Pečení bez cukru už dávno není jen pro ty, kteří se snaží zhubnout nebo drží speciální dietu. Stalo se to běžnou součástí moderního vaření. I bez klasického bílého cukru mohou být dezerty plné chuti. Ať už se snažíte snížit příjem cukru nebo jen chcete zkusit něco nového, mám pro vás recepty na kterých si zaručeně pochutnáte. V tomto článku se podíváme na to jak péct zdravě, bez cukru a zároveň chutně.
Citronový koláč
Mandlové těsto a na něm sladkokyselá náplň potěší každý mlsný jazýček.
Základ:
- 1 a 3/4 hrnku mandlové mouky
- 1/4 hrnku erythritolu (má 0 kcal) nebo jiného sladidla
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1 bílek
Náplň:
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 1/2 hrnku smetany ke šlehání
- 5 velkých vajec, pokojové teploty
- 1/2 hrnku erythritolu nebo jiného sladidla
- 1/2 hrnku citronové šťávy
Těsto:
- Do mísy dejte mandlovou mouku, sladidlo, sůl a bílek. Vypracujte těsto.
- Velkou obdélníkovou formu na chleba vyložte pečícím papírem tak, aby papír přesahoval asi 2,5 cm nad okraje formy.
- Těsto natlačte do formy.
- Pečte v předehřáté troubě na 160 stupňů po dobu 15 minut nebo až lehce zezlátne. Dejte stranou a připravte si náplň.
Náplň:
- Do mísy dejte kukuřičný škrob a smetanu ke šlehání. Míchejte do hladké směsi.
- Přidejte vajíčka, sladidlo a čerstvě vymačkanou citronovou šťávu. Promíchejte.
- Náplň přeceďte přes síto a nalijte na upečený základ. Vraťte do trouby a pečte asi 35 minut na 160 stupňů.
- Po upečení nechte ještě 30 minut vychladnout a poté dejte na dvě až tři hodiny do lednice.
- Nakrájejte na 12 kousků a máte hotovo.
Tip:
Pokud chcete, můžete ještě koláč posypat sladidlem rozmixovaným na prášek.
Banánové sušenky
Sušenky s krémovou náplní navrch a navíc bez rafinovaného cukru.
Suroviny:
- 125 g másla, pokojové teploty
- 60 ml medu a 1 lžíce na potom
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 velké vejce
- 1 velký zralý banán
- 225 g hladké mouky
- 60 ml mléka
- 160 g cream cheese/ žervé
- 20 g opečených kokosových vloček
- Na ozdobu: pistácie
Postup:
- Jako první si dejte předehřát troubu na 180 stupňů. Připravte si dva velké plechy vyložené pečícím papírem.
- Do mísy dejte máslo, med a vanilku a šlehejte do světlé a krémové směsi. Přidejte vejce a prošlehejte. Dále vmíchejte banán rozmačkaný na kaši.
- Postupně vmíchejte mouku a mléko a míchejte do hladké směsi.
- Když máte hotovo, pomocí lžíce dejte těsto na plech a vytvořte sušenky. Nechte mezi nimi rozestup.
- Pečte 15 minut, dokud směs trošku nezezlátne. Přendejte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
- Na polevu smíchejte smetanový sýr nebo žervé, lžíci medu, promíchejte a rozetřete na vychladlé sušenky. Ozdobte kokosem a pistáciemi dle chuti.
Brownies s černými fazolemi
Tahle dobrota je nejen bez rafinovaného cukru, ale i bez lepku. Fazolí se vůbec bát nemusíte, ani nepoznáte že uvnitř jsou. Díky fazolím budou mít brownies navíc i vyšší obsah bílkovin a více vás zasytí.
Suroviny:
- 425 g černých fazolí z plechovky přecezených a propláchnutých
- 12 datlí bez pecky
- 1/4 hrnku kokosového oleje
- 1/4 hrnku mléka
- 1 lžička vanilkové pasty
- 1/2 hrnku raw kakaa
- 1 lžíce vlašských ořechů, půlky
- 1 lžíce pistácií
- 1 lžíce lískové ořechy, půlky
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 stupňů. Vezměte si formu rozměrech 16 cm x 26 cm a vyložte ji pečícím papírem.
- Fazole rozmixujte do hladka, přidejte datle, olej, mléko a vanilku a ještě rozmixujte. Dále přidejte kakao a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Těsto nalijte do formy a rozetřete do stran.
- Na těsto nyní rozložte ořechy a pečte asi 20 minut nebo dokud se nahoře nevytvoří kůrka.
- Nechte vychladnout a poté nakrájejte na 16 obdélníků.
Banánový chlebíček
Ten mám moc ráda a je to skvělý způsob, jak spotřebovat zralejší banány. Dodají chlebíčku sladkost a tak už není žádný cukr třeba. Nejraději ho mám potřený arašídovým máslem.
Suroviny:
- 4 zralé banány
- 2 vejce
- 1/2 hrnku olivového oleje
- 1/4 hrnku mléka
- 1 lžička vanilkové pasty nebo extraktu
- 1 lžičky mleté skořice
- 1 hrnek celozrnné mouky
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- Špetka soli
Postup:
- Troubu předehřejte na 160 stupňů. Na chlebíček si vymažte chlebovou formu o rozměrech 11,5 cm x22 cm nebo jí vyložte pečícím papírem.
- Ve velké míse rozmačkejte banány a přidejte k nim vejce, olej, mléko a vanilku. dobře promíchejte.
- Do mísy dále prosejte celozrnnou mouku, hladkou mouku, skořici, prášek do pečiva a sůl. Promíchejte a vmíchejte banánovou směs.
- Těsto nalijte do připravené formy a uhlaďte stěrkou.
- Pečte 1 hodinu a 10 minut nebo dokud špejle po zapíchnutí do středu nebude čistá.
- Chlebíček nechte ještě asi 5 minut vychladnout a vyklopte.
Muffiny s avokádovou polevou
Suroviny:
- 225 g hladké mouky
- 30 g hořkého kakaa
- 3 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 80 g stévie na pečení nebo jiného sladidla
- 250 ml podmáslí
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 100 ml oleje- olivový, makadamový…
- 50 g čokoládových peciček bez cukru
Avokádová poleva:
- 1 velké zralé avokádo
- 2 lžíce hořkého kakaa
- Tekutá stévie na oslazení
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si muffinové košíčky, budete jich potřebovat 12.
- Do velké mísy dejte prosátou mouku, kakao a taky kypřící prášek. Přidejte stevii a promíchejte.
- Dále přidejte podmáslí, vajíčko, vanilku a makadamiový nebo jiný zvolený olej. Promíchejte a ještě vmíchejte čokoládové pecičky nebo můžete použít nakrájenou čokoládu bez cukru.
- Těsto rozdělte do 12 muffinových košíčků, vychází to asi 1/3 hrnku těsta na košíček.
- Pečte 20 minut nebo až lehce zezlátnou.
- Mezitím se připravte polevu: stačí rozmixovat avokádo, kakao a přidat pár kapek stévie na oslazení. Touto polevou muffiny po vychladnutí ozdobte.
Galerie:
Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.mysugarfreekitchen.com, www.taste.com.au


















