Interiér

Bydlení v nadstavbě bytového domu ukrývá nejedno originální řešení

Byt manželů Jozefa a Evy má zvláštní příběh. Dali si ho postavit samotní majitelé v podkroví bytového domu, díky čemuž si mohli bydlení pod střechou maximálně přizpůsobit.

obývací pokoj s kuchyní s dřevěným nábytkem, koženými sedačkami, cihlovým obkladem a přiznanými trámy

Dřevo a industriál

Byt v podkroví staršího bytového domu vznikl na popud Jozefa. Podobné nadstavby viděl i na jiných místech a tento koncept se mu líbil. „Obyvatelé bytového domu byli velmi milí, nebyl problém se s nimi dohodnout. Nadstavbu ocenili, protože se kvůli ní kompletně vyměnila střecha, opravila fasáda a upravilo okolí bytovky,“ vzpomíná paní Eva. Protože přestavba vznikala na jejich vlastní popud, sami mohli zasáhnout nejen do dispozice, ale i do vzhledu interiéru. Na pomoc si zavolali architekta Dušana Chupáče, který podle jejich požadavků navrhl celý interiér. Manželé měli od začátku jasnou představu, jak by měl interiér vypadat. Moc se jim líbí velké a čisté prostory nepřeplněné nábytkem. Majitelka oceňuje, že v obývacím pokoji nemají klasickou obývací stěnu a v kuchyni skříňky nad pracovní deskou.

Oběma manželům se také líbí interiéry, v nichž je výrazným prvkem dřevo. To se použilo nejen na podlahách ve všech místnostech, ale i jako obklad stěny za televizí. Tentýž typ dřeva současně architekt využil i na stropní hranoly. Majitele zároveň oslovily i prvky industriálního stylu – cihlové stěny a vysoké stropy. Cihlový obklad tak můžeme vidět na stěně za jídelním stolem a za kuchyňskou linkou.

jedálenský dřevěný stůl v interiéru s cihlovou stěnou
Dominujícím prvkem této časti je cihlová stěna zakončená hranoly.

Originální řešení

Šikovným řešením, jak nenápadně přidat úložné prostory, bylo vytvoření komory ve vestavěné skříni v kuchyni, kde se dají ukládat kuchyňské potřeby od země až po strop. Dvířka se otevírají pomocí bezúchytkového systému, díky čemuž působí prostor kuchyně jednolitěji. „Když nemáme zataženo, francouzským oknem je z ulice vidět do jídelny. Mnoho lidí se nás potom ptá, odkud jsme vzali takový zvláštní lustr, jsou zvědaví. Dokonce nám sem chodili „exkurze“ našich známých,“
směje se paní Eva.

interiér s krbem, televizí a kamenným blokem místo tv stolíku
V obývacím pokoji byl místo skříňky pod televizí použit kamenný blok táhnoucí se od krbu po vestavěnou
skříň v kuchyni.

V denní zóně se nachází pracovní stůl, gauč a konferenční stolek. Zajímavě řešená je i chodba propojující všechny místnosti. Svým stylem navazuje na společenskou zónu. Kromě dřevěné podlahy stejné barevnosti byl použit i cihlový obklad na nejdelší stěnu. Při setmění se navíc aktivují bodová světla umístěná nad zemí, díky kterým se děti i hosté dostanou do koupelny bez toho, že by museli zapnout světlo. S návrhem bytu byli manželé od začátku velmi spokojení. Architekt jim však do domácnosti navrhl mnoho drahých designových kousků. „Spolu s mužem jsme se rozhodli koupit napodobeniny. Vyšli nás v mnoha případech i třikrát laciněji, ale vizuálně a kvalitativně přitom za značkovými originály moc nezaostávaly. Díky tomu jsme si mohli dovolit zařídit stylový interiér i s nižším rozpočtem,“ dodává na závěr paní Eva.

industriální interiér s dřevěným nábytkem a síti místo zábradlí

Otevřený prostor

Jídelna se nachází u obývacího pokoje a představuje vstup do společenské zóny. Celá zóna je propojena použitím přírodních materiálů: světlého dřeva a světle červeného cihlového obkladu. Pocit pohody umocňuje i krb, jímž si v zimě rodina přitápí. Dominantním prvkem obývací části propojené s kuchyní a jídelnou jsou vysoké stropy a stropní hranoly, díky čemuž působí prostor mnohem větším dojmem. O dostatek světla se starají střešní okna, okno v kuchyni a francouzské okno v jídelní části.

Ložnice s tajnými dveřmi

Ta je velmi spokojená i s ložnicí. Nejenže se tu nachází dřevěná podlaha, ale ze dřeva je vyrobena i stěna za čelem manželské postele, do které byly nenápadně zabudovány dvoje dveře. Aby byly co nejnenápadnější, nemají ani kliky. Zatímco za levými dveřmi se nachází koupelna manželů, za pravými dveřmi je šatna. Díky ní je v ložnici minimum nábytku. Koupelna manželů působí v našem prostředí nevšedně. Na podlahu i stěny vybral architekt černé kachličky, které doplnil o dřevěný stolek s keramickým umyvadlem a dřevěnými poličkami nepravidelného tvaru.

koupelna s umyvadlem na desce a s atypickými dřevěnými policemi na kostkovaném tmavém obkladu
V koupelně je výrazným designovým prvkem stolek s umyvadlem určeným na desku a dřevěné police imitující větve. Relaxaci zabezpečuje vana s tryskami, vedle ní se nachází menší sprchový kout. Po pravé straně od umyvadla jsou ve stěně zabudované další poličky.

Na invenci se však nešetřilo ani v pokojích dětí. Oba pokoje mají oddělenou denní a noční zónu –
postele jsou umístěny na plošině, na kterou se vychází po schůdcích. Ty slouží zároveň jako skříňky. Aby děti při vycházení nespadly, byla podél schodiště a plošiny namontovaná barevná síť. Ta zároveň slouží jako designový doplněk.

Více foto v galerii

Tip na článek: Kultivovaný industriál s množstvím designových kousků

Přečtěte si také

Text: Katarína Orviská
Foto: Miro Pochyba
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů

Komentovat

Nepřehlédněte