Zahrada

Je čas na podzimní výsadbu ozimého česneku

Bramborové placky, pomazánky, polévky, guláš, pečené maso a jiné dobroty – to všechno chce česnek. Používal se už ve starověkých kuchyních jako aromatická i léčivá rostlina. Česnek stoupá v ceně, v poslední době doslova, stačí se podívat na cenovky v obchodech. Nyní je vhodná doba na jeho výsadbu, například i z vlastní úrody.

česnek

Výsadba a moření

K vysazování vybíráme nepoškozené, zdravé a přibližně stejně velké hlavičky. Rozebereme je na stroužky – na sázení jsou nejlepší velké stroužky z obvodu. Malé, poškozené a nenamořené stroužky použijeme v kuchyni. Hlávky rozebíráme až těsně před mořením a sázením.

Proti háďátku zhoubnému moříme v 5 % roztoku Sulky (na 10 l vody 500 ml Sulky) šest až dvanáct hodin. Je-li stroužek srostlý z několika, nerozebíráme ho, ale vysadíme vcelku – vyrostou z něj dvě až tři rostliny.

Ozimé česneky vysazujeme v říjnu (v jižních oblastech můžeme ještě i v listopadu), jarní odrůdy v březnu až dubnu do sponu 25 až 60 × 10 až 15 cm. Hloubka výsadby je osm až deset centimetrů.

ozimý česnek

Ošetřování po výsadbě

Kypříme půdu, odplevelujeme ji a během sucha zavlažujeme. Dvakrát až třikrát ji přihnojíme síranem draselným a dusičnanem vápenatým (ledkem). Dusík podporuje růst listů, síra je zase potřebná pro tvorbu silic a dává česneku nezaměnitelnou vůni a chuť. Pokud se objeví v porostu žloutnoucí rostliny, bez milosti je vyhodíme. Mohou být totiž napadeny fuzariózou, háďátkem zhoubným nebo bílou dolarovou skvrnitostí.

ozimý česnek

Speciální ošetření

Čeká nás u paličáků – česneků, které tvoří květní stonek s pacibulkami na růstovém vrcholu. Ten odstraňujeme ostrým nožem nebo odlomením, hned jak se objeví květní stvol (v květnu) a stonek je ještě zkroucený. Takto se živiny spotřebují na tvorbu podzemní části (budoucích stroužků), a ne na výživu drobných pacibulek. Pokud květní stonky neodstraníme nebo je odstraníme pozdě, úroda je nižší, stroužky jsou malé, pacibulky vypadávají z květního stonku na záhon a za rok z nich vyrůstá jen drobný česnek.

ozimý česnek

Sběr

Zralý česnek usychá, má žlutohnědé listy a zataženou hlávku.
Rané odrůdy se sbírají zelené už začátkem června. Nejsou vhodné k dlouhodobému skladování. Ozimé odrůdy na uskladnění se sbírají na přelomu června a července, jarní koncem srpna. Nejlepší je česnek opatrně podebrat rýčem nebo rycími vidlemi a ručně ho vytáhnout z půdy. Při opožděném sběru se hlávky rozpadávají a nedají se dobře skladovat.

ozimý česnek

Čištění a sušení

Hlávky očistíme od zbytků půdy, zkrátíme kořínky a nať, můžeme stáhnout i jednu šupinatou vrstvu. Očištěný česnek volně dosušujeme na vzdušném, suchém a stinném místě nebo ho hned zaplétáme do věnců – copů a ty volně zavěšené dosušujeme. Pokud ho nezaplétáme, stonek odstřihneme vodorovně. U šikmého řezu hrozí, že se budou hlávky při skladování napíchávat a poškodí se.

ozimý česnek

Odborník radí

Na výsadbu je nejlepší použít vlastní ruce. Stroužky se pak ideálně kontaktují s půdou, jsou správně umístěné podpučím dolů a dobře zakoření. Při výsadbě pomocí kolíku se stroužky úplně nedotýkají půdy a hůře zakořeňují. Někdy zůstanou ležet na boku, zakořeňování se zpomalí a hlavně paličáky vytvářejí tzv. fajfky – ohnuté stonky.

Text: Ing. Hana Szabóová
Foto: autorka, isifa/Shutterstock, Pixabay

Komentovat

Nepřehlédněte