Zapomenutý kořen: Černý kořen neboli hadí mord španělský

Zapomenutý kořen: Černý kořen neboli hadí mord španělský

24. 11. 2016

Hadí mord španělský je trvanlivá kořenová zelenina. I syrový chutná velmi lahodně, je jemný a křupavý – jako mladé ořechy.

Hadí mord španělský (Scorzonera hispanica) je vhodný i na vaření, smažení, dušení či zapékání.

  • Je křehký, při poškození z něj vytéká bílá šťáva – latex, proto je třeba ho sbírat opatrně.
  • Pěstovat ho můžeme po bramborách, luštěninách a salátové zelenině. Potřebuje kyprou, humusovou, hlinitopísčitou půdu.
  • Vyséváme ho v únoru a březnu nebo v červenci a srpnu.
  • Sbíráme ho od podzimu do brzkého jara, tedy i během zimy, není-li zamrzlá půda.

Text: redakce :: Foto: Isifa/Shutterstock


Atlas

Nejrozšířenější choroby rostlin, škůdci a fyziologické poruchy. Podle čeho je poznáte? Jaká ochrana je účinná?