Klasické čili odrůdy
- ’Habanero‘
- ’Habanero Red‘
- ’Habanero Orange‘
- ’Naga Morich‘
- ’Bhut Jolokia‘
Méně štiplavé
(označované jako sladké = dulce) jsou odrůdy
- ’Numex Suave Orange‘
- ’Venezuelan Tiger‘
Vysévání čili
- optimální termín na výsev je druhá polovina února
- jako výsevný substrát je vhodný agroperlit
- vyséváme na široko do bedniček – rostlinky budeme muset rozsazovat
- vhodnější je vysévat po jednom či dvou semínkách do zakořeňovačů, ve kterých můžeme sazenice pěstovat až do výsadby
Do objevení klíčních lístků (jsou dva a vodorovně rozložené) udržujeme přiměřenou vlhkost a pěstitelskou teplotu přes den 26–30 °C, potom ji snížíme na 20–22 °C. Nádoby můžeme přenést do chladnější místnosti.
Podmínkou dopěstování pěkných, silných a zdravých sazenic je dostatek světla.
Sazenice zaléváme dvakrát až třikrát týdně tak, aby zemina částečně proschla. Špičky kořínků musí být bílé, zhnědnutí je příznakem odumírání kořínků v důsledku přemokření. To snadno zkontrolujeme, když sazeničku vyklopíme.
Sazenice vysadíme do bedniček ve fázi čtyř až pěti pravých listů a ven je umístíme až po 15. květnu, když už nehrozí pozdní jarní mrazíky.
Text: Ing. Hana Szaboová :: Foto: isifa/Shutterstock