Zahrada

Ovocné brambory

Brambory pěstovali prapůvodně indiáni v Jižní Americe. Do Evropy – do Španělska – se dostaly až v 16. století. U nás se s jejich pěstováním začalo až začátkem 18. století. V současnosti představují neodmyslitelnou součást našeho jídelníčku.

Připravila: Ludmila Dušková, foto: autorka

V současné době je zapsáno ve státní odrůdové knize na 140 odrůd a vybrat si z takového množství dá především začínajícím pěstitelům pořádně zabrat. Vzhledem k cenovým relacím a neustálému zmenšování ploch navíc udělá dobře každý, kdo vsadí na vlastní sklizeň. Rozhodně je ale z čeho vybírat a lze také vyzkoušet i trochu jiné brambory než ty, které jsme doposud pěstovali.

Výběr odrůdy

Vychází především z konkrétních klimatických podmínek, ve kterých budeme brambory pěstovat. Vybírat je možné:

Podle délky vegetační doby: odrůdy velmi rané,  rané, polorané a polopozdní až pozdní.

Podle varného typu (vyjadřuje převažující využití vařených hlíz u přímého konzumu): varný typ A (do salátů a jako příloha)