Zdraví

ZDRAVÉ TRÁVENÍ: JAK NA TO?

Začíná již v ÚSTECH, kde se po rozkousání potrava mísí se slinami. Ty usnadňují posun JÍDLA trávicí soustavou a obsahují amylázu – enzym, který štěpí škroby. Sliny také neutralizují ŽALUDEČNÍ ŠŤAVY. Je zřejmé, že RYCHLÝM STRAVOVÁNÍM a nedostatečným rozkousáním a smícháním se slinami jsme s nedostatky zdravého trávení právě začali…

Nikde jinde než v ústech se totiž potrava „nekouše“, dále se posouvá přes hltan do jícnu, jehož stěna není odolná vůči žaludečním kyselinám, a pokud dojde ke kontaktu s nimi, říkáme, že nás „pálí žáha“.

PÁLENÍ ŽÁHY

Chronický návrat žaludečních šťáv by mohl vést k poškození jícnu. Hojení sliznice a neutralizaci kyselin v krku podpoříte kloktáním osolené vody: půl lžičky soli ve skleničce. Výjimečné pálení zaženete tabletou sody bicarbony, ale nedělejte to příliš často, zvyšuje krevní tlak.

O léčbě častého pálení žáhy se poraďte s lékařem – mohlo by být způsobeno žaludečními vředy nebo brániční kýlou. Způsobují ho ale i některé léky a kouření – vede k uvolňování svalstva jícnového svěrače. Je dobré jíst častěji menší množství a také omezit některé potraviny: alkohol, perlivé nápoje (rozpínají žaludek), čokoládu a nápoje obsahující kofein (zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv), smažená a tučná jídla (leží dlouho v žaludku). Vhodné jsou naopak žvýkačky bez cukru, salátové okurky, ředkvičky, červená řepa, zeleninové šťávy a syrová zelenina.

streva

PROBLÉMY S ŽALUDKEM

Bývají způsobeny stresem, větším množstvím kávy, kouřením a zvýšenou konzumací léků typu Ibuprofen, které poškozují ochrannou vrstvu žaludku. Pokud defekt zasahuje svalovou vrstvu, jde o žaludeční vřed. Je nutné ho léčit pod lékařským dohledem, protože komplikace mohou být vážné. Nezbytná je úprava životosprávy snižující překyselení žaludku, dostatečný spánek, bylinkové čaje (ibiškový, měsíčkový, heřmánkový), beta karoten, šťáva aloe vera, doplnění glutaminu a zinku. Vhodnou potravinou je med, který mírní zánět, podporuje hojení sliznice žaludku a posiluje obranu vůči bakterii Helicobacter pyroli, která se z velké části podílí na vzniku vředů. Med je pro vysoký obsah fruktózy vhodný také při zácpě.

DRÁŽDIVÝ TRAČNÍK NEBO LAKTÓZOVÁ INTOLERANCE?

Bolesti břicha se mohou týkat tzv. laktózové intolerance – snížené schopnosti trávit laktózu, mléčný cukr (přičemž mléčná bílkovina tělu nevadí). Ve střevě cukr není enzymem laktázou částečně nebo vůbec štěpený na jednodušší cukry, dochází pak ke kvašení, křečím, nadýmání a průjmům. Podobné příznaky lidé přisuzují dráždivému tračníku. Laktózovou intoleranci ale zjistíte jednoduchým testem:

Vypijte půl litru mléka, a pokud se dostaví příznaky v závislosti na jeho požití, máte laktózovou intoleranci a měli byste mléko vyloučit. Při částečné intoleranci se ho nemusíte vzdávat úplně. V obou případech však platí, že tvrdé sýry, kysané mléčné výrobky a některé jogurty žádné potíže nezpůsobují.

Syndrom dráždivého tračníku je funkční porucha hybnosti střev, odborná vyšetření přitom bývají bez nálezu. Jsou ale důležitá k vyloučení vážnějších příčin. Svůj podíl na průběhu nemoci má stres a některé potraviny. Životosprávou se léčí nemoc podle aktuálního stavu fáze klidu střídá období průjmu nebo zácpy a jejich průvodními příznaky. Nepatří mezi ně rozhodně krev ve stolici ani hubnutí. V takovém případě navštivte brzy lékaře. SDT neohrožuje pacienta na životě, pouze mu ho znepříjemňuje. Vyvarujte se jídel kořeněných a tučných, omezte kávu a alkohol, potraviny způsobující nadýmání (luštěniny, kapustu, zelí, brokolici). Nekuřte. Jezte sladká jablka, banány, probiotika. Pijte mátový čaj, který uvolňuje křeče a zbavuje nadýmání. Při průjmech dbejte na dostatek tekutin, přidejte i minerálky; bráníte se tak dehydrataci, ztrátě minerálů a únavě.

DĚTI JSOU ZVLÁŠTNÍ PŘÍPAD

Při zácpě je kvalitní pitný režim zásadní, přidejte rozpustnou vlákninu; stimuluje střeva a snižuje hladinu cholesterolu. Dobrým zdrojem jsou luštěniny, kyselá jablka, jahody, grapefruit. Z potravinových doplňků můžete v lékárně zakoupit psylium a přidávat do jídla. Množství zvyšujte postupně; předejdete nadýmání, pokud jste na psylium nebyli zvyklí. Ovocné šťávy po ránu a kompotované ovoce podporují peristaltiku střev. Při bolestech bříška u malých dětí navštivte lékaře. Důležitými informacemi bude: Co a kdy naposled dítě jedlo a pilo, jestli mu odcházejí větry, kdy bylo naposledy na stolici – a jak vypadala, jestli zvracelo a má teplotu, jestli má bolesti a od kdy trvají. Vzhledem k možné souvislosti s močovými infekcemi dejte pozor i na poslední moč a její barvu. Aby bylo možné vyloučit poranění orgánů dutiny břišní, nezapomeňte nahlásit jakoukoliv i zdánlivě nepatrnou kolizi, kterou dítě prodělalo. Břišní stěna není u dětí tak pevná, jako u dospělých, a tak je i banální náraz může ohrozit na životě.

Text: Jitka Chalupová

Foto: archiv