Vaření

Chybí vám vejce nebo droždí? Nevadí, takto je snadno nahradíte!

Chystáte se upéct nebo uvařit něco dobrého, ale zjistíte, že vám chybí ingredience, které jsou přece vždy doma. Nemilá věc, která však má svoje řešení. Stačí vědět, které suroviny lze zaměnit.

ruce míchající vejce
Zdroj: Shutterstock

Kypřicí prášek

Pokud jste se pustili do pečení, ale nenašli jste doma prášek do pečiva, nezoufejte. Naštěstí existuje kvalitní náhrada.

  • Jednou z nich je jedlá soda. Jen dejte pozor na to, že je mnohem silnější než kypřicí prášek. Do těsta ji tedy rozhodně nepřidávejte v poměru 1:1, ale spíše 1 lžičku sody na 3 lžičky prášku. Ještě lépe soda zafunguje, když k ní přilijete citronovou šťávu, ocet, kefír či jinou kyselou potravinu.
  • Dobrou alternativou je rovněž opravdu dotuha vyšlehaný bílek, do něhož před šleháním přidejte špetku soli a ledovou vodu (1 lžíci na 1 bílek).
  • Při absenci kypřicího prášku můžete vzít na pomoc i obyčejnou sodovku.

Vejce

Přihrádka na vejce zeje prázdnotou? Nevadí, i tady pomohou alternativy, které doma určitě máte.

  • Sáhněte po škrobu, kukuřičném nebo bramborovém, jehož 1 lžíci rozmíchejte v 1 dl vody. Získáte tak náhradu za 2 vejce.
  • Dobře poslouží také instantní droždí, stačí smíchat 1 sáček s 2dl horké vody.
  • Využít můžete rovněž semínka, a to buď chia (2 lžíce na 1 dl vody, rozmixovat a nechat nabobtnat), nebo mletá lněná (1 lžíce smíchaná se 3 lžícemi vody).
  • Pomůže vám i prášek do pečiva, a to formou směsi připravené z 1 lžičky prášku, 1 lžíce vody a 1 lžíce oleje. Tou nahradíte v receptu 1 vejce.
  • Připravujete-li sladký pokrm, použijte místo vajec rozmačkaný, hodně zralý banán v poměru jedna ku jedné.
  • Chcete obalit maso v trojobalu? Místo vajec použijte pivo.
  • Do masných a slaných pokrmů lze nastrouhat syrové brambory (na 1 vejce připravte 2–3 lžíce).
Čím nahradit bílka: sníh z nálevu konzervované cizrny
Foto: Shutterstock

Potřebujete do receptu sníh, ale nemáte vajíčka nebo nechcete plýtvat žloutky, které nespotřebujete? Zkuste veganský sníh. Tak se říká sněhu vyšlehanému z nálevu konzervované cizrny, který ten pravý vaječný skvěle zastoupí.

Droždí

Občas v kuchyni dojde i droždí nebo v obchodech prostě není k sehnání, čehož jsme byli svědky celkem nedávno. Co s tím?

  • Máte-li doma chlebový kvásek, přidejte ho místo droždí, a to klidně i do sladkých jídel.
  • Připravit si můžete do zásoby i takzvané „nouzové droždí“, a sice z 250 g brambor uvařených ve slupce, které rozšťouchejte a s vodou smíchejte na hustou kaši. Přidejte 1 lžíci cukru, zakryjte a nechte 24 hodin odstát. Poté přilijte 1 lžíci piva a nechte opět 24 hodin v klidu.
Čím nahradit droždí: chlebový kvásek
Foto: Shutterstock

Co když vám v kuchyni chybí i něco dalšího?

  • Olej (1 šálek) nahradíte 3/4 šálku řeckého jogurtu nebo 1 šálkem jablečného pyré.
  • Místo citronové šťávy (1 lžička) použijte 3/4 šálku octa.
  • Smícháním mléka a jogurtu v poměru 1:1 získáte podmáslí.
  • Ztužovač šlehačky na 1 kelímek smetany vykouzlíte 1 lžičkou moučkového cukru smíchanou s 1 lžičkou škrobu.
  • Moučkový cukr už není? Rozmixujte krupicový nebo krystal.
  • Tvaroh lze připravit smícháním přírodního tofu (1 balení) se 3 lžícemi mléka.

Text: Helena Pokorná Hladíková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: www.zijemehomemade.cz