundejte a můžete podávat.
Tiramisu řezy
Zdroj: Shutterstock

Tip: Kdo nechce čekat, až dort ztuhne, může místo dortové formy použít potravinovou nebo skleněnou dózu a sníst ho lžičkou.

Jahodové tiramisu

Ingredience

  • 250 g mascarpone
  • 110 ml smetany ke šlehání
  • 25 g moučkového cukru
  • čajová lžička vanilkového extraktu
  • 300–400 g čerstvých jahod
  • 150 ml pekanového mléka
  • 50 ml bílé čokolády
  • 20 ks dlouhých cukrářských piškotů
  • jahody a mátu (na ozdobu)

Postup

  1. Na tento dezert použijte větší plastovou či skleněnou dózu.
  2. Pekanové mléko zahřejte, ale nevařte. Přidejte bílou čokoládu nakrájenou na kousky a míchejte do rozpuštění. Nechte zcela vychladnout.
  3. Náplň: Vychlazenou smetanu ke šlehání vyšlehejte do tuha. Pomalu vmíchejte mascarpone, vanilkový extrakt a prosátý cukr. Pekanové mléko nalijte do hlubokého talíře a postupně v něm namočte piškoty (z obou stran). Ty vyskládejte do dózy v jedné vrstvě.
  4. Piškoty potřete polovinou náplně, na ně rozložte 150–200 gramů jahod nakrájených na silnější plátky. Dále opět piškoty, náplň a zase jahody.
  5. Ozdobte mátou, dejte na pár hodin vychladit a je to.

Tip: Pekanové mléko vyrobíte rozmixováním 50 gramů pekanových ořechů s 500 ml vody. Přeceďte a rostlinné mléko je hotové.

jahodové tiramisu
Zdroj: Shutterstock

Snídaňové tiramisu z ovesné kaše

Ingredience – 3 porce do skleniček o velikosti 300ml

  • cca 300 ml mléka/vody/rostlinného mléka
  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 1 shot espressa (odeberte 3 lžíce kávy do krému)
  • 1 ks banánu
  • čajová lžička mandlového másla
  • skořici podle chuti

Ingredience – krém

  • 420 g řeckého jogurtu/nízkotučného/ měkkého či odtučněného tvarohu
  • 20 g syrovátkového proteinu s příchutí vanilky
  • čajová lžička mandlového másla
  • 3 lžíce espressa
  • 1 lžíce hořkého kakaa (na ozdobu)

Postup

  1. Ovesné vločky krátce opražte na suché pánvi.
  2. Přidejte mléko nebo vodu, skořici a vařte 4–5 minut do zhoustnutí.
  3. Z připravené kávy odeberte 3 lžíce a zbytek nalijte do kaše.
  4. Dále přidejte mandlové máslo, rozmačkaný banán a dobře promíchejte.
  5. Krém: Smíchejte jogurt, protein, mandlové máslo a 3 lžíce espressa.
  6. Do sklenic dejte ovesnou kaši, krém a poté opět kaši a krém. Posypte hořkým kakaem.
  7. Kaše chutná nejlépe, když ji necháte přes noc uležet.

Autor textu: Veronika Poláčková
Zdroj: zijemehomemade.cz, mojebarevnakuchyne.blogspot.com, tomichutna.cz
Zdroj foto: Shutterstock