Zdraví

Zapomeňte, že pampeliška je plevel. Jako bylinku ji využijete k výrobě medu, sirupu či vína

Pro někoho je pampeliška symbolem jara, pro jiné naopak otravný plevel, kterého je třeba se bezodkladně zbavit. Této rostlině však nelze upřít její pozitivní účinky na naše zdraví a široké spektrum využití.

Zdroj: Shutterstock

Pampeliškové listy jsou vhodné do salátů, její žluté hlávky se sbírají pro výrobu medu a nakonec pozitivní účinky na zdraví má i samotný kořen, který se dá usušit a uskladnit.

Proto ještě než začnete lát, že jí máte plnou zahradu, zkuste ji vnímat jako dar přírody a vyrobte si z pampelišky některý z následujících receptů. Je to jednoduchá cesta, jak z tohoto veřejného nepřítele uděláte přítele, který se stará o vaše zdraví.

Kdy a jak sbírat pampelišky

Pampelišky kvetou zhruba od půlky dubna do půlky května. Ideální doba sběru je dopoledne, kdy jsou otevřené. Čím dříve se vydáte na sběr, tím méně hmyzu bude v květech.

Léčivé vlastnosti pampelišky

  • Působí močopudně – čistí ledviny od toxinů
  • Posiluje játra, ledviny, žaludek i slinivku
  • Pomáhá při cukrovce
  • Pomáhá s očistou pokožky
  • Listy obsahují vitaminy A, B, C a D. Také betakaroten a minerály
  • Působí jako probiotikum

Pampeliškový med

Med z pampelišek je nenáročný na přípravu, a tak si snadno můžete vytvořit zásoby na celý rok.

Pampeliškový med
Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 350 ks květů pampelišek (pouze květy bez stonků)
  • 1 litr vody
  • 1 citron (ideálně v bio kvalitě)
  • 1 kg cukru (bílého nebo třtinového)
  1. Natrhejte si rozkvetlé květy pampelišek bez stonků.
  2. Pampelišky namočte do studené vody, aby se z nich vyplavil případný hmyz. Vodu vylijte a pampelišky ještě propláchněte.
  3. Promyté květy dejte do hrnce a zalijte vodou. Přidejte plátky citronu a 20 minut povařte. Hrnec sundejte z plotny a nechte 24 hodin louhovat.
  4. Druhý den přefiltrujte přes plátno do čistého hrnce.
  5. Do získaného výluhu přisypte cukr a míchejte do rozpuštění. Nechte asi 2 hodiny probublávat při nízké teplotě. Odpařováním tekutiny med zhoustne, i když nebude tak hustý, jako je včelí. Důležité je nedávat pokličku na hrnec, aby se mohla odpařovat voda.
  6. Mírně vychladlý med nalijte do čistých sklenic.
  7. Skladujte v chladu a temnu.

Tip: Ve fázi, kdy budete svařovat pampeliškové květy s citronem, můžete podle chuti přidat i nakrájený pomeranč, čerstvý zázvor, sedmikrásku anebo jinou léčivou bylinku.

Jaké má pampeliškový med využití?

Jako sirup na palačinky nebo lívance, k oslazení čaje, místo cukru na pečení. Oceníte ho jako medicínu v období chřipek, a to nejen jako lék, ale i prevenci.

Pampeliškový sirup

Ideální k slazení čaje anebo na přípravu limonád. Působí jako prevence i při chorobách dýchacích cest, ulevuje při kašli, pomáhá překonat jarní únavu, zlepšuje trávení.

Pampeliškový sirup
Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 400 květů pampelišek
  • 2 litry převařené vody
  • 1 kg krupicového cukru (nebo třtinového)
  • 2 velké citrony v bio kvalitě
  • 1 čajovou lžičku kyseliny citronové
  • vanilkový lusk
  1. Květy pampelišek bez stopky lehce omyjte, abyste je zbavili případného hmyzu.
  2. Dejte je do velkého hrnce, zalijte převařenou vychlazenou vodou a přidejte vanilkový lusk a na kolečka nakrájené citrony.
  3. Hrnec uložte na chladnější místo a nechte 24 hodin louhovat.
  4. Druhý den pampeliškovou „vodu“ sceďte přes plátýnko do čistého hrnce. Přidejte cukr, kyselinu citronovou a pomalu zahřívejte dokud se cukr nerozpustí. Jakmile sirup dosáhne bodu varu je hotový.
  5. Ještě teplý ho přelijte do čistých lahví a pořádně uzavřete.
  6. Láhve zabalte do deky a nechte vychladnout do dalšího dne. Sirup skladujte na tmavém a chladném místě.

Tip: Použijte sirup k ochucení bílého jogurtu nebo tvarohu.

Pampeliškový čaj z květů

Pomáhá snížit zadržování vody v těle, regulovat cukr v krvi i snížit krevní tlak. Chutná skvěle teplý i studený.

Budete potřebovat:

  • 1 litr vody
  • ½ hrnku květů pampelišek

Vodu i pampelišky vařte 20 minut. Přeceďte, oslaďte podle chuti a můžete podávat. Anebo ho nechte vychladnout a pijte studený jako limonádu.

Pampeliškový čaj z květů a listů
Zdroj: Shutterstock

Pampeliškový čaj z listů

Na 1 hrnek:

  • 250 ml vroucí vody
  • 1 polévková lžíce usušené nati nebo přibližně 5 čerstvých listů nadrobno nasekaných

Nať zalijte vroucí vodou, zakryjte pokličkou a nechte 5 až 10 minut louhovat. Přeceďte a čaj je hotový.

Pampelišková káva

Není to káva v pravém slova smyslu. Ve skutečnosti se jedná o usušené a namleté kořeny smetanky lékařské (ano, stále je řeč o pampelišce). I tak nápoj skvěle chutná a je velice zdravý.

Květ a kořen pampelišky
Zdroj: Shutterstock

Ideální čas k vykopání kořenů je na podzim anebo teď na jaře.

Budete potřebovat:

  • pampeliškové kořeny
  • vodu
  • cukr a mléko na dochucení
  1. Začněte vykopáním kořenů.
  2. Zbavte je zelených částí, důkladně umyjte a nakrájejte na menší kousky.
  3. Ty vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečte asi 30 minut, aby se vysušily.
  4. Vychladlé kořeny namelte v mlýnku na kávu. Vzniklý prášek pak uložte do dózy.
  5. Příprava kávy: Na 1 hrnek použijte 2 čajové lžičky namletého prášku. Zalijte ho horkou vodou, oslaďte podle chuti a můžete i dochutit mlékem.

Pampeliškové víno

Pampeliškové víno
Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 4,5 litru vroucí vody na spaření květů
  • 1 litr pampeliškových květů
  • 1,5 kg krupicového cukru
  • 40 g droždí (kostka, nikoliv sušené)
  • 2 citrony
  • 2 pomeranče
  1. Květy pampelišek spařte 2,5 litry vroucí vody a nechte 24 hodin louhovat.
  2. Pak vodu sceďte a nalijte do 5 litrové lahve.
  3. V hrnci svařte zbylé 2 litry vody s 1,5 kg cukru. Vařte do rozpuštění cukru, poté nechte vychladnout a nalijte do lahve k pampeliškové vodě.
  4. Dále přidejte citrony a pomeranče nakrájená na kolečka a rozpuštěné droždí. Uzavřete kvasnou zátkou a nechte 6 týdnů kvasit.
  5. Po této době přelijte do čistých lahví, uložte do sklepa a nechte ještě minimálně 6 měsíců dojít.

Použití: Při zažívacích potížích si dejte malou skleničku vína před jídlem.

Pampelišková voda na podrážděnou pokožku

Budete potřebovat:

  • 2 hrnky pampelišek
  • 4 hrnky vody
  • stonky pampelišek
  1. Listy a květy spařte vroucí vodou.
  2. Přidejte 10 stonků a louhujte 10 minut. Následně tekutinu řádně promíchejte a přefiltrujte nebo přeceďte.
  3. Pampeliškovou vodu nechte vychladnout a nalijte ji do lahví s rozprašovačem.

Použití: Voda je vhodná pro podrážděnou a sluncem spálenou pokožku.

Text: Veronika Poláčková, redakce
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: mlsnavarecka.cz, sladkavanilka.cz, az-recepty.cz, lindamahelova.cz, dobrarada.sk