Vaření

4 dezerty ze sezonního ovoce, které budou skvělou tečkou za letním obědem

Francouzský ovocný koláč (galette), čokoládové palačinky s krémem, jahodovo-citronový dort s mascarpone a svěží jogurtový pohár s ovocem.

Francouzský ovocný koláč, čokoládové palačinky s krémem a ovocem, jahodovo-citronový dort s mascarpone, jogurtový pohár s ovocem
Zdroj: iStock, Miroslava Maceková

Francouzský ovocný koláč

Galette je velmi vděčný rustikální koláč, u kterého můžeme experimentovat s ovocnou náplní, podle sezony. Začátkem léta použijeme drobné ovoce, koncem léta švestky. Taktéž nezáleží na přesných rovných okrajích koláče, jak ho vyválíme, takový bude.

Francouzský ovocný koláč, galette
Zdroj: iStock

Budete potřebovat

Na křehké těsto:

  • 125 g studeného másla
  • 100 g práškového cukru
  • špetku soli
  • 250 g hladké mouky
  • 2 vejce (1 bílek necháme na potření těsta)

Na ovocnou náplň:

  • 500 g drobného čerstvého ovoce (borůvky, jahody, maliny, rybíz, podle sezony)
  • 1 zarovnaná polívková lžíce škrobu
  • 2 polévkové lžíce přírodního cukru krystal
  • 1 čajová lžička mleté skořice

Na těsto smícháme pokrájené máslo s cukrem a špetkou soli, přidáme mouku, vejce. Z těsta vyformujeme kouli, ale nezpracováváme ho příliš, aby zůstalo křehké. Těsto odložíme do ledničky.

Na náplň vysypeme do misky drobné ovoce. Přidáme škrob, cukr a skořici. Promícháme. Těsto vyndáme z ledničky (za půl hodiny až hodinu) a na papíru na pečení ho vyválíme do kruhu s průměrem cca 32 cm. Když se těsto lepí, tak váleček na těsto pomoučíme.

Přidáme ovocnou náplň i se vzniklou šťávou, ne však úplně k okrajům. Okraje zahneme a potřeme bílkem. Koláč přeložíme na plech na pečení vystlaný papírem. Troubu předehřejeme na 180 °C. Dáme péct na asi 35 minut (dokud okraje nezhnědnou). Po upečení necháme koláč půl hodinu odležet. Nejchutnější je však ještě teplý.

Čokoládové palačinky s krémem a ovocem

Budete potřebovat

Čokoládové palačinky s krémem a ovocem
Zdroj: iStock

Na palačinky:

  • 1,5 hrnku celozrnné nebo polohrubé mouky
  • 1–2 lžíce kakaa
  • 1–2 lžíce třtinového cukru
  • 2 vajíčka
  • 500 ml mléka
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • špetka soli, olej
  • práškový cukr na posypání

Na náplň:

  • 400 ml smetany na šlehání (36 %)
  • 200 g čokolády na vaření nebo čokolády se 70 % kakaa
  • ovoce

Vajíčka vyšleháme s mlékem, cukrem a solí. V druhé misce smícháme mouku, kakao a prášek do pečiva a postupně za stálého míchání je přisypeme do těsta. Těsto by mělo být polořídké. Na rozpálené pánvi s kapkou oleje tvarujeme malé palačinky a opečeme je z obou stran.

Náplň: půl kelímku smetany vylejeme do hrnce, nalámeme do něj čokoládu a necháme krátce povařit. Vychladlou směs přikryjeme a vložíme na noc do ledničky. Před podáváním palačinek čokoládovou šlehačku vyšleháme. Když je tuhá, zlehka do ní vmícháme zbylou šlehačku z kelímku, kterou vyšleháme zvlášť.

Palačinky natřené krémem ukládáme na sebe. Mezi jednotlivé vrstvy dáme trochu ovoce a pár kousků dáme na vrch na ozdobu a posypeme práškovým cukrem.

Namísto palačinek si můžete udělat lívance. Nezapomeňte však, že na jejich přípravu potřebujete i droždí.

Jahodovo-citronový dort s mascarpone

Budete potřebovat

Jahodovo-citronový dort s mascarpone
Zdroj: Miroslava Maceková

Na korpus:

  • 100 g hladké mouky
  • 80 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička citronové kůry
  • 3 vajíčka
  • 25 g másla

Na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 3 citrony
  • 3 vajíčka
  • 3 lžíce cukru
  • špetka másla

Z bílků vyšleháme sníh; žloutky vyšleháme s cukrem a s kůrou z citronu do pěny a obě hmoty zlehka promícháme. Přidáme prosátou mouku a vlažné máslo, ručně promícháme a dáme na půl hodiny péct do formy s průměrem 26 cm na 170 °C. Korpus necháme vychladnout.

Mezitím vyšleháme vajíčka s cukrem a šťávou ze třech citronů, až pění. Hmotu potom mícháme nad vodní párou do zhutnění. Po vychladnutí přidáme mascarpone a pořádně promícháme. Vychladlý korpus příčně přeřízneme na dvě poloviny.

Spodní plát korpusu potřeme jahodovými povidly a následně polovinou citronového krému. Na krém ukládáme na tenko nakrájené čerstvé jahody. Krém a jahody překryjeme druhým plátem korpusu a postup opakujeme – na vrch ale ukládáme už celé jahody. Nakonec dort ozdobíme lístky máty a dáme zchladit.

Svěží jogurtový pohár

Budete potřebovat

jogurtový pohár s jahodama
Zdroj: iStock
  • čerstvé jahody
  • ovesné sušenky
  • bílý jogurt
  • med

Do sklenic navrstvíme přepůlené jahody, rozdrcené sušenky a jogurt oslazený lžičkou medu. Necháme pár hodin odpočinout v ledničce a servírujeme.

Text: redakce
Foto: iStock, Miroslava Maceková
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů