Vaření

Minimalismus v kuchyni aneb Jak připravit chutná jídla ze 3 surovin

V jednoduchosti je krása, a to platí i při vaření a pečení. Není nutné vždy používat desítky různých surovin. Stačí pár základních a můžeme vykouzlit plno zajímavých a chutných receptů.

Mac and cheese, těstoviny se sýrem ze tří surovin
Zdroj: Shutterstock

Ovesné sušenky

Budete potřebovat

  • 120–150 g ovesných vloček
  • 1 banán
  • 30 g rozinek (nemusí nutně být)

Oloupaný banán vidličkou rozmačkejte na kaši. Vmíchejte ovesné vločky a případně i rozinky. Pomocí lžíce tvořte kuličky, pak je ukládejte na plech s pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě 20–25 minut na 180 stupňů.

Ovesné sušenky ze dvou surovin
Zdroj: Shutterstock

Meruňkové kuličky

Zdravý recept, který je hotový během pár minut.

Budete potřebovat

  • 150 g sušených meruněk
  • 100 g mrkve
  • 30 g strouhaného kokosu a něco na obalení

Meruňky namočte na 10 minut do vařící vody. Nechte je okapat. Poté je společně s mrkví nakrájenou na menší kousky a kokosem rozmixujte tak, aby se vše propojilo. Z těsta tvořte kuličky, které obalíte třeba v kokosu.

Čokoládová pěna

Budete potřebovat

  • 250 g čokolády
  • 400 ml smetany ke šlehání 33%
  • nasekanou čokoládu

Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a přimíchejte 150 ml smetany. V misce si vyšlehejte zbylých 250 ml smetany a pomalu ji smíchejte s čokoládovou směsí. Pak už jen pěnu rozdělte do sklenic, ozdobte kousky čokolády nebo šlehačkou či ovocem a můžete podávat.

Čokoládová pěna ze tří surovin
Zdroj: Shutterstock

Proteinové lívanečky

Ideální snídaně nebo svačinka s vysokým obsahem bílkovin.

Budete potřebovat

  • 50 g ovesných vloček
  • 15 g proteinu
  • vodu

Vločky a protein smíchejte a zalijte vodou. Použijte tolik, aby vzniklo husté těsto nikoliv kaše. Nechte minimálně 30 minut odstát a poté rozmixujte. Lívance dělejte na nepřilnavé pánvi bez tuku. Podávejte s řeckým jogurtem, trochou ovoce nebo s čímkoliv, co máte rádi.

Dýňová polévka

Tato polévka je rychlá na přípravu a velice sytá. Když k ní budete podávat pečivo, máte plnohodnotný hlavní chod.

Dýňová polévka
Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat

  • 1 máslovou dýni nebo hokkaido
  • 1 velkou cibuli
  • 250 ml smetany
  • vodu, případně vývar
  • sůl a pepř

Cibuli nakrájejte na kostky a osmahněte na rozpáleném oleji. Přidejte dýni nakrájenou na kostky a také lehce osmažte. Zalijte vodou nebo vývarem a duste do změknutí dýně. Polévku rozmixujte do hladka, zjemněte smetanou a podle chuti osolte a opepřete.

Náš tip: Pokud nemáte rádi „čistou“ chuť dýně, polévku si připravte i s několika bramborami. Díky nim bude polévka jemnější.

Brownies

Pokud máte rádi brownies, ale chcete se udržet fit, je tento recept přesně pro vás. Neobsahuje žádný přidaný cukr, a dokonce ani mouku.

Budete potřebovat

  • 3 zralé banány
  • 125 g najemno mletých ovesných vloček
  • 50 g hořkého kakaa

Banány rozmixujte nebo rozmačkejte vidličkou na kaši. Přidejte ovesné vločky a nakonec vmíchejte kakao. Těsto nalijte na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 180 stupňů asi 20 minut. Až se horní krusta zpevní, máte hotovo.

Náš tip: Do těsta také můžete přidat kousky hořké čokolády nebo oříšky.

Čokoládový dort

Budete potřebovat

  • 100 g hořké čokolády min. 80 % kakaa
  • 2 vejce pokojové teploty
  • 20 g másla
  • špetku soli
  • pro sladší těsto přidejte lžíci xylitolu nebo kapku stévie (nemusí nutně být)
Čokoládový dort ze tří surovin
Zdroj: Shutterstock

Nalámanou čokoládu rozpusťte společně s máslem ve vodní lázni. Nechte zchladnout. Vajíčka rozdělte na bílky a žloutky. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. Žloutky postupně vmíchejte do čokolády. Dejte pozor, aby vejce i čokoláda měli stejnou teplotu, aby se směs nesrazila. Nakonec opatrně vmíchejte ušlehaný sníh z bílků

Těsto vlijte do vymazané dortové formy o průměru cca 18 cm. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut. Pozor, ať korpus nevysušíte. Dort nechte vychladnout na mřížce. Podávejte samotný anebo s ovocem, šlehačkou či čokoládovou polevou.

Mac and cheese

Budete potřebovat

  • 500 g kolínek
  • 1 a ¼ litru mléka
  • 200 g nastrouhaného čedaru

Těstoviny uvařte podle návodu. Mléko přiveďte k varu, přidejte nastrouhaný sýr a míchejte do jeho rozpuštění. Pak omáčku smíchejte s uvařenými těstovinami a můžete servírovat.

Galerie

Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: bodyhunters.cz, zdraverecepty.cz, toronutrition.cz, mastersport.cz, receptynakazdyden.cz, blankamakonova.cz, varimedobroty.cz