Vaření Zdraví

Co má společné medvědí česnek s medvědy, jak se při jeho sběru neotrávit a co s ním v kuchyni

Jaro se hlásí o slovo a my nacházíme v lesích jednu z prvních bylinek. Ano, máme na mysli medvědí česnek. Kdo by neznal tuto aromatickou rostlinu, kterou na procházce lesem ucítíte ještě dřív, než ji zahlédnete? Nedonést si domů alespoň pár lístečků by byla veliká škoda…

Listy medvědího česneku
Zdroj: Shutterstock

Přemýšleli jste nad tím, jak vznikl název tento bylinky? Medvědí česnek je jedna z prvních rostlin, které na jaře vyraší. Jako první potravu ho rádi vyhledávají právě medvědi, kteří se probudí ze zimního spánku. Snědí medvědí česnek, a tím si pročistí žaludek, krev, střeva a zbaví ho parazitů. Název tedy opravdu souvisí s medvědy.

Účinky medvědího česneku

  • Posiluje imunitu
  • Detoxikuje
  • Pomáhá při dlouhotrvajícím kašli
  • Reguluje hladinu cholesterolu v krvi
  • Snižuje krevní tlak
  • Má antibakteriální účinky
  • Obsahuje vysoký podíl vitaminu C

Kde roste?

V lužnatých lesích, spíše hájích. Tam kde je vlhko, v létě stín (např. údolí potoků). Vyskytuje se ve světlých bukových lesích. Daří se mu ve vlhké půdě, také ho dopěstujete na zahradě. V případě, že ho budete pravidelně zalévat, si medvědí česnek můžete vypěstovat prakticky kdekoliv.

Přečtěte si více o pěstování medvědího česneku.

Medvědí česnek
Zdroj: Shutterstock

Kdy je čas sběru?

Stejně jako u většiny bylinek je lepší sbírat mladé listy. V teplejších oblastech je to již ke konci února, v chladnějších o něco později. Konec sezony je na konci dubna či v průběhu května, prakticky v době, než se objeví jeho bílé květy (s květem totiž ztrácí účinné látky).

Jak odlišit medvědí česnek od konvalinky?

Rozeznat rašící listy medvědího česneku od mladých konvalinek je velice těžké. Konvalinka je jedovatá, a proto je třeba mít jistotu, co sbíráte. Jedním z tipů je jednoznačně promnutí listů. Pokud mají typickou česnekovou vůni, jedná se o medvědí česnek.

Medvědí česnek: Listy mají intenzivní aroma, vyrůstají samostatně přímo ze země. Rostlina má kulovitý květ vonící po česneku. Celá rostlina medvědího česneku má výraznou česnekovou vůni na rozdíl od konvalinky.

Listy konvalinky
Listy konvalinky | Zdroj: Shutterstock

Konvalinka: Listy jsou bez vůně. Rostou po dvou, proti sobě ze společného stonku. Květ má vzhled klasu. U konvalinky voní pouze květ.

Další tipy: Medvědí česnek má cibulky, konvalinka oddenek. Konvalinky navíc vyrůstají, až kdy končí sezona medvědího česneku, ale to také není vždy pravidlem.

Přečtěte si také, jak si medvědí česnek nepomýlit s ocúnem.

Jak ho sklízet a skladovat?

Buďte k přírodě ohleduplní a trhejte vždy jen samotné listy medvědího česneku. Pokud se vám podaří ze země vytrhnout rostlinu i s cibulkou, klidně ji vložte zpátky do země, nebo si ji můžete zasadit na zahradě.

Sklizeň omezte jen na množství, které spotřebujete. Listy česneku se velice dobře skladují ve vlhké utěrce v uzavřené nádobě nebo sáčku. Také je můžete vložit do sklenice s vodou. Takto vám vydrží čerstvé i několik dní.

Medvědí česnek ve květu
Medvědí česnek ve květu | Zdroj: Shutterstock

Kde medvědí česnek použít?

Udělejte z něj salát, dejte si ho na chleba s máslem, použijte do jarní nádivky. Anebo vyzkoušejte některý z následujících receptů:

Máslo s medvědím česnekem

  • 250 g másla
  • 3 hrsti medvědího česneku
  • sůl
  • pepř mletý

Listy umyjte a nakrájejte najemno. Máslo nechte změknout a společně s nasekanými listy, solí a pepřem utřete. Zabalte do fólie a vytvarujte do válečku. Dejte ztuhnout do lednice. Máslo používejte na chleba či brambory.

Vaječná omeleta

  • 3 vejce
  • sůl
  • pepř mletý
  • hrst listů medvědího česneku

Vejce rozšlehejte, přidejte pepř, sůl a nakrájené listy. Nalijte na rozpálenou pánev a opečte z obou stran.

Pesto

Jelikož medvědí česnek roste jen pár měsíců v roce, doporučuji si udělat zásobu na celý rok. Nejjednodušší způsob, jak si ho uchovat, je pesto, které vám vydrží až do další sezony.

  • 200 g medvědího česneku
  • 200 ml olivového oleje
  • 150 g ořechů – vlašské, kešu, piniové (lze vynechat)
  • sůl

Listy medvědího česneku důkladně umyjte a následně vysušte utěrkou. Všechny suroviny dejte do nádoby a rozmixujte na krémovou konzistenci. Dejte do sklenice a uložte do lednice.

Pro delší trvanlivost zalijte pesto tenkou vrstvou olivového oleje. Opakujte vždy, když z něj odeberete.

Použití: Smíchejte s uvařenými těstovinami a posypte strouhaným sýrem.

Listy medvědího česneku, pesto a chléb s medvědím česnekem
Zdroj: Shutterstock

Jednohubky s medvědím česnekem

Jednoduchý a rychlý recept, do kterého nepotřebujete zadělávat kvásek. Potěší příznivce slaného i česnekového a třeba se stane vaší oblíbenou pochutinou na Zelený čtvrtek, protože těsto chytne po listech nejenom chuť, ale také barvu.

  • celé máslo
  • celé droždí
  • 2 žloutky (bílky použijeme na potření)
  • 100 ml zakysané smetany nebo jogurtu
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 a 1/2 kávové lžičky soli
  • několik listů medvědího česneku (dle každého libovůle)

Suroviny z lednice předem vyberte a nechte je postát, aby měly přibližně pokojovou teplotu. Několik listů medvědího česneku nasekejte nadrobno. Všechny ingredience pak popořadě smíchejte včetně česnekové „drťky“ a nechte ještě chvíli stát.

Vyválejte těsto na 3 mm a vykrojte menší kolečka. Pokud nemáte malé vykrajovátko, poslouží dobře i uzávěr od vínové láhve. Kolečka přeneste na plech s pečicím papírem, můžete je klidně ukládat s minimálními mezerami, protože těsto do šířky nenaroste. Potřete je bílkem a posypte solí.

Kolečka se pečou na 200 °C přibližně 10–15 minut. Skladujte v uzavíratelné nádobě.

Pokud se vám nechce vykrajovat kolečka, můžete těsto zpracovat do tvaru štanglí nebo ho jen nakrájet na menší pásy.

Další tipy:

  • Vyzkoušejte třeba krémovou hrachovou polévku s pořádnou dávkou listů medvědího česneku, který rozmixujete společně s hráškem.
  • Z čerstvých listů lze udělat špenát.
  • Několik nakrájených lístků se hodí i na dochucení uvařené polévky.
  • Lžíci pesta přidejte do polévky nebo dušené zeleniny.
  • Pokrájené listy se dají přidat také do salátu.
  • Vynikne v rizotu, těstovinách i pomazánkách

Text: Veronika Poláčková, redakce
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: www.abecedazahrady.dama.cz, www.medvidkovehracky.cz, www.jimejinak.cz