Vaření

Podzim v kuchyni aneb Čtyři dobroty z jablek a hrušek

Co je potřeba k té pravé podzimní atmosféře? Šálek horkého nápoje, sychravé počasí za okny a něco sladkého k nakousnutí. Upečte si jablíčka, růžičky s mandlovým krémem, hruškový koláč bez mouky nebo vyzkoušejte jednoduchý recept na nakládané hrušky.

Pečená jablíčka, jablkové růžičky, hruškový koláč a nakládané hrušky
Zdroj: iStock, Shutterstock

Pečená jablíčka

Pečená jablíčka
Zdroj: Shutterstock

Nejjednodušší z podzimních receptů. Jablíčka stačí očistit, vykrojit jádřince a ochutit trochou másla a skořicového cukru. Jestli je zapečete s hrozinkami, medem a vločkami, máslovou drobenkou, nebo jen tak s lžící borůvek, necháme na vás. Pečte na 170 °C, po půlhodince zkontrolujte, a případně podlijte vodou.

Jablkové růžičky s mandlovým krémem

Jablkové růžičky
Zdroj: Shutterstock

Hruškový koláč bez mouky

Budete potřebovat

  • 85 g másla, plus na vymazání formy
  • 85 g třtinového cukru
  • 85 g kvalitní tmavé čokolády, nejlépe bez lepku
  • 1 lžíce brandy
  • 3 vajíčka
  • 85 g mletých lískových oříšků
  • 4 měkčí hrušky
Hruškový koláč bez mouky
Zdroj: iStock

Formu na koláč vymažeme máslem a vyložíme papírem na pečení. Koláč bude skvěle vypadat ve formě na srnčí hřbet nebo terinu, ale i v okrouhlé dortové formě. Troubu předehřejeme na 180 °C.

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem. Hned jak se rozpustí, odstavíme ji z ohně a vmícháme do ní brandy a malou špetku soli. Necháme mírně vychladnout. Směs by měla být ještě teplá a tekutá, ale už ne horká.

Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny. Spolu s ořechy je přidáme do roztáté čokolády. Z bílků vyšleháme sníh. Třetinu přidáme do čokolády a zamícháme. Zbytek bílků vmícháme postupně a opatrně, aby nepadly.

Těsto nalijeme do formy. Opatrně naaranžujeme očištěné hrušky. Můžeme je zapíchnout přímo do těsta, rozpůlit a položit na vrch nebo nakrájet na měsíčky. Pečeme asi 40 minut.

Nebojte se do čokolády přidat skořici, pomerančovou kůru nebo špetku čili.

Nakládané hrušky

Budete potřebovat

  • hrušky
  • 1 lžičku kyseliny citrónové
    Nálev
  • vodu podle potřeby
  • na 1 l / 400 g krupicového cukru
  • na ochucení hřebíček, citrón nebo alkohol
Nakládané hrušky
Zdroj: iStock

Napřed uvaříme nálev, který necháme vychladnout. Na jeden litr vody přidáme 400 g cukru. Podle toho, kolik je hrušek, uvaříme potřebné množství nálevu.

Hrušky si nakrájíme na čtvrtiny, vykrojíme jádřince a důkladně je umyjeme. Můžeme je oloupat, ale nemusíme. Očištěné je dáme do misky se studenou vodou a kyselinou citrónovou, aby nezhnědly. Některé druhy hrušek, jako např. zimní hrušky, je dobré předvařit 2–3 minuty, aby nebyly tvrdé.

Hrušky poskládáme do zavařovacích sklenic a zalejeme nálevem, na ochucení můžeme přidat hřebíček, citrón nebo trošku alkoholu, podle vlastní chuti. Sklenice zavíčkujeme novými a vysterilizovanými víčky a dáme sterilizovat, po uzavření vaříme max. 2–3 minuty.

Pokud sterilizujeme v troubě, je potřeba 20–25 minut při 85 °C. Nakonec sklenice otočíme dnem nahoru a necháme vychladnout.

Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock, iStock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů