Vaření

5 receptů na perník: Vyberete si klasiku, bezlepkovou verzi či experiment z dýně?

Perník od maminky nebo babičky je samozřejmě nejlepší, to je jasné… ale připravili jsme pro vás několik receptů na různé druhy perníků. Každý je jiný, proto věříme, že si mezi nimi najdete ten svůj. Třeba takový dýňový vás překvapí svou vláčností a to, že je v něm dýně, vlastně ani nepoznáte (ani děti, slibujeme).

Perník s čokoládovou polevou
Zdroj: Shutterstock

Hrnkový perník

Suroviny

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 hrnky mléka
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek oleje
  • ¾ hrnku krupicového cukru
  • 1 kypřicí prášek do perníku
  • 2 vrchovaté lžíce holandského kakaa
  • 2 vejce
  • pikantní marmeláda (rybízová, malinová…)
  • 100 g hořké čokolády nebo čokolády na vaření
  • 1 velká lžíce másla
  • 1 lžíce mléka
  1. Do mísy nasypte polohrubou i hladkou mouku, kypřicí prášek, kakao a promíchejte. Přidejte vejce, mléko a olej, metličkou promíchejte.
  2. Těsto nalijte na plech 30 × 40 cm a pečte asi 25 minut na 190 stupňů.
  3. Hned po vyndání potřete teplý perník 3 lžícemi marmelády. Nechte vychladnout.
  4. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni společně s máslem. Vmíchejte 1 lžíci mléka a touto polevou potřete celý perník.
  5. Kdo chce, může ještě perník posypat strouhaným kokosem, sekanými ořechy anebo nějakým zdobením.
Hrnkový perník
Zdroj: Shutterstock

Dýňový perník

Suroviny

  • 265 g hladké mouky
  • 240 g dýňového pyré z dýně Hokkaido
  • 200 g třtinového cukru
  • 100 g slunečnicového oleje
  • 2 vejce
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva (6 gramů)
  • 1 lžička perníkového koření (anebo dýňového koření)
  • 1 lžička jedlé sody (6 gramů)
  • špetka soli
  • 50 g mléčné čokolády nebo čokoládových peciček
  1. Jako první si připravte pyré. Hokkaido dýni rozřízněte na půl a vydlabejte z ní semínka. Dejte ji na plech, rovnou stranou směrem dolů. Pečte na 175 stupňů do měkka, asi 60 minut. Pak ji rozmixujte na pyré, které necháte vychladnout.
  2. Smíchejte všechny suroviny včetně pyré. Přidejte čokoládu nakrájenou na kousky nebo čokoládové pecičky, a ještě krátce promíchejte.
  3. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do vyhřáté trouby na 175 stupňů na 20 minut. Zkuste špejlí píchnout do perníku, pokud bude čistá, můžete ho vytáhnout.

Takto připravené pyré si můžete uložit na pár dnů do lednice anebo ho zamrazit do dalších receptů.

Pohankový (bezlepkový) perník

Suroviny

  • 220 g acidofilního mléka nebo kefíru nebo podmáslí
  • 135 g pohankové mouky
  • 100 g slunečnicového oleje
  • 85 g třtinového cukru
  • 1 lžíce hořkého kakaa
  • 1 lžička perníkového koření
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky kypřicího prášku
  1. Pohankovou mouku prosijte do mísy. Přidejte k ní zbytek suchých surovin a promíchejte. Dále už můžete přidat vše ostatní – olej a acidofilní mléko.
  2. Hotové těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem a dejte péct na 180 stupňů na 30 minut. Doba pečení se ale může lišit podle druhu trouby, proto perník hlídejte a zkuste pomocí špejle, jestli je již hotový.

Tip: K perníku se velice hodí marmeláda z lesního ovoce nebo horký malinový přeliv. Anebo ho jen posypte moučkovým cukrem či polijte čokoládou.

Jablečný perník

Jablečný perník
Zdroj: Shutterstock

Suroviny na mokrou směs:

  • 2 jablka i se slupkou, bez jádřince (max. 300 gramů celkem)
  • 90 g slunečnicového oleje
  • 125 g cukru
  • 230 ml mléka
  • 1 vejce

Vše spolu rozmixujte tak, aby jablka měla hrubší konzistenci – tedy ne úplně na kaši.

Suroviny na suchou směs

  • 250–290 g mouky – půl celozrnné a půl hladké pšeničně. Máte-li šťavnatější jablka, dejte spíš více
  • 1 kypřicí prášek (14 gramů)
  • 1 lžička perníkového koření
  • pár hrstí rozinek (nebo brusinek/ořechů/nasekané čokolády)
  1. Všechno smíchejte, poté přidejte mokrou složku a opět promíchejte.
  2. Pekáč vymažte máslem a vysypte kokosem či ořechy anebo ho vyložte pečicím papírem. Nalijte směs a dejte péct na 170 stupňů 35 minut.
  3. Po upečení nechte perník trochu vychladnout a pak ho polijte polevou podle chuti:

Citronová: Smíchejte šťávu z citrónu s moučkovým cukrem do hutné hmoty.

Čokoládová: Do 70 gramů rozpuštěné hořké čokolády přidejte 70 ml smetany anebo kysané smetany.

Perníkové řezy s domácím kořením

Suroviny

  • 350 g hladké mouky
  • 200 g cukru krystal
  • 200 ml mléka
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 50 g žitné mouky
  • 4 lžíce švestkových povidel
  • 2 lžíce hořkého kakaa
  • 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžičky domácího perníkového koření (viz níže)
  • 2 vejce
  • špetka soli

Domácí perníkové koření

  • 6 hřebíčků
  • 3 zrnka nového koření
  • ½ lžičky semínek anýzu nebo fenyklu
  • 1–2 zrnka černého pepře
  • semínka ze 2 tobolek zeleného kardamomu
  • semínka z 1 hvězdice badyánu
  • ½ lžičky mleté skořice
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku

K dokončení

  • pikantní marmeláda nebo povidla, asi 100 gramů
  • 140 g krupicového cukru
  • 80 ml vody
  • 100 g hořké čokolády 60–70%
  1. Troubu předehřejte na 160 stupňů. Pekáček vyložte pečicím papírem.
  2. V hmoždíři dobře rozdrťte všechno koření kromě skořice a muškátového oříšku. Poté ho prosijte a teprve pak přidejte muškátový oříšek a skořici.
  3. V jedné míse smíchejte obě mouky, perníkové koření, špetku soli, kakao, kypřicí prášek, cukr a vanilkový cukr.
  4. Do druhé misky dejte povidla a postupně k nim přidávejte mléko. Směs pořádně rozšlehejte, vmíchejte 2 vajíčka, olej a opět rozšlehejte. Mokrou směs přidejte k suchým přísadám. Krátce promíchejte (dlouhé míchání je spíše na škodu).
  5. Pečte 40–45 minut, až bude střed těsta na dotek pevný a pružný.
  6. Nechte 10 minut chladnout a poté ho přeneste na mřížku, aby zcela vychladl.
  7. Korpus vodorovně rozkrojte, potřete 2/3 zavařeniny a slepte dohromady. Zbytek zavařeniny použijte na potření perníku. Pokud se špatně roztírá, můžete ji krátce zahřát.
  8. Na čokoládovou polevu nalijte do rendlíku cukr a vodu, vařte 5 minut od bodu varu, a to bez míchání. Důležité je vařit pomalu, nikoliv zprudka. Odstavte, nechte 10 minut vychladnout.
  9. Do teplého cukrového sirupu přidejte nalámanou čokoládu a míchejte, dokud se vše nespojí.
  10. Perník polijte a až poleva ztuhne, nakrájejte ho na řezy.

Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: zijemehomemade.cz, pradobroty.cz, kucharkaprodceru.cz