Já osobně se řídím heslem, že když si to vyrobím doma, tak je to mnohem lepší než jít do obchodu a koupit si něco se záhadným složením. Venku už se navíc otepluje a bude ještě hůř. Osvěžením jako je domácí limča se jen tak něco nevyrovná, tak si pojďte vybrat, kterou vyzkoušíte.
Citronáda
![Citronová limonáda Citronová limonáda](https://www.receptyprimanapadu.cz/wp-content/uploads/2024/05/shutterstock_428755456.jpg)
Citronová limonáda opravdu neznamená voda, do které dáte plátek citronu (i tak si bohužel někdo tento nápoj představuje). Bavíme se tady o pořádně vychucené limonádě výrazné chuti. Počítejte tedy alespoň 3 citrony. No a tu kyselost je samozřejmě nutné vyvážit něčím sladkým. Trik, jak nemuset doslazovat citronádu spoustou cukru: Stačí do okyselené vody přidat další přísady jako je máta, zázvor a vanilka. Necháte je alespoň chvíli, ideálně však přes noc vyluhovat, bude vám na doslazení stačit pár lžic medu.
Budete potřebovat:
- 3 citrony
- 3 cm kousek zázvoru
- 3 snítky máty
- ½ lžičky pravého vanilkového cukru
- 3-4 lžíce medu
Postup:
Citrony vymačkejte do vhodného džbánku nebo jiné nádoby. Pokud máte citrony chemicky neošetřené, můžete jednu nebo dvě citronové slupky nakrájet na větší kusy a přidat do džbánu ke šťávě. Zalijte litrem studené vody. Přidejte mátu, zázvor nakrájený na tenké plátky a vanilkový cukr. Uložte do lednice alespoň na 4 hodiny. Po vychlazení a vyluhování oslaďte medem tak, aby chuť byla vyvážená. Nakonec citronádu přeceďte přes sítko a přelijte do čistého džbánku. Podávejte s ledem.
Americká limonáda
![Jahodová limonáda Jahodová limonáda](https://www.receptyprimanapadu.cz/wp-content/uploads/2024/05/shutterstock_2155798757.jpg)
Na 1 litr limonády budete potřebovat:
- Ovoce podle chuti-meloun, jahody, třešně, borůvky…
- Cca 2 lžíce grenadiny
- 150 ml pomerančového džusu, vychlazeného
- Vychlazená sodovka na dolití
- Volitelné: led
Postup:
Do džbánu vložte jako první ovoce dle vaší chuti, přibližně 2 hrsti. Mělo by být nakrájené na malé kousky. Na ovoce nalijte grenadinu, poté pomalu nalijte džus. Měly by vzniknout oddělené barevné vrstvy. Dolijte sodovkou a dejte na chvíli odležet do lednice. Limonádu můžete připravovat i rovnou do skleniček. Na dno dáte trochu ovoce, pak grenadinu, asi třetinu skleničky džusu a dolijete sodovkou.
TIP: Dospělí mohou přidat trochu vodky nebo bílého drinku a vytvořit tak super drink.
Jablečná limonáda
- 1 díl jablečného džusu 100%
- 1 díl perlivé vody nebo minerálky
- Volitelné: trochu citrónové šťávy
- Led
Do sklenice dejte pár kostek ledu, přilijte jablečný džus a dolijte perlivou vodou. Podle chuti přidejte trochu citronové šťávy anebo plátek citronu.
Borůvková s bazalkou
Venku už začíná být krásně, a tak můžeme pořádat grilovací party. Připravte limonády do menších zavíracích lahví a rozdejte je všem zúčastněným. Určitě budou nadšení, že dostaly poctivou domácí limonádu.
Na 250 ml základu budete potřebovat:
- 1 hrnek vody
- 2 lžíce cukru
- 2 hrnky borůvek (mohou být i mražené)
- Hrst čerstvé bazalky
Cukr rozmíchejte v horké vodě a nechte vychladnout. Borůvky dejte do mixeru a samotné rozmixujte. Poté je propasírujte přes jemné síto. Získáte tak čistou borůvkovou šťávu. Přidejte k ní bazalku, oslazenou vodu a opět rozmixujte. Směs přelijte do lahve a nechte přes noc odležet v lednici. Pak už je připravená k použití.
TIP: Kdo má rád kyselejší chuť, přidá do limonády čerstvě vymačkanou šťávu z limetky.
Mangová limonáda se zázvorem
![Mangová limonáda Mangová limonáda](https://www.receptyprimanapadu.cz/wp-content/uploads/2024/05/shutterstock_2143869683.jpg)
Exotická chuť manga se zázvorem tvoří jedinečnou kombinaci. Důležité je použít opravdu zralé, co nejměkčí mango.
Na 250 ml základu budete potřebovat:
- 5 cm zázvoru
- 1 hrnek vody
- 2 lžíce cukru, ideálně třtinového
- 1 zralé mango
Postup:
Zázvor najemno nastrouhejte a společně i se šťávou, kterou pustilo ho vmíchejte do vody. Směs přiveďte k varu, vmíchejte cukr a vařte asi 10 minut. Po uvaření sceďte a nechte vychladnout. V jiné nádobě rozmixujte mango (oloupané a bez pecky). Poté ho smíchejte se zázvorovou vodou.
Příprava: Základ nalijte do džbánu a dolijte vodou podle chuti.
Tip: část vody nahraďte kokosovou vodou. K tomu přidejte šťávu z jednoho pomeranče a máte další limonádu vonící dálkami.
Verze pro dospělé?
Limonádové základy se dají použít i na přípravu koktejlů. Takovým proseccem nebo jiným šumivým vínem nesáhnete nikdy vedle. Přidejte ještě pár kousků čerstvého ovoce a drink je hotový.
Okurková limonáda
![Svěží letní limonáda Svěží letní limonáda](https://www.receptyprimanapadu.cz/wp-content/uploads/2024/05/shutterstock_418546303.jpg)
S tímhle nápojem se vám bude pitný režim dodržovat jedna radost. Limonáda z okurky je neuvěřitelně osvěžující a dodá tělo potřebnou hydrataci. Já třeba neochucenou vodu nemusím, moc mi nechutná…ale takovou „okurkovku“ jak jí doma říkáme, bych mohla pít od rána do večera😊.
Budete potřebovat:
- 1 salátovou okurku
- Několik lístků máty
- ½ litru vody
- Špetka růžové himalájské soli
- 2 limety
- 1 litr vody (perlivé či neperlivé)
- Led, kolečka limety a lístky máty na podávání
- Volitelné: 4 lžičky třtinového cukru
Okurku nakrájejte na menší kousky. Přidejte cukr, lístky máty, půl litru vody, himalájskou sůl a rozmixujte. Tuto směs nechte minimálně 30 minut vyluhovat a poté přeceďte přes sítko.
Obě limety vymačkejte a šťávu z nich přidejte do limonády. Poté dolijte litrem studené vody. Podávejte na ledu. Limonádu ještě můžete dozdobit kolečkem limety a lístky máty.
TIP: pokud chcete oslnit, vyrobte si led s mátou. Do tvořítka na led nalijte vodu, ponořte lístky máty a nechte zamrazit.
GALERIE:
Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroje:www.kucharkaprodceru.czwww.rebarboraskitchen.comwww.zijemehomemade.czwww.tchiboblog.czwww.naskokvkuchyni.cz