Vaření

8 neuvěřitelně snadných a rychlých dortíků. „Upečete“ si je přímo v mikrovlnce

Připravte si oblíbený hrnek a nastartujte mikrovlnku! Jde se péct.

dezert z mikrovlnky
Zdroj: Shutterstock

Dezerty „upečené“ v mikrovlnce jsou čím dál tím populárnější. Je to zřejmě proto, že šetří mnoho času, protože odpadá vážení surovin a upečete si je třeba i na koleji nebo kdekoliv, kde není po ruce trouba.

Mug cake, jak se tomuto dezertu z mikrovlnky říká, jsem si oblíbila taky hlavně proto, že představuje ideální porci. Často se mi nechtělo péct celý dort a taky se stávalo, že jsme ho ve dvou nezvládli sníst. Takhle udělám jeden nebo dva koláčky v hrníčku a sníme to vždycky.

Další výhodou je i úspora nádobí, protože většinu receptů můžete připravit prakticky v tom samém hrníčku, ve kterém se dezert i „peče“ a servíruje. Smícháte ingredience, dáte do mikrovlnky a během pár minut máte hotovo, takže vás nezaskočí ani nečekaná návštěva.

Dobu pečení „mug cake“ doporučujeme upravit podle výkonu vaší mikrovlnné trouby. Než se do dezertu pustíte, nezapomeňte špejlí zkontrolovat, zda je dobře upečený.

Než začnete

  1. Nelijte těsto až po okraj hrnku, aby vám během pečení nevyteklo. Jako pojistku před případnou nehodou můžete dát do mikrovlnky pod hrnek i talíř.
  2. Pokud nechcete, aby se vám dortík přilepil k hrníčku, nezapomeňte hrnek vymazat máslem a vysypat moukou.

Brownies

brownies z mikrovlnky
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 4 lžíce cukru
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce hořkého kakaa
  • 2 lžíce vody
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli

Vše smíchejte a dejte na 1 minutu do mikrovlnky. Na ozdobu přidejte trochu arašídového másla, šlehačku anebo vanilkovou zmrzlinu.

Koláček bez laktózy

Suroviny

  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce hořkého kakaa
  • 1 lžíce oleje
  • 1–2 lžíce rostlinného mléka
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku

Vše smíchejte a dejte do mikrovlnky na 30–60 sekund.

Skořicový dortík

Suroviny

  • 1/4 hrnku a 2 lžíce hladké mouky
  • 1/4 hrnku mléka
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 1/4 lžičky kypřicího prášku
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • dále: 1 lžíce cukru a 1/4 lžičky mleté skořice

Vše smíchejte. Do hrnku dejte trochu těsta, posypte skořicovým cukrem, na to přijde zase těsto, a nakonec skořicový cukr. Dejte na 1–1,5 minuty do mikrovlnky.

Lávový dortík

Lávový dortík z mikrovlnky
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 1/4 hrnku hladké mouky
  • 1/4 hrnku cukru
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 3 lžíce mléka
  • 2 lžíce hořkého kakaa
  • 1 lžíce vody
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku
  • 1 vejce
  • 25 g čokoládových peciček nebo kousků čokolády
  • špetka soli

Smíchejte mouku, cukr, kakao, sůl a kypřicí prášek. Přidejte rozpuštěné máslo, mléko a vajíčko. Do středu hrnku, mezi dvě vrstvy těsta, nasypte na kousky nakrájenou čokoládu. Nakonec vrchní část pokapejte lžící vody.

Vařte 1–2 minuty nebo dokud se okraje nezpevní. Střed má být mírně vlhký a lesklý, ale zase ne syrový. Nechte 5 minut vychladnout a podávejte.

Keto dezert

Suroviny

  • 2 lžíce mandlové mouky
  • 1 lžíce kakaa bez cukru
  • 1 a půl lžičky xylitolu nebo jiného oblíbeného sladidla (1 lžíci)
  • 1/4 lžičky kypřicího prášku z vinného kamene
  • 1 lžička majonézy
  • 1 žloutek
  • 2 lžičky vlažné vody

Do hrnku dejte mandlovou mouku a prosáté kakao. Dále kypřicí prášek, sladidlo a dobře promíchejte. Přidejte žloutek, majolku, vodu a důkladně promíchejte. Nechte 2 minuty odstát.

Vložte do mikrovlnky na nejvyšší výkon na 50 vteřin.

Dezert ozdobte lesním ovocem, čekankovým sirupem či šlehačkou.

Banánový chlebíček v hrnečku

Banánový chlebíček v hrnečku
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 1 zralý banán
  • 1 vejce vel. L
  • 2 lžíce mléka
  • 1–2 lžičky medu nebo javorového sirupu
  • 4 lžíce mandlové mouky
  • 1 lžíce vlašských ořechů
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky kypřicího prášku

Banán rozmačkejte na kaši, ořechy nakrájejte nadrobno. Vše dejte do hrnku a promíchejte. Vložte do mikrovlnky na nejvyšší teplotu na 2–3 minuty. Dezert ozdobte kousky čokolády, kolečky banánu nebo lžičkou arašídového másla.

Čokoládový dezert s čokoládovo-arašídovou polevou

Na 2 hrnečky

  • 4 lžičky hořkého kakaa
  • 6 lžic rozemletých ovesných vloček nebo špaldové mouky
  • 6 lžic mléka
  • 6 lžiček medu
  • 5 lžiček přepuštěného másla ghí nebo kokosového oleje
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1 vejce

Poleva:

  • 3-4 lžíce mléka
  • 2 lžičky arašídového másla
  • 2 lžičky hořkého kakaa
  • med podle chuti

Mouku smíchejte s kypřicím práškem, postupně přidejte všechny suché ingredience. Pak důkladně vmíchejte ostatní suroviny.

Hrnečky vymažte máslem nebo kokosovým olejem. Těsto rozdělte mezi 2 hrnky. Jeden po druhém dejte do mikrovlnky přibližně na minutu. Po upečení vyklopte z hrnečku a polijte polevou.

Na polevu smíchejte mléko, arašídové máslo, kakao a med. Hotové dortíky polijte polevou a podávejte.

Borůvkový muffin v hrnečku

Borůvkový muffin v hrnečku
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 4 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce mléka
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžíce oleje
  • 1/8 lžičky kypřicího prášku
  • špetka jedlé sody
  • borůvky

Vše smíchejte v hrnku, přidejte borůvky a dejte na 1,5 minuty do mikrovlnky.

Ještě jsme vás nenamlsali? Pak se nechte navnadit videem

Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Video: youtube používatele Spice Bangla
Zdroj: www.martina-jandova.cz, www.ketokatka.cz