Zahrada

Patří mezi základní bylinky. Bazalka by neměla chybět ve vaši zahrádce

Bazalka je jednou ze základních bylinek v kuchyni, ať už chceme připravovat omáčky, saláty, či pizzu. Takzvaná sladká bazalka dominuje hlavně pultům supermarketů, ale mnoho různých kultivarů se vyplatí pěstovat i ve vlastní zahradě.

vše o bazalce

Jak bazalku pěstovat během roku

Výsev a výsadba

Bazalce se daří v propustné a úrodné půdě na chráněném, teplém stanovišti, mimo polední úpal. Dobrou úrodu získáme pěstováním v záhonu nebo v přiměřeně velkém květináči. Před výsevem naplníme menší květináče prosetým kompostem a mírně ho navlhčíme. Semínka nasypeme ne příliš nahusto na povrch substrátu. Zasypeme tenkou vrstvou kompostu nebo vermikulitu. Květináče dáme na misku na teplý okenní parapet. Jsme trpěliví, semena klíčí poměrně dlouho. Když semenáčky narostou na úroveň dvou pravých listů, rozsadíme je do samostatných květináčů. Během slunných a teplých dnů v dubnu až květnu je vykládáme přes den ven, nejlépe do polostínu. Tím rostlinky zpevní a aklimatizují se na venkovní prostředí. Až po 15. květnu, když pomine riziko mrazů, ponecháme bazalku venku dlouhodobě.

Základy pěstování

Ve venkovním prostředí potřebuje bazalka ochranu před mrazem a větrem. Zaléváme ji nejlépe v dopoledních hodinách, nikoliv během největších veder v poledne. Dáme pozor, abychom nesmočili listy. To je základní prevencí houbové nemoci botrytidy. Rostliny v květináčích rostou poměrně rychle a musíme počítat s jejich přesazením do většího květináče i vícekrát za sezonu. Bazalka je jednoletá rostlina.

Bazalka odrůda Red rubin
Odrůda Red rubin

Jak na správný sběr

Během léta otrháváme listy a vyštipujeme mladé výhonky. Ponecháme minimálně tři páry bočních výhonků, aby byla rostlina schopna obnovy. Listy umýváme až těsně před vmícháním do jídla, jinak se mohou stát slizkými.

Skladování

Stonky výhonků vložíme do sklenice s vodou, kterou ponecháme na kuchyňské lince, aby byla po ruce čerstvá. Otrhané listy skladujeme v lednici maximálně tři dny. Jestliže je chceme zmrazit, opláchneme je, zlehka osušíme, nasekáme na menší kusy a nasypeme do nádobky na vytváření kostek ledu. Zalijeme vodou, zmrazíme a spotřebujeme do pěti měsíců.

Přečtěte si také

Příprava a použití

Pro nejlepší chuť přidáváme čerstvé listy do vaření až úplně na konci. Říká se, že intenzivnější chuť dodají jídlu v porovnání s listy posekanými listy roztrhané, protože se z nich lépe uvolňuje aroma. Používáme je v salátech, polévkách, dušeném mase, na výrobu pesta a jiných omáček a téměř v každém receptu, který obsahuje též rajčata.

Tip na článek: Vyzkoušejte domáci pesto

Nemoci a škůdci

Rostliny chráníme před slimáky a plzáky. Bazalka je náchylná na zamoření roztoči. Použijeme proti nim ekopřípravek, abychom listy mohli kdykoliv používat.

Bazalku vysadíme mezi zeleninu, kde působí jako přirozený odpuzovač mšic.

Jak pěstovat bazalku ze supermarketu

Nejčastěji prodávanou bazalkou v supermarketech je tzv. sladká bazalka. Trvá jen dvaadvacet dnů, než vyroste ze semena do prodejní velikosti, proto má mnohem slabší kořenový systém v porovnání s doma pěstovanými rostlinami. To bývá obvykle i důvod, proč nepřežije, když ji vysadíme do zahrady. Chceme-li to přece jen zkusit, rostliny vyndáme z květináče a opatrně je od sebe oddělíme. Vysadíme je po jednom kusu do květináčů do půdy s příměsí kompostu. Udržujeme je vlhké, ale ne přemočené a umístíme je na teplé místo, kde nepálí slunce. Když sazenice vyrostou a ze spodku květináče trčí kořeny, vysadíme je přímo do půdy v záhonu.

Tip na článek: Pěstování v bylinkové spirále: Jak si zajistit bohatou úrodu léčivých rostlin?

Kdy bazalku vysévat a sbírat

Sběr a výsev bazalky

Naše tipy na odrůdy

‚Cinamonette‘ – olivově zelené listy s nádechem skořicového aroma. Výška cca 45 cm.
‚Greek‘ – malé lístky s intenzivní chutí s nádechem anýzu, vhodný do květináčů. Výška cca 25 cm.
‚Red Rubin‘ – tmavě fialové listy s intenzivním aroma. Výška 25 cm.
‚Sweet Genovese‘ – velkolistý kultivar s nasládlým nádechem. Výška 45 cm.

Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Zahrada prima nápadů

Komentovat

Nepřehlédněte