Zahrada

Odstartujte růst zeleniny už v zimě: Tipy pro úspěšné výsevy a silné sazenice

Pěstování vlastní zeleniny přináší mnoho výhod, tou nejdůležitější je to, že chutná o dost intenzivněji a lahodněji než ta, kterou si přinesete ze supermarketu. Navíc budete přesně vědět, co jste při jejím pěstování použili a zda bylo nutné aplikovat chemické přípravky. S pěstováním mnoha zeleninových druhů je však třeba začít velmi brzy, často už v druhé polovině zimy.

Sazeničky
Zdroj: Shutterstock

Nepromeškejte proto příležitost na výsev zeleniny. Týká se to hlavně druhů, které mají dlouhé vegetační období. K takovým patří teplomilná zelenina. Koncem zimy si nezapomeňte vysít hlavně papriky, chilli papričky a také lilek. Na výsev rajčat je ještě čas, stačí, když to uděláte v březnu. Ranný výsev potřebujete kvůli předpěstování silných sazenic, protože jen ty jsou základem bohatě rodících rostlin v létě.

Kromě teplomilné zeleniny myslete i na výsev bulvového celeru, a pokud plánujete v nejbližší sezoně pěstovat košťáloviny či saláty, pomalu se můžete pustit i do jejich předpěstování. Už začátkem roku si však zajistěte osiva, dejte si záležet na výběru jednotlivých odrůd, kterým by se mohlo ve vaší zahradě dařit.

Mějte na paměti i to, že na předpěstování zeleninových sazenic byste měli mít vhodné podmínky a dostatek místa. Ideální je samozřejmě vytápěný skleník, ale poslouží vám i vytápěná zimní zahrada nebo alespoň širší a světlý okenní parapet.

Jak na to?

Co je třeba:

  • zeleninová osiva (lilek, chilli papričky, papriky, košťáloviny)
  • výsevní substrát
  • výsevní misky
  • průhlednou fólii
  • jmenovky, tužku
  • rozprašovač s vodou
  • pomůcku na utlačení substrátu

Výsev zeleniny krok po kroku

1. Jednou ze zelenin, kterou je třeba vysít už během zimy, je celer. Pokud si tedy chcete vypěstovat množství silných celerových sazenic, výsev si naplánujte včas, ideálně na konec ledna až začátek února.

Semínka v ruce
Zdroj: Miro Pochyba

2. Celerová semena řídce vysejte na povrch výsevného substrátu. Přitlačte je a zasypte jen tenkou vrstvou prosátého výsevného substrátu. Výsev potom důkladně zavlažte, nejlépe rozprašovačem.

Rosení vodou
Zdroj: Miro Pochyba

3. V únoru je čas vysít i lilek. Osivo si nejdříve vysypte ze sáčku do dlaně a potom ho rovnoměrně vysejte na povrch substrátu. Zasypte ho tenčí vrstvou substrátu a dobře utlačte.

Semínka na výsev
Zdroj: Miro Pochyba

4. Povrch substrátu po výsevu důkladně, ale opatrně zavlažte rozprašovačem. Nádobu s výsevy potom zakryjte průhlednou fólií. Pomůže vám vytvořit optimální podmínky pro rovnoměrné klíčení.

Zafoliování
Zdroj: Miro Pochyba

5. V lednu až únoru začněte i s výsevy chilli papriky. Využijte k tomu kvalitní supresivní substráty, díky kterým nebude docházet k padání klíčních rostlin. Naplňte si ním hned pár květináčů.

Hlína do květináče
Zdroj: Miro Pochyba

6. Do každého květináče vysejte mělce pod povrch substrátu několik semen. Květináče nejdříve na pár dní zavřete do sáčku a jakmile zpozorujete klíční listy, přemístěte je na světlé a teplé místo.

Výsev semínka
Zdroj: Miro Pochyba

Předpokladem úspěchu je kvalitní výsevní substrát, ideálně supresivní. Dejte si záležet i na výběru přiměřeně velkých výsevních misek a nezapomeňte si správně a včas vybrat i osiva zelenin, které budete během zimy vysévat.

Na co nezapomenout

Platí pravidlo, že jemná semena vysévejte na povrch substrátu a přitlačte, ale ty větší vysejte i hlouběji, a potom je už jen třeba zasypte tenčí vrstvou, ideálně prosátého výsevního substrátu. Vysévejte vždy na široko (ne do řádků), větší semena můžete vysít i jednotlivě nebo po dvou třech do menších květináčů.

Předpokladem rychlého a rovnoměrného klíčení je dostatek tepla a vláhy. Těsně po výsevu můžete nádoby s vysetými semeny umístit na pár dnů do tmavšího a teplého prostoru (koupelny, kotelny). Jakmile se však objeví první klíční listy, výsevní misky musíte hned přemístit na dostatečně světlá místa. Takto se to osvědčuje při pěstování papriky.

Výsevní misky, bedničky a květináče před použitím vyčistěte a zároveň zkontrolujte, neměly by být poškozené. Dejte si též pozor, abyste nevysévali do nádob, které nemají zajištěný odtok přebytečné zálivkové vody.

Výběr výsevního substrátu rozhodně nepodceňte. Použijte substrát kvalitní a osvědčené značky, ne neznámou zeminu nabízenou za akční cenu. Substrát má být čerstvý, předtím nepoužitý, ideálně s velmi nízkým obsahem živin. Nepoužívejte na výsev zeminu ze zahrady nebo kompost z kompostéru. Mohou být plné choroboplodných zárodků a vaše sazenice by byly ohroženy.

Bez vody a správné teploty to nepůjde

Výsevy pravidelně zavlažujte, avšak opatrně, abyste vysetá semena nevyplavili. Dejte si též pozor, abyste substrát příliš nezmáčeli, a také je nevhodné nechat ho několik dnů úplně proschlý.

Výsevy si vždy řádně označte názvem vysetého druhu a i datem. Budete přesně vědět, kde co máte vyseté, a pokud vám i něco náhodou nevzejde, výsev kdykoliv zopakujete.

Snažte se dodržet optimální teplotu v místě, kde máte rozmístěny nádoby s výsevy. Na tu však mohou mít jednotlivé druhy různé požadavky. Nejvíce náročná na teplotu je při klíčení paprika.

Prostor, kde máte shromážděny nádoby s vysetými semeny, průběžně větrejte. Bude nejlepší, pokud to uděláte během slunečného poledne. K nádobám s klíčícími rostlinami se ale nesmí dostat chladný vzduch zvenku.

Text a realizace: Daniel Košťál
Foto: Miro Pochyba, Shutterstock
Zdroj: časopis V Zahradě