Vaření Zdraví

Zdravé grilování II.: 10 potravin, které ozdraví (nejen) grilování

Tepelná úprava potravin ničí enzymy, které jsou nositeli života a dokážou nás, pokud je konzumujeme v syrové stravě, významně ozdravit. Tychto 10 potravin obohatí každé grilování o potřebné živiny.

dřevěné prkno s grilovaným steakem a s mixem grilované zeleniny

Brokolice je zdrojem mnoha vitamínů

Je první volbou při grilovaných jídlech. Chrání nás před negativním působením karcinogenů v jídle, stimuluje imunitní systém, je výrazně antioxidační, obsahuje dostatek živin i očistné vlákniny. Brokolice je bohatá i na významné látky, které zvyšují její ozdravný potenciál, obsahuje vitamín C, z vitamínů B hlavně niacin a kyselinu listovou, vitamín E, dobrou dávku provitamínu A, 3 % vlákniny. Má vysoký obsah draslíku, vápníku, obsahuje i chrom a málo sodíku, mezi zeleninami patří i mezi dobré zdroje bílkovin (3 %). Podobné vlastnosti má i růžičková a kadeřavá kapusta, hlávkové zelí, kedluben a květák.

Česnek jako prevence rakoviny

Obsahuje alicin, který je tou výrazně vonící, pro někoho zapáchající, látkou. Jeho konzumace je prevencí rakoviny trávicího traktu (jícnu, žaludku i tlustého střeva). Působí i proti rakovině prostaty, prsu, ale i plic (hlavně u kuřáků, protože při kouření se nikotin z tabáku mění v nitrozoamin – silný karcinogen). Podobně však česnek deaktivuje nitrozoaminy (přítomné například v rychlené zelenině, v uzených výrobcích či v pivu) a urychluje jejich vyplavování z těla. Česnek působí i antibakteriálně a antimykoticky, potlačuje enterokoky rezistentní vůči antibiotikům, jakož i zlatého stafylokoka. Volně v přírodě najdeme česnek medvědí, který má podobné účinky, ale jemnější chuť. Konzumujeme hlavně jeho listy – přidáváme je do salátů nebo si z nich děláme pesto. Alicin vzniká, až když rozkoušeme syrový česnek, v uvařeném jídle se nevytvoří.

stroužky česneku

Cibule vás zbaví nepotřebných látek

Má podobné účinky jako česnek, jen je jemnější. I v ní se nachází účinný alicin. Kromě toho obsahuje i ozdravný polyfenol kvercetin, který blokuje růst a šíření rakovinových nádorů a současně je i velmi silným antioxidantem. Podporuje vylučování kyselých odpadových produktů z těla, tedy i z grilovaného masa. Pomáhá také při zvyšování hustoty kostí, takže působí proti osteoporóze. Chrání i celý kardiovaskulární systém, působí antibioticky, antiastmaticky, diureticky a hlavně antikarcinogenně. U mladé jarní cibulky je významným zdrojem ozdravných i chuťových látek její zelená nať.

Rajčata pro zdravé srdce

Jsou bohatým zdrojem antioxidačního karotenoidu lykopenu, který chrání organismus před několika druhy rakoviny. Rajčata podporují detoxikaci, jako zásaditá potravina neutralizují kyselé produkty metabolismu. Přítomnost vitamínu C, betakarotenu i železa dotváří vysoce pozitivní obraz rajčat, která lze charakterizovat jako významný imunostimulační, antioxidační, protirakovinový, protizánětlivý a antimutagenní faktor. Redukují také poškození a odumírání srdečních buněk a celkově zlepšují činnost srdce. Pomáhají i při kožních problémech, hlavně při ekzémech. Rajčata jsou výborný doplněk při grilování, ať už ve formě salátů, nebo nápojů.

Přečtěte si také

Paprika jako zdroj vitamínu C

Je známá vysokým obsahem vitamínu C. Obsahuje však také enormní množství vysoce účinných karotenoidů, a to nejen betakaroten a zeaxantin, ale i další méně časté, ale o to účinnější. Nejvíc karotenoidů je v červených paprikách. K tomu se přidává i vysoký obsah pálivých i nepálivých kapsaicinů. Nepálivé kapsaiciny ve sladké paprice jsou účinné proti rakovině kůže. Kapsaicin v pálivých paprikách podporuje tvorbu trávicích šťáv bohatých na enzymy, a tedy podstatně zlepšuje trávení i hůře stravitelných grilovaných pochoutek. Ve střevech účinně působí proti patogenním bakteriím, a tím i proti mnoha střevním problémům.

chilli paprika a koření

Oranžové dýně nahradí brambory

Například dýně hokkaidó, opečené či grilované, jsou výbornou přílohou ke grilovanému masu, skvěle nahradí brambory. Velký obsah zásaditých prvků neutralizuje kyselé metabolity těla vznikající například i při konzumaci masa. Špagetová dýně nám zase ušetří mnoho práce s přípravou těstovin. Před vařením celou dýni jen popícháme, aby při vaření nepraskla, a uvaříme ji ve vodě. Po rozřezání vidličkou z ní vyškrábeme hotové opravdové zeleninové špagety, které ochutíme například kari omáčkou s obsahem kurkumy – tak získáme vynikající přílohu ke grilovanému masu (namísto klasických brambor).

Hroznové víno pro zdraví i dobrou náladu

je pro nás mnohostranně prospěšné i při grilování, ať už ve formě ovocných chuťovek, nebo jako víno. Je silně zásadotvorné, takže dobře eliminuje kyselé metabolity z grilovaného masa. Kromě toho obsahuje antioxidant resveratrol, který nás chrání před onemocněními srdce. Hroznové víno má také antitrombotické, detoxikační i močopudné účinky. Kvercetin obsažený hlavně v modrých bobulích má silné protirakovinové účinky, působí protizánětlivě a antibakteriálně. Navíc, v každé sklenici vína je i kus dobré nálady. A ta ke grilování patří.

červené hroznové víno

Kurkuma (Indický šafrán) prodlouží život

Je posvátným indickým kořením – Indové denně zkonzumují až 2 g. Neváhejte a dochucujte jí grilovaná jídla – ať už v čisté formě s přídavkem pepře, nebo ve formě kari koření, kde se kurkuma také nachází. Kurkumin je vynikající prevencí i léčebnou podporou mnoha onemocnění, demence a Alzheimerovy nemoci. Proto se dá říci, že může být základem našeho dlouhého zdraví – důkazem jsou mnozí Indové i Japonci, kteří toto koření často využívají při přípravě jídel.

Něco chladivé ke grilování: Nevinný nanukový drink

Zelený pepř a ňatě jako přírodní konzervanty

se přímo žádají ke grilování. Pepř můžeme využít při přípravě marinád, dressingů, ba občas i na provonění kouře z uhlíků. Je silným antioxidantem a dokáže eliminovat mnohé nevhodné látky vznikající při grilování. Použít lze i tato koření, ať už čerstvá, nebo sušená: šalvěj, rozmarýn, tymián, bazalka, jalovec, voňavý hřebíček, muškátový oříšek, yzop. Tato koření obsahují pestrou směs aktivních biolátek, které nejen voní a dobře chutnají, ale také konzervují potraviny. Zelené natě se uplatní hlavně při přípravě salátů, marinád i mixovaných nápojů. Naplno je třeba využívat celer, mrkvovou a petrželovou nať, koriandr, kerblík, borago, řeřichu, cibulovou nať, portulaku, lebedu, pelyněk, potočnici, řebříček či lichořeřišnici.

Drobné ovoce pro zdravé spestření grilovacího menu

Borůvky, brusnice, maliny, ostružiny, rybíz, angrešt, jahody a jiné mají nejen silné antioxidační, imunostimulační a protizánětlivé účinky, ale také protirakovinové a dietetické působení. Jednou z nejúčinnějších látek těchto plodů je kyselina ellagová. V porovnání s vitamínem E dosahují například přírodní borůvky antioxidační aktivitu 13 500 jednotek, brusnice 9 000, ostružiny 7 700, maliny, jahody a jablka 6 000, zatímco například listový salát 620, ledový salát 150 a okurky 60 jednotek. Společně s grilovanými jídly proto můžeme podávat i ozdravné a velmi chutné pamlsky ve formě neslazeného čerstvého ovoce, které zpestří grilovací menu.

drobné ovoce malin, jahod, ostružin, borůvek a červeného rybízu

Rady na závěr

  • Aby se antikarcinogenita brokolice mohla uplatnit, musí se konzumovat syrová – v salátech, mixovaných živých polévkách či nápojích.
  • Alicin je nestálý, proto je nutné česnek rozdrtit až těsně před konzumací jídla.
  • Největší účinek má syrová cibule. Tak šup s ní minimálně do salátů!
  • Rajčata je nutné konzumovat se zdravým tukem, tak se přítomné karotenoidy lépe vstřebávají. V salátech to nemusí být jen olej, ale i olejnatá semena (ořechy, mletá lněná nebo konopná semena obsahující zdravé omega-3 mastné kyseliny).
  • Dýňová semena obsahují zdravé oleje a zinek, a proto jsou vhodná na omaštění zeleninových salátů.
  • Aby byla kurkuma účinná, je nutné do ní přidat pepř nebo nové koření, které až tisícinásobně zvýší vstřebávání účinného kurkuminu. Kurkumin zlepšuje trávení, je silným antioxidantem a protizánětlivým činidlem.

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů

Komentovat

Nepřehlédněte