Pro alergiky (i vegany): V čem obalit řízky místo mouky, jak vyrobit rostlinné mléko nebo míchaná vajíčka bez vajec Zdroj: Shutterstock

Pro alergiky (i vegany): V čem obalit řízky místo mouky, jak vyrobit rostlinné mléko nebo míchaná vajíčka bez vajec

19. 01. 2022

Mezi recepty najdete návody, jak si vyrobit rostlinná mléka, upéct něco sladkého bez lepku a také různé způsoby, jak nahradit vejce.

Rostlinná mléka

Vyměňte klasické mléko za rostlinné. Na výběr máte desítky druhů a většinu z nich si dokážete vyrobit i doma.

Mandlové mléko

  • 1 litr vody
  • 100–150 g mandlí*

* Mandle doporučuji neloupané, mléko z loupaných mandlí má méně výraznou chuť.

Mandle zalijte vodou a dejte na 8 hodin do lednice. Ořechy budou stravitelnější a také je snadněji rozmixujete. Vodu poté vylijte, dejte je do mixéru a zalijte novou vodou. Mixujte 2–3 minuty. Mléko přeceďte, nejlépe přes látkové sáčky určené přímo na výrobu rostlinných mlék

Mléko používám do smoothie, na pečení i jen tak na samotné pití.

Kešu mléko

  • 150 g kešu ořechů
  • 850 ml vody

Kešu ořechy namočte do vody alespoň na 3 hodiny. Rozmixujte a sceďte.

Ořechové mléko

Zdroj: Shutterstock

Bezlepkové recepty

Bezlepkové cookies

  • 70 g arašídového másla
  • 50 g třtinového cukru
  • 30 g kokosové mouky
  • 20 g hořké čokolády
  • 1 lžíce změklého kokosového oleje (17 g)
  • 1 vejce vel. M
  • 1/4 lžičky jedlé sody

Vše kromě čokolády dejte do mísy a dobře promíchejte. Teprve poté přidejte čokoládu nakrájenou na kostičky.

Z těsta vyválejte 15 kuliček. Je třeba pracovat rychle, protože kokosový olej taje. Dejte je na plech a pak do předehřáté trouby. Pečte na 175° 10–15 minut. Nechte vychladnout, poté sundejte z plechu.

Bezlepkové muffiny

Suroviny na 10 muffinů:

  • 220 g acidofilního mléka (lze nahradit kysaným podmáslím nebo kefírem)
  • 135 g pohankové mouky nebo pohanky lámanky
  • 100 g slunečnicového oleje
  • 85 g třtinového cukru
  • 1 lžíce hořkého kakaa
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva

Všechny suroviny smíchejte a těstem naplňte košíčky přibližně do 3/4, při pečení ještě nabyde.

Pečte na 180° 15–25 minut. Zkuste test špejlí – až bude čistá, vytáhněte plech z trouby.

Podávejte s rybízovým džemem, horkým přelivem z lesního ovoce, nebo polité čokoládou.

Lívance ze dvou surovin

Banánové lívance bez mouky

Zdroj: Shutterstock

  • 1 zralý banán
  • 2 vajíčka

Banán i vajíčka rozmixujte. Z této dávky uděláte asi 10 menších lívanečků. Na pečení používám palačinkovač anebo pánev s nepřilnavým dnem, abych se vyhnula zbytečnému tuku. Opečte z obou stran a podávejte s moučkovým cukrem, přelité javorovým sirupem, čokoládou nebo s ovocem…

Do těsta můžete také přidat strouhaný kokos, pokud chcete „exotičtější“ verzi.

A čím obalit řízky?

Použijte rýžovou mouku a místo klasické strouhanky zvolte kukuřičnou.

Bez vajec

Míchaná tofu „vajíčka“

  • 180 g tofu natural (1 kostka)
  • 125 g hedvábného tofu
  • 150 ml vody
  • 1 lžíce rostlinného nebo klasického másla
  • 1/2 lžičky třtinového cukru (volitelné)
  • 1/2–1 lžička himalájské černé soli
  • 1/4 lžičky mleté kurkumy

Tofu v kostce vyndejte z obalu a slijte z něj přebytečnou vodu. Natrhejte ho na kousky.

Zahřejte máslo, přidejte na kousky natrhané tofu. Míchejte, přidejte vodu a kurkumu. Vařte 5 minut, stále míchejte. Voda se má skoro celá vyvařit.

Přidejte hedvábné tofu a cukr. Vařte další 2–3 minuty. Dobu vaření upravte podle toho, jestli chcete vajíčka tekutější nebo ne.

Sundejte ze sporáku a vmíchejte černou sůl podle chuti.

Perník bez vajec a laktózy

  • 300 g hladké mouky
  • 350 ml mandlového mléka
  • 150 g třtinového cukru
  • 60 g slunečnicový olej (nebo kokosový)
  • 15 g hořkého kakaa (2 lžíce)
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 2 lžičky perníkového koření

Všechny suroviny dejte do mísy a promíchejte. Nalijte do vysokého plechu a vložte do trouby. Pečte na 175° asi 15 minut.

Perník podávejte posypaný moučkovým cukrem nebo politý čokoládovou polevou.

Čím nahradit vajíčko při pečení

Chia semínka ve vodě

Chia semínka | Zdroj: Shutterstock

Místo 1 vajíčka použijte:

  • Arašídové máslo – 3 lžíce hladkého arašídového másla.
  • Banán – použijte 1 menší banán nebo půlku velkého.
  • Lněné semínko – smíchejte 1 polévkovou lžíci mletého lněného semínka a 3 polévkové lžíce vody. Nechte pár minut stát, poté přidejte do těsta.
  • Chia semínka – smíchejte 1 polévkovou lžíci chia semínek se 3 lžícemi vody. Nechte 15 minut odstát.
  • Ovesné vločky – do těsta přidejte 2–3 lžíce ovesných vloček.

Tofu puding

Tento puding není jen velice chutný, ale má také vysoký obsah bílkovin.

  • 125 g hedvábného tofu (1 vanička)
  • 25 g hořké čokolády
  • 20 g agáve sirupu
  • 15 g hořkého kakaa

Tofu, kakao i agáve sirup rozmixujte na hladký krém. Přendejte do misky, vmíchejte rozpuštěnou hořkou čokoládu a je to.

Avokádový puding

  • 1 zralé avokádo
  • 2 zralé banány
  • 4 lžíce kakaa
  • med nebo javorový sirup na dochucení
  • ovoce, ořechy na dozdobení

Avokádo zbavíme slupky a pecky a rozmixujeme spolu s banány a kakaem, nakonec dochutíme medem, nebo javorovým sirupem. Rozdělíme do misek a na závěr můžeme posypat drobným ovocem nebo drcenými kousky ořechů.

Avokádový puding

Zdroj: Shutterstock

Sezamová pomazánka á la nutela

  • 100 g tahini pasty*
  • 30–40 g javorového sirupu
  • 15 g přírodního hořkého kakaa

* Snadno se dá vyrobit i doma. Stačí sezam rozmixovat na pastu.

Vše smíchejte dohromady a je to. Skvělá je na pečivu, sušenkách, jen tak na lžičku anebo ji můžete dát na kaši.

Text: Veronika Poláčková, redakce
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů

Atlas

Nejrozšířenější choroby rostlin, škůdci a fyziologické poruchy. Podle čeho je poznáte? Jaká ochrana je účinná?