Plody arónie nazývané také jako černý jeřáb nebo temnoplodec obsahují vysoké množství zdraví prospěšných látek. Jde zejména o antioxidanty, flavonoidy, třísloviny, vitaminy skupiny B, C, E a K a z minerálů pak měď, mangan, vápník, železo, zinek, hořčík, jód, draslík a další.
Samotné bobule jsou velice trpké, což může nejednoho člověka od jejich konzumace odradit. Naštěstí jsou tu recepty, které tento problém vyřeší. Budete mile překvapeni, jak dobře může arónie chutnat.
Kdy sbírat arónii?
Plody arónie sklízejte přezrálé po prvních mrazících (budou sladší). Vždy je ideální nechat plody na stromě co nejdéle, mají pak lepší chuť. Akorát je třeba chránit proti náletům ptactva, kteří jsou schopní vás ve velmi krátké době připravit o celou úrodu.
Za studena lisovaný sirup
Skvěle se hodí do čaje, kaší a samozřejmě také jako sirup na palačinky či lívance. Ze sirupu z arónie je možné také připravit osvěžující nápoj.
K čemu je sirup dobrý:
- Uleví při nachlazení a chřipce
- Posiluje imunitní systém
- Má vysoký obsah vitamínu V
- Pomáhá při infekci dutin
- Odstraňuje zácpu
Suroviny
- 2 litry plodů arónie
- 2 kg cukru
- 80 g kyseliny citronové
- voda
Postup
- Plody omyjte a nasypte do sklenice o objemu 4 litry. Dejte vařit dostatek vody, převařte a nechte vychladnout.
- Do sklenice nasypte kyselinu citrónovou a zalijte vodou. Nechte 2 dny macerovat – sklenici nezavírejte.
- Plody rozmačkejte a celý obsah sklenice i s vodou překapejte přes plátno.
- Přidejte cukr. Na 1 litr tekutiny přidejte 1 kilogram cukru a nechte rozpustit. Občas promíchejte. Cukr se rozpustí zhruba za 2 hodiny.
- Hotový sirup přelijte do lahví a uložte na chladné a tmavé místo.
Marmeláda z arónie
Vynikající marmeláda na chleba či lívance.
Suroviny
- 1 kg plodů arónie
- 700 g cukru muscovado nebo jiného cukru
- šťáva z 1 citronu
- pár lžic rumu
Postup
- Arónii očistěte od slupek a krátce properte v horké vodě, aby trochu změkla. Rozmixujte.
- Pro jemnější marmeládu proceďte přes síto.
- Rozmixované bobule přelijte do hrnce, přidejte cukr, citronovou šťávu a pomalu za občasného míchání vařte.
- Marmeláda začne houstnout zhruba za 20 až 30 minut. Zkuste trochu kápnout na talířek a pokud nestéká, je hotová
- Horkou marmeládu plňte do sklenice, zakápněte lžící rumu, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Nechte stát do druhého dne.
Likér z arónie
Lahodný likér je sázka na jistotu. Pokud vám špačci nechali dostatek plodů, můžete likérem obdarovat celou rodinu. Nedá se mu odolat a navíc popíjení likéru z arónie podporuje zdraví.
Suroviny
- zhruba litr arónie
- 1 litr jemné lihoviny
- litr vody
- 1 kilo cukru
Postup
- Litr arónie trochu pomačkejte a zalijte vybranou lihovinou (záleží na vás, co vám chutná).
- Nechte 14 dní naložené, každý den promíchejte.
- Po 14 dnech svařte 1 litr vody s 1 kilogramem cukru. Nalijte k arónii, promíchejte a nechte dalších 14 dní naložené (nezapomeňte každý den promíchat).
- Hotový likér sceďte do čistých lahví a uložte.
Tinktura
Plody arónie posilují přirozenou obranyschopnost organismu a působí preventivně proti nachlazení a chřipce. Má také příznivý vliv na cévy, pomáhá se snižováním krevního tlaku a cholesterolu v krvi. Celkově posiluje organismus, a tak je dobré mít tuto tinkturu v domácí lékárničce.
Suroviny
- 3 díly alkoholu (například vodka)
- 1 díl arónie
Postup
- Plody dejte do nádoby a zalijte alkoholem. Uzavřete a nechte 3 týdny při pokojové teplotě.
- Sceďte a přelijte do uzavíratelné nádoby.
Dávkování: 3 x denně 20 kapek
Pečený čaj z arónie
V podzimních a zimních měsících se bude výborně hodit. Stačí dát 2 lžičky pečeného čaje do malého šálku a zalít vroucí vodou.
Suroviny
- 1 litr plodů
- 700 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- celá skořice
- 1 bio pomeranč
- 150 ml portského vína
Postup
- Plody nasypte do pekáče a zasypte je cukrem. Přidejte koření, šťávu z pomeranče a také kousek jeho kůry. Podlijte portským vínem.
- Dejte péct na 200 stupňů po dobu 20 minut. Arónii částečně rozmačkejte a poté dejte ještě na 10 minut dopéct do trouby.
- Horký čaj plňte do menších skleniček.
Kompot
Kompot z arónii se dá jíst jen tak samotný anebo se dá využít k dochucení kaší či dezertů.
Suroviny
- plody arónie
- cukr
- voda
Postup
- Plody dobře otrhejte, omyjte a poté naplňte do skleniček.
- Zasypte cukrem na maximum a zalijte vodou.
- Okraje sklenice očistěte, aby se víčka chytla a uzavřete.
- Sterilizujte 30 minut na 85 stupňů. Arónie při vaření krásně změkne.
Vinaigrette z aronie
Skvělé k masu i salátu.
Suroviny
- 1 hrnek arónie
- 1/2 hrnku medu
- 1,5 lžíce dijonské hořčice
- 1/4 hrnku šalotky
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
- 1 hrnek panenského slunečnicového nebo extra panenského olivového oleje
- 1 hrnek oleje jako je řepkový nebo hroznový (nebo více slunečnicového)
- 1/4 hrnku vody
- 1/2 hrnku červeného vinného octa
Postup
- Aronii, med a vodu zahřejete.
- Až budou mít sirupovou konzistenci, sundejte z sporáku a nechte vychladnout.
- Do mixéru přijdete tuto směs a všechny ingredience ze seznamu až na oleje. Rozmixujte.
- Postupně přídávejte oleje tak, aby vznikla emulze.
Skvělé se hodí k čerstvé zelenině, kozímu sýrů, drůbeží i zvěřině. Zbytek vinaigrette skladujte v lednici.
Granola
Skvělá svačinka z aronie, čokolády a ovesných vloček.
Suroviny
- 3 hrnky ovesných vloček (klasických, ne jemných)
- 1 hrnek čokoládových peciček
- 2 hrnky kešu ořechů nebo směsi ořechů.
- 1/2 lžičky mleté skořice
- Špetka soli
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 hrnek medu
- 1/2 hrnku javorového sirupu
- 2 bílky
- 4 hrnky arónie
Postup
- Aronii dejte na plech a dejte péct na 15 minut do předehřáté trouby na 175 stupňů.
- Mezitím si smíchejte všechny suché ingredience.
- Přidejte k nim olivový olej a promíchejte.
- Dále bílky ušlehané do pěny a med a javorovým sirupem.
- Vmíchejte aronii a promíchejte.
- Směs rozetřete na plech na vrstvu o síle asi 1,5 cm.
- Dejte péct na 190 stupňů po dobu 30 minut. V půlce pečení obraťte.
- Po 30 minutách vypněte troubu a nechte ještě 15 minut dojít. Po vychladnutí nalámejte na kousky.
Smoothie
Lahodné Smoothie plné vitamínů.
Suroviny
- 1 banán
- Hrst sušené aronie
- 200 ml kravského nebo rostlinného mléka
- 1 hrnek mraženého lesního ovoce
Postup
Začněte tím, že aronii dáte do vody a necháte 30 minut stát. Poté už jen vše dejte do mixéru rozmixujte.
Fotogalerie
Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.bezhladoveni.cz, www.vintagekitchen.cz, www.levandulepetrzilka.cz, www.bylinky21.eu, www.izahradkar.cz, www.prairiejunctionfarms.com, www.aroniafarm.net, www.foragerchef.com, www.americanaronia.org, www.essence-box.fr