Zahrada

Sezóna sklizně bezu se blíží! Proč se vyplatí ho sbírat a jak ho můžete využít?

Možná jste si už při procházce všimli, že keře černého bezu začínají kvést. Nastává tedy nejvyšší čas na sběr a zpracování jeho listů, květů a brzy i zralých plodů. Nevíte, jak na to? Poradíme vám – možností je mnoho a většina z nich je prospěšná zdraví. Už naše prababičky věděly, že bez má léčivé a blahodárné účinky. Lidé si ho proto často vysazovali u vchodu do domu – aby chránil jejich zdraví. Po zpracování se využíval při léčbě různých nemocí i v kuchyni – například jako džem, sirup, nebo ve formě bezového vína či želé.

využití bezu
Zdroj: iStock

Černý bez obsahuje silné barvivo, a tak se kdysi využíval i k barvení látek nebo v malířství.

Pozor! Syrový bez je jedovatý, proto ho nikdy nekonzumujte přímo z keře. Vždy je třeba květy i plody nejprve tepelně upravit. Bez navíc není vhodný pro těhotné a kojící ženy.

Sběr bezových květů a plodů

Bez dozrává postupně – listy se objevují od března do dubna, květy vykvétají od června do července. Jako poslední dozrávají plody, které můžete sbírat průběžně až do konce léta – od srpna do září. Nejčastěji se sbírají květy, méně často plody a zřídka listy. V bylinkářství se využívá také kůra a dřeň.

Plody jednoduše otrhnete a usušíte. Květy se sbírají tak, že celé květenství necháte zavadnout, poté jednotlivé kvítky otrháte a usušíte. Samotné sušení je před zpracováním bezu velmi důležité – provádějte ho pečlivě a vyhněte se přímému slunci. Právě v květech spočívá kouzlo bezu a jeho široké využití. Obsahují glykosid sambunigrin, rutin, třísloviny, pryskyřici, kyseliny a další účinné látky.

Jako poslední dozrávají plody, které můžete sbírat průběžně téměř do konce léta
Jako poslední dozrávají plody, které můžete sbírat průběžně téměř do konce léta | Zdroj: iStock

Jak využít bezové květy, listy a plody

Po tepelné úpravě můžete bezové květy použít při nachlazení, zažívacích potížích, nadýmání, bolestech hlavy, problémech se žlučníkem nebo močovými cestami. Užívají se vnitřně ve formě odvaru.

Odvar z květů připravíte tak, že dvě hrsti sušených květů povaříte v litru vroucí vody. Takto připravenou tekutinu můžete využít i zevně – například jako čistič mastné pleti.

Čaj z květů na nachlazení si připravíte zalitím několika květů vroucí vodou, necháte 15 minut louhovat a poté popíjíte.

Silnější extrakt z květů si připravíte tak, že 150 g sušených květů zalijete půl litrem vroucí vody, nádobu uzavřete a odložíte na tmavé místo. Každé tři dny tekutinu promíchejte. Po 30 dnech přeceďte a užívejte po lžičkách vždy, když se necítíte dobře.

A co bezové listy? Skvěle poslouží při bolavých kolenech, kloubech nebo při revmatu. Rozdrťte několik čerstvých listů na kaši – ideálně v hmoždíři – a naneste na postižené místo. Takto připravená směs pomáhá i při vředech, popáleninách nebo řezných ranách.

Odvar ze sušených plodů je vhodný pro diabetiky. Při pravidelném užívání může pomoci regulovat hladinu cukru v krvi. Stačí sušené plody povařit 15 minut ve vodě.

Odvar z květin si připravíte povařením dvou hrstí usušených květin
Odvar z květin si připravíte povařením dvou hrstí usušených květin | Zdroj: iStock

Jak využít bez v kuchyni

Bezový sirup

Na jednu dávku budete potřebovat 1 kg bezových květů, 1 litr vody a 1 kg cukru nebo medu. Dochutit můžete citronovou šťávou, hřebíčkem nebo skořicí. Tekutinu povařte, aby se ingredience propojily. Po uvaření sceďte, nalijte do skleněných lahví a uložte na suché, chladné a tmavé místo. Sirup tak můžete popíjet po celý rok.

Bezový džem

Jednoduchý a chutný – džem z bezu připravíte tak, že povaříte bezové plody, přidáte cukr a dle chuti citron, limetku nebo mátu. Fantazii se meze nekladou. Hotový džem naplňte do sklenic a zavařte.

Bez jako příměs do medu

Bezovým květem můžete dochutit i čerstvý med. Květy zalijte medem, nechte alespoň týden odstát a poté květy odstraňte. Med tak získá jemnou, aromatickou chuť.

Text: Veronika Vandrašeková
Foto: istock.com
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů