Zahrada

Zahrada ve sklepě aneb Jak vypěstovat houby ze žampiónové sadby (1. díl)

Čerstvé jedlé houby jsou chutné a zdravé, tak proč si je nepěstovat i doma? Ideální je k tomu nevytápěný sklep.

žampiónová sadba houb ve sklepě
Zdroj: Shutterstock

Proč pěstovat vlastní houby

Houby jsou formy života, které se těžko klasifikují. Botanici a zoologové si je dlouho přehazovali jako horký brambor. Nikdo nevěděl, kam je zařadit. Rostou jako rostliny, ale zároveň žádná houba není schopna fotosyntézy, protože nemá chlorofyl (listovou zeleň). Biologové je nakonec zařadili mezi heterotrofní organismy.

Pro svůj život potřebují látky, které utvořily rostliny a živočichové. Jejich nejvýznamnější činností je rozklad organické hmoty, přičemž nazpět do ovzduší vracejí uhlík v podobě CO2, který zase následně přijímají zelené rostliny. Možná právě tato jejich vlastnost je důvodem, proč houby často vnímáme záporně a spojujeme s nemocemi a rozkladem. Bílé mycelium, podhoubí, často chybně označované jako kořeny, se šíří i za nepříznivých podmínek v úplné tmě, přičemž ho provází i mírně zatuchlý zápach. Proč bychom tedy měli do svého domu přivést takovýto živý organismus?

Odpověď je zcela jednoduchá: protože jejich pěstování je zábavné i fascinující a úroda velmi chutná! Ten, kdo jedl jen houby ze supermarketu, bude překvapen, jaké rozmanité, jemné nebo intenzivní chutě mohou mít doma vypěstované houby. Chuť samozřejmě závisí i na druhu houby.

 

Na výběr máme žampiony, hlívu máčkovou, hlívu ústřičnou a hlívu růžovou v několika formách, buď jako samostatné houbové sadby, nebo spolu se substrátem v bedýnkách, krabicích a můžeme si vybrat i houbové substráty v pytlích. Všechny tyto produkty jsou samozřejmě v certifikované kvalitě dodávané přímo z houbových farem.

Kromě houbových sadeb vhodných k domácímu pěstování existují i sadby, které jsou určené pro pěstování v zahradě.

Substrát by měl být ve fázi růstu spíše teplý a vlhký. Pro růst mycelia (podhoubí) jsou ideální teploty 20 až 25 °C a vysoká vzdušná vlhkost. Z místností je tedy koupelna k jejich pěstování doslova ideální! Je-li substrát dobře naočkovaný podhoubím, přívodem vzduchu a snížením okolní teploty podpoříte tvorbu plodnic, tedy hub. Potom je však třeba substrát přemístit do sklepa, do kterého prosvítá alespoň slabé světlo sklepním oknem. Nezapomeňte však průběžně kontrolovat, jestli je dostatečně vlhký, v případě potřeby ho jemně zalévejte. Ke zvlhčování používejte rozprašovač jen tehdy, je-li pravidelně dezinfikovaný. Nevěřili byste, kolik škodlivých bakterií se v něm může shromažďovat.

Žampiónová sadba

Balení obsahuje vše, co potřebujete pro pěstování hub. Houby rostou přímo v krabici. Díky vysokému a neustálému výnosu i snadné manipulaci je tato souprava ideální pro začátečníka.

jak si vypěstovat houby žampiónovou sadbou
Zdroj: Shutterstock
  1. Substrát na pěstování žampiónů (pečárky dvouvýtrusé) koupíte v 10 kg balení za cca 140 Kč.
  2. Opatrně otevřete papírovou krabici a vyberte z ní dírkovanou fólii i krycí zeminu, které jsou součástí balení.
  3. Na dně krabice je v sáčku upěchovaný naočkovaný substrát. Otevřete ho a konce sáčku převlékněte přes okraje krabice.
  4. Nyní rovnoměrně na substrát rozložte krycí zeminu. Hrubší hrudky země jemně rozdrťte mezi prsty.
  5. Děrovanou fólii rozprostřete na zeminu a při teplotě 20 °C počkejte asi čtrnáct dnů, dokud se neobjeví bílé mycelium.
  6. Potom ze zeminy odstraňte děrovanou fólii a natáhněte ji výše přes okraj krabice.
  7. Teď mycelium ochlaďte a stále ho udržujte vlhké. Po pár dnech uvidíte první malé houby.
  8. Rostou velmi rychle, přičemž je při první vlně sbírejte nejprve podél okraje krabice.
  9. Sbírejte jen zralé houby (nejpozději když se okraj klobouku roztrhne), a to jemným pootočením.
  10. Houby se budou neustále tvořit poměrně dlouhou dobu, takže je můžete pravidelně sbírat. Z této krabice můžete dosáhnout výnosu 2 až 4 kg.

Substrát udržujte vlhký, ale neutopte ho! Přemokření vede k tvorbě plísní.

Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů